TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#meclis

İLKHABER-Gazetesi - meclis haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, meclis haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Meclis tatile ne zaman girecek? 2024 Meclis ne zaman kapanacak? Haber

Meclis tatile ne zaman girecek? 2024 Meclis ne zaman kapanacak?

Türkiye'nin siyasi atmosferinde merak edilen konulardan biri de Meclis'in çalışma takvimi. "Meclis tatile ne zaman girecek? 2024 Meclis ne zaman kapanacak?" gibi sorular, vatandaşlarımızın demokratik süreçlere olan ilgisini yansıtıyor. Bu noktada, Meclis'in faaliyetlerinin ne zaman sonlanacağı ya da tatil dönemlerinin ne zaman başlayacağı gibi konular, kamuoyunda önemli bir yer tutuyor. Bu yazıda, bu soruların cevaplarını araştırdık ve sizler için detaylı bir şekilde derledik. Meclis'in 2024 takvimine dair önemli detaylar burada. Meclis ne zaman kapanacak? Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) çalışma takvimi, önemli yasa tasarılarının ve gündemdeki konuların halk tarafından yakından takip edildiği bir dönemde merak konusu olmaya devam ediyor. Özellikle memur ve emekli maaş zammı, kira artışına yüzde 25 zam sınırı, MTV düzenlemesi gibi önemli torba yasa tekliflerinin değerlendirildiği süreçte, Meclis'in tatile ne zaman gireceği ve hangi tarihte kapanacağı yoğun ilgiyle araştırılıyor. Meclis'in normal takvimine göre 1 Temmuz'da tatile girmesi gereken ancak gündemdeki yoğun konular nedeniyle çalışma süresinin uzatıldığı biliniyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin çalışma süresinin uzatılmasına ilişkin karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak duyuruldu. Anayasa'nın 93'üncü, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü'nün 5'inci maddelerine göre, 1 Temmuz 2023 Cumartesi günü tatile girmesi gereken Meclis'in, tatile girmemesine ve çalışmalarına devam etmesine, Genel Kurulun 13 Haziran 2023 tarihli 4'üncü Birleşimi'nde karar verildi. Bu bağlamda, Meclis'in tatile gireceği ve kapanacağı tarih net olarak belirlenmemiş olsa da, Meclis'in memur maaş düzenlemesi ve diğer önemli kanunları yasalaştırdıktan sonra tatile girmesi beklenmektedir. Meclis'in çalışma takvimi ve gelişmeler hakkında yeni bilgiler geldikçe, okuyucularımızı haberdar etmeye devam edeceğiz.

İYİ Parti lideri Akşener meclis kürsüsünde ağladı Haber

İYİ Parti lideri Akşener meclis kürsüsünde ağladı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grup Toplantısı'nda konuştu. Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına ilişkin "Ben Kürt-Alevi birini cumhurbaşkanı seçtirir miyim" ifadelerini kullandığı iddialarına yanıt veren Akşener, söz konusu ifadeleri reddetti. Konuya ilişkin suç duyurusunda bulunduğunu belirten Akşener, şunları söyledi: "Gazeteci kılıklı bir hanım hem yazdı hem haber haline geldi Halk Tv’de. Ben bir bakana, eski bir AK Partili milletvekiline demişim ki ‘Kemal Bey'i Alevi ve Kürt olduğu için’, kaldı ki Kemal Bey'in ailesi Horasan’dan geliyor, ‘Onu cumhurbaşkanı adayı yapmayacağım’ demişim. Orada hangi kavga vardı; Kemal Bey'in dostlarının tasfiye olduğu kavgası vardı. Benimle perdelemeye çalıştılar. Kendi partilerinin iç meselesinin bize yansıtılması olarak görmüyorum, budur ama daha endişe verici bir problem olarak görüyorum. O hanımı mahkemeye verdim, gereğini yapacağız. Sonra önemli kişileri aradım bu nedir diye. İsimler ortaya çıktı, izinlerini almadığım için söylemiyorum ama söyleyebilirim. Eski bakan denilen arkadaşımızı aradım, çünkü isim verildi. Aradım, benim saygı duyduğum bir isim, beni ziyarete gelmişti, hakikaten de sormuştu ve Alevilik üzerinden bir soru sormuştu, iki yıl oldu. Ben de kendisine demiştim ki tam tersine 'Alevilik benim için artı değerdir.' Bu ülkenin cumhurbaşkanının Alevi olması, bu ülkenin yarın problem noktalarından birinin ortadan kalkmasına sebep olur. O hanım bu bakanı aramış demiş ki 'Meral hanım bana bunu söyledi.' Sonra bir AK Parti milletvekilinden bahsedildi, onu da 20 yıldır tanırım, Alevi bir arkadaşımızdır. Aynen kelimeleri ile söylüyorum, ‘Abla, benim karşımda sen bir Alevi’yi, bir Kürt’ü cumhurbaşkanı yapmayacağım dediğin takdirde o kapıyı çarpar giderim. Biz senle sarılarak ayrıldık.’ Şimdi bunları şunun için anlattım; Türkiye’de bir dümen dönüyor. Bu dümenin merkezi ben olmayacağım. Burada başka bir dümen var, bu dümenin ne olduğunu ortaya çıkaracağım. Bu da benim sözüm olsun." Akşener gözyaşına hakim olamadı Meral Akşener, konuşmasının son bölümünde Erzincan İliç’te meydana gelen maden kazasına da değindi. "1607'de doğmuş, 1679'da ölmüş Karacaoğlan. O gün ölümü yazmış, ölüme sebep olanlara sitem etmiş. Bugün Karacaoğlan'ı dinleteceğim size" diyen Akşener, partililere Karacaoğlan’ın "Var Git Ölüm" şiirini dinletti. Akşener, Aytekin Ataş'ın seslendirdiği "Var Git Ölüm" şarkısını açarak, Meclis kürsüsünde hıçkırarak ağlamaya başladı. Akşener, "Niçin hep garipler kaçamıyor? Niçin hep fakirler kaçamıyor? Niçin hep haksızlık bunlara oluyor. 1607, 1679, 2024, ant olsun, şart olsun bunları değiştireceğiz" dedi.

Ayhan Barut'tan Meclis'te Narenciye Çağrısı: "Üreticiye Destek Verin!'' Haber

Ayhan Barut'tan Meclis'te Narenciye Çağrısı: "Üreticiye Destek Verin!''

Adana Milletvekili Ayhan Barut, Meclis'te narenciye üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti ve çözüm önerilerini dile getirdi. Barut'un gündeme getirdiği talepler arasında, çiftçilere ton başına 3 bin lira destek verilmesi ve çiftçi borçlarının faizsiz en az 1 yıl ertelenmesi yer alıyor. Narenciye üreticilerinin zor günler geçirdiğine vurgu yapan Barut, hükümetin bu konuda adım atması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, narenciye tüketiminin artırılması için kamu kurumları ve okullarda narenciye suyu tüketiminin zorunlu hale getirilmesini istedi. Barut'un Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada, özellikle Çukurova Bölgesi'nde yoğun olarak yapılan narenciye üretiminin ülke ekonomisi için önemine dikkat çektiği belirtildi. CHP'li milletvekili, üreticilerin yaşadığı sıkıntıları gözler önüne sermek için meyve örnekleri de kürsüye getirdi. Dalında kalan ve çürümeye başlayan narenciyeleri gösteren Barut, üreticilerin bu durumda zorluğa düştüğünü belirtti. Barut'un Meclis'teki konuşması, narenciye üreticilerinin sesine dikkat çekmek ve çözüm bulunması için yapılan önemli bir adım olarak değerlendirildi. TEK TEK ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ PAYLAŞTI Narenciyede yaşanan sorunlara ve çözüm önerilerine ilişkin konuşmasına devam eden Barut, şunları kaydetti: "Bugüne kadar hep narenciye üreticilerinin sorunlarını konuştuk. Benim, iktidara, Tarım Bakanına, Ticaret Bakanına bazı çözüm önerilerim var, bunları uygularlarsa narenciye üreticisi bir nebze olsun rahat eder diye düşünüyorum. Bu narenciye ürününün sorununun çözülmesi için üretilen narenciyelerin tüketiminin, iç tüketiminin artırılması lazım. Bunun için devletin, iktidarın acilen kamu kurumları, okullar, askerî kışlalar, fabrikalar gibi alanlarda 15 bardak, 20 bardak çay içiliyor. Hiç değilse her gün bir öğün narenciye suyu, portakal, mandalina suyu zorunlu hâle getirilmelidir. Narenciye ürünü bu portakal suyu lüks otellerde, tatil köylerinde, konaklama yerlerinde ekstra satılıyor; havalimanlarında bile 1 bardak portakal suyu 150 liraya satılıyor. Ekstra olmaktan çıkarmak gerekiyor, tüketim hâline dönüştürmek gerekiyor. Narenciye üreticisine destek verilmesi gerekiyor. Direkt üreticilere tonda en az 3 bin lira bir desteğin uygulanması gerekiyor. 2023 yılında narenciye üreticisinin Ziraat Bankasından kullanmış olduğu krediyi bir yıl faizsiz bir şekilde ertelemek gerekiyor. İhracatının önündeki engellerin kaldırılıp eğer Kuzey ülkelerindeki ihracat dolduysa Avrupa'nın diğer ülkelerine, Uzakdoğu pazarına, Çin pazarına, Ortadoğu ülkelerine narenciye ürününün ihracatının pazarının açılması gerekiyor. Narenciye üreticilerine destek verirsek ülkemiz için, bizim için en önemli olan bu gelirle önümüzdeki yıllarda narenciye üreticilerini rahatlatabiliriz. Üreticinin sesine feryat verin, üreticiyi destekleyin."

Milletvekili Gürer'den Bakan Kacır'a soru önergesi Haber

Milletvekili Gürer'den Bakan Kacır'a soru önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu kez de dericilik sektörünün ve bu sektörde çalışanların sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Gürer, konu hakkında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına 6 soru yöneltti. Gürer, dericilik sektörünün sorunlarını Niğde Bor Deri Organize Sanayi bölgesi üzerinden ele aldı ve bölgede dericiliğin ciddi sorunlarla beraber devam ettiğini vurguladı. Milletvekili Gürer’in Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a cevaplaması için yönelttiği 6 soru; “1998 yılında Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdürlüğü Niğde Bor Deri Entegre Sanayi Yatırım Projesi’nin hazırlamış olmasına rağmen bugüne kadar neden bu bağlamda bir çalışma yapılmamıştır? Bölgede Deri Entegre Sanayi yatırımları düşünülmekte midir? Bor Dericilik Uygulama Merkezi hali hazırda aktif midir? Dericiliğin gelişimi için akademisyen yetişmesi amacıyla üniversitelerin bütçesine bir ödenek koyulmakta mıdır? 2024 Yılı Bütçesi’nde bu yönde bir planlama var mıdır? Dericilik Bölümü’nün öğrencilere yeniden eğitim vermesi planlanmakta mıdır?” Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milletvekili Gürer’in bu sorularını yanıtladı. Bakan Kacır, 2018-2023 döneminde Niğde’de dericilik faaliyetleri ile ilgili düzenlenen yatırım teşvik belge sayısının 14 adet olarak yapıldığını ve bu belgelerle 141 milyon TL yatırım tutarı hedeflendiğini aktardı. CHP Niğde Milletvekili Gürer, Niğde’nin Bor ilçesindeki dericilik sektöründe yaşanan sorunlar nedeniyle sektörün kan kaybettiğini kaydetti. Deri sektörüne yönelik yatırımların bakanlık bünyesiyle “Yatırım Teşvik Sistemi” kapsamında desteklendiğini söyleyen Bakan Kacır, “Nitekim hâlihazırda, derinin tabaklanmasına ve işlenmesine yönelik yatırımlar bölgesel desteklerden faydalanmaktadır. Bu çerçevede Niğde'de yapılacak ve asgari yatırım tutarı 1 milyon 500 bin TL ve üzerindeki yatırımlar için 5. bölge desteklerinden faydalanabilir. Söz konusu destekler ise; KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, 10 yıla kadar sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz ya da kar payı desteğinden oluşur. Bu bağlamda 2018-2023 döneminde Niğde’de dericilik faaliyetleri ile ilgili düzenlenen yatırım teşvik belgesi sayısı 14 adet olarak gerçekleştirilmiştir. Bu belgelerle 141 milyon TL yatırım tutarı öngörülmüştür. İlaveten; sektör için orta ve aynı zamanda uzun dönemde kalifiye istihdam ve işgücü arzının oluşturulması çalışmaları kapsamında, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Bor Halil Zöhre Ataman Meslek Yüksekokulu bünyesindeki Deri Teknolojisi Programı yeniden aktif hale getirilecektir. 2023- 2024 eğitim öğretim yılında öğrenci alımına başlaması için gerekli girişim süreci tamamlanmıştır. Bakanlığımızca Niğde ilimizde dericilik sektörünün desteklenmesine ve olası sektörel sorunların zamanında çözümüne yönelik çalışmalara; ilgili diğer Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, bölgedeki paydaşlarımız ve STK’lar ile koordinasyon ve iş birliği çerçevesinde devam edilmesi planlanmıştır” cevabını verdi.

Gürer: “Emekliler örgüt birliği sağlamalıdır” Haber

Gürer: “Emekliler örgüt birliği sağlamalıdır”

''Emeklilikte insanca yaşamak da temel bir haktır'' CHP İstanbul İl Başkanlığı düzenlediği çalıştayda emekli dernek, sendika, platform başkanları sorunlarını anlattı. Ardından CHP il Başkanı Özgür Çelik bir konuşma yaptı. Çelik, “Kent yoksulluğu, birinci önceliğimizdi. Bundan sonra da kent yoksulluğu, emekçilerin, emeklilerin mücadelesi, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı olarak birinci mücadelemiz olacak” dedi. Emeklilerin sorunlarına değindi Çalıştayın ilk oturumunda önceki dönem Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt moderatörlüğünde DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve 68 Kuşağından Turgut Ünlü birer konuşma yaptılar. Çalıştayın ikinci bölümünde DİSK Genel Başkanlığı yapmış olan Rıdvan Budak moderatörlüğünde DİSK Önceki Dönem Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci konuştu. Çalıştayda konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Emeklilik bir haktır, emeklilikte insanca yaşamak da temel bir haktır. Bu ülke, emeklilerini yani belli bir süre çalışmış ve emekli olmayı hak etmiş olan emeklilerini başının üstünde taşımak zorundadır” dedi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer mecliste emekliler ile ilgili verdikleri kanun teklifler ve Meclis araştırma önergelerinden örnekler verdi ve en düşük emekli maaşı asgari ücret olmadı, bayram ikramiyeler asgari ücret düzeyine çıkarılması, çırak ve stajerlerin işe başladığı gün yaşlılık sigortası başlaması gibi kanun teklifleri iktidar çoğunluğu ile Meclis genel kurulunda ret edildiği ifade etti. Gürer, birden çok emekli örgütlenmesinin bir araya gelip güçlerinin birleştirilmesi şart olduğuna işaret ederek, sorunların tüm çalışma yaşamında derinleştiği ve arttığını belirtti. Gürer, Serbest Piyasa Ekonomisinin temelinde güvencesiz, örgütsüz, düşük ücretin önceliklendiğini ve bu sürecin örgütlülükle mücadele edilebileceğini söyledi. Sorunların bireysel ya da bir kesimi kapsadığı gibi görülmeden tüm olumsuzluklara karşı durulabilmesi gerektiğini belirten Ömer Fethi Gürer, 2008 yılında çıkarılan düzenlemelere sınırlı tepki verildiğini ve o süreçte AKP iktidarının aylık bağlama oranı katsayısı yüzde 70’lerden yüzde 30’ların altına düşürdüğünün bunun düşük emekli maaşlarının oluşmasına yol açtığını ve bugünlerin oluştuğunu bunun değişmesi gerektiğini ifade etti. EYT mücadelesinde birlikteliğin verdiği sonuca değinen Gürer, emeklilerin birlikte hareket etmeleri önemine değinip intibak düzenlemesinden ilaç katkı payına, ücretlerden sosyal sorunlara değin olması gerekenleri anlatıp “mevcut sistemde tek kişi yetkili o da Cumhurbaşkanı, Meclisten beklentiler çoğunluk Partisi Genel Başkanı Cumhurbaşkanı kanun teklifleri ile görüşülüyor. Bakanlar atanmış kişiler ,Kanun teklifi dahi veremiyor. Milletvekilleri veriyor. Onlarda 1.parti milletvekili oluyor ama kanun teklifleri Bakanlıklarda hazırlanıyor. Bakan müsteşar görevi görüyor. Kararda, uygulamada Cumhurbaşkanın da. O emekli içinde diğer konularda da tek karar alıcı durumunda. Öncelikle bu sistem sorunlu. Meclis  bu bağlamda belirleyen değil, gönderilen kanun teklifini görüşen bir durumda. Cumhurbaşkanına doğrudan milletvekili yazılı soru soramadığı bir düzen, bu düzen değişmeli” dedi. Emeklilikte Adalete takılanlar için kademeli geçiş ve yaş ile ilgili düzenlemelerin yanında SGK tümden ele alınıp sorunlarına çözüm üretilmesi gerektiğini de ifade etti. DİSK önceki dönem Genel Başkanlarından Rıdvan Budak emeklilerin mücadeleleri ile bu bağlamda yaptıkları çalışmaları örnekledi. DİSK Genel Başkanlığı da yapmış olan önceki dönem Milletvekili Süleyman Çelebi’de konuşmasında emekliliklerin dayanışma ve örgütlülüğüne değinerek DİSK Emekli Sen süreci ile EYT süreci anlattı. Çelebi EYT çözümü için Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim kaybetmeme neden olsa da bu kanunu çıkarmam dediği anımsatan Çelebi örgütlü mücadele sonucu kanun çıktığını anımsatıp örgütlenmenin önemine değindi. Sendika Genel Başkanlık ve Milletvekillik dönemlerinde yaptıkları çalışmaları anlattı. Emekli sorunlarının çözümünün sağlanması gerektiğini belirtti. Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci Emekli ücretlerinde değişimi ve emekli taleplerini özetledi. DİSK Hukuk Dairesi avukatı Necdet Okcan’da emeklilerin hukuki sorunlarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Gürer: Bu sorunu iktidarın duyması için daha kaç stajyer ölmeli? Haber

Gürer: Bu sorunu iktidarın duyması için daha kaç stajyer ölmeli?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu zamana kadar birçok defa çırak ve stajyerlerin sorunlarını meclis gündemine getirmişti. Milletvekili Gürer, bir kez daha çırak ve stajyerlerin “sigortalılıkla” ilgili sorun ve taleplerini gündeme taşıdı. Meclis Genel Kurulu’nda söz hakkı alan ve “öğrenci” olarak tanımlanarak hakları gasp edilen çırak ve stajyerleri TÜİK’in “işçi” olarak gösterip çalışan sayısına kattığını dile getiren Gürer, bu durumu “utanmazlık” olarak değerlendirdi. GÜRER: ÇIRAK VE STAJYERLİKTE GEÇEN SÜRELERİN EMEKLİLİĞE ESAS SİGORTA BAŞLANGICI OLMASI GEREKİYOR Daha önceden de bu konuyu gündeme taşıyan Gürer, bu konunun bir an önce çözülmesi gerektiğini belirtti. Çözülene kadar bu konunun takipçisi olacağını kaydeden Gürer, çırak ve stajyerlik sürelerinde yatırılan sigortaların, emekliliğe esas sigorta olarak kabul edilmesi için başlattığı mücadeleyi sürdüreceğini belirtti. Gürer, “Çırak ve stajyerlikte geçen sürelerin emekliliğe esas sigorta başlangıcı olması gerekiyor” dedi. GÜRER: TÜİK İSE ÜLKEMİZDE ÇALIŞAN İŞÇİ SAYISI İÇİNDE ÇIRAK VE STAJYERLERİ İŞÇİ SAYMAYA UTANMIYOR Bu konuda ülkemizde büyük bir oyun oynandığını aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “18 yaş altında stajyer ve çırak olarak çalışanlara emekliliğe esas yaşlılık sigortası yapılmıyor. Öğrenci tanımına sokulup hakları gasp ediliyor. TÜİK ise ülkemizde çalışan işçi sayısı içinde çırak ve stajyerleri işçi saymaya utanmıyor. Çünkü verilerle oynamak için öğrenci, işçi gösteriliyor. Hak vermeye gelince görmeyen iktidar, işine gelince öğrenciyi işçi saydırıyor” cümlelerini kullandı. Milletvekili Gürer, konu bağlamında son zamanlarda iş kazaları sonucu hayatlarını kaybeden çırak ve stajyerlerin sayındaki artışla ilgili de konuşarak bu konunun da altını çizdi. GÜRER: BU SORUNU İKTİDARIN DUYMASI İÇİN DAHA KAÇ STAJYER ÖLMELİ? Gürer, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Staj yapan öğrenciler iş cinayetleriyle yaşamdan koptarılıyor. Geçen hafta stajyer Arda, bu hafta stajyer Erol Can Yavuz iş cinayetiyle yaşamdan koptu. Çünkü iş yerlerinde stajyer ve çıraklara büyük bedenlere yüklenen yük yükleniyor. Stajyer ve çırakların ucuz işçi olarak emekleri sömürülüyor. Bu sorunu iktidarın duyması için daha kaç stajyer ölmeli? Stajyer ve çıraklar işe başladığı gün emekliliğe esas olan sigorta başlatılmalı, hakları verilmeli.”

Adana Büyükşehir Belediyesi Ocak Ayı Meclisi başladı Haber

Adana Büyükşehir Belediyesi Ocak Ayı Meclisi başladı

Adana Büyükşehir Belediyesi Ocak Ayı Meclisi’nin ilk günü gerçekleşti. Meclise Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik Başkanlık yaptı. Mecliste gündem ve gündem dışı birçok konu konuşuldu. Ak Parti Grubu adına gündem dışı söz hakkı alan Abdullah Avcı, “Kıymetli arkadaşlar, öncelikle tüm Adanalı hemşerilerimiz ve siz değerli meclis üyesi arkadaşlarıma yeni yılda huzur, sağlık, başarı ve güzel günler diliyorum. Her yeni yıl yeni umutlar, yeni başlangıçlar demektir. Özellikle genç kardeşlerimin gelecek ile yepyeni ve heyecan dolu beklentilerinin İnşallah bu yıl da gerçekleşmesini diliyorum” dedi. Avcı, Filistin’deki olaylara ve 5 Ocak Adana’nın Kurtuluşuna da değindi. Gündem dışı söz alanlardan biri olan ve CHP Grubu adına söz hakkı alan Güngör Geçer, “Çukurova Belediyemizin Zabıta İşleri Müdürü Kenan Özdemir geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. Kenan Bey daha önceki dönemlerde hem Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet etmiş, hem Çukurova Belediyesi’nde ciddi hizmetlerde bulunmuş, değerli bir arkadaşımızdı. Kendisine Allah'tan rahmet ailesine sabır diliyorum” şeklinde konuştu. Geçen ay içerisinde aldığımız 12 şehit haberiyle ülkenin büyük bir yasa büründüğünü kaydeden Geçer,  “Onların şehirlerine ateş düştü gibi görünse de tüm ülkemizin içine bir kor, bir ateş düştü. Bu haberle yüreğimiz yandı, kahroldu. Milletimizin birlik ve beraberliğini bozmaya yönelik bu tip saldırıları nefretle kınıyor, terörün her halini, her şeklini lanetliyorum. Şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralı askerlerimize de acil şifalar diliyorum. Maalesef dönem dönem şehit haberleriyle sarsılıyoruz. İnşallah bir daha şehit haberleri almayız. Milletimizin başı sağ olsun” cümlelerini kullandı. Geçer, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Benim en büyük temennim şiddet ve savaşlardan uzak, tüm dünyada barış ve huzurun hakim olduğu, acıların ve zulümlerin bittiği bir yıla ‘Merhaba’ diyebilmektir. Yeni yılda belediyemizin öz kaynaklarıyla Adana'nın en uzun alt geçidi olan Türkmenbaşı Alt Geçiti’nin trafiğe açılmasıyla bölge trafiği oldukça rahatladı. Bu projenin; proje yapımından itibaren imalat sürecinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Adana'mıza hayırlı olsun. Bunun gibi yapılacak yeni projelerle Adana'mızın daha yaşanabilir bir kent olacağına inanıyorum. Trafiği rahatlatmak adına yapılan bu çalışmaların çok çok önemli olduğunu düşünüyorum.” MHP Grup Başkan Vekili Cemal Demirdağ’da, grubu adına gündem dışı söz aldı, yeni yılı Cahit Sıtkı Tarancı’nn şiiri ile kutlamak istiyorum” dedi ve Tarancı’nın Memleket İsterim şiirini kürsüde okudu. Demirdağ, 5 Ocak Adana’nın Kurtuluşuyla ve daha birçok konuyla ilgili konuşma gerçekleştirdi.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin 2024 yılı  bütçesi şekillendi Haber

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin 2024 yılı  bütçesi şekillendi

İlkhaber Gazetesi’inden Bayram Bulut’un haberine göre, Plan ve Bütçe – Kanunlar Komisyonu raporu yayınlandı. Adana Büyükşehir Belediyesi 2024 Yılı Performans Programına ait teklifinde Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığının teklif edilen bütçesi 254 milyon 335 bin 290 TL oldu. Belirlenen personel ve SGK giderleri, genel yönetim giderleri içinde toplam 83 milyon 306 bin 760 TL olarak yer aldı. Bu bütçede personel giderlerindeki 72 milyon 42 bin 970 TL’lik bütçe 20 milyon TL azaltılarak 52 milyon 47 bin 970 TL’ye indirildi. SGK giderlerindeki 10 milyon 283 bin 790 TL’lik bütçe de 3 milyon TL azaltılarak 7 milyon 283 bin 790 TL’ye düşürüldü. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığının toplam bütçesi de 231 milyon 335 bin 290 TL azaltıldı.  Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığının teklif edilen bütçesi 1 milyar 290 milyon 865 bin 630 TL oldu. Komisyon tarafından harcama kalemleri ayrı ayrı incelenip personel giderlerinde bulunan 49 milyon 533 bin 400 TL, 20 milyon TL arttırılarak Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığının personel giderleri toplamı 69 milyon 533 bin 400 TL olmasına karar verildi. SGK giderlerinde yer alan 4 milyon 737 bin 670 TL’nin 3 milyon TL arttırılarak 7 milyon 737 bin 670 TL’ye çıkartılmasına karar çıktı. Yapılan bu rakamsal değişikliklerle birlikte Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı toplam bütçesi 1 milyar 313 milyon 865 bin 630 TL’ye çıkartıldı. Afet İşleri Dairesi Başkanlığına bağlı Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürlüğü ile Afet ve Risk Yönetimi Şube Müdürlüğü Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığına bağlandı. Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığının adı Afet İşleri Dairesi Başkanlığı olarak değiştirildi. Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürlüğü, Afet ve Risk Yönetimi Şube Müdürlüğü ve Kentsel Projeler Şube Müdürlükleri, Afet İşleri Daire Başkanlığına bağlı olarak görev yapacağı kararlaştırılarak, bu kapsamda ayrı ayrı teklif edilen müdürlük bütçeleri birleştirilerek Afet İşleri Dairesi Başkanlığında sürdürülecek. Afet İşleri Dairesi Başkanlığının   belirtilen üç müdürlüğünün faaliyet maliyetleri bir arada incelendi.  Afet İşleri Dairesi Başkanlığının personel giderlerinde bulunan 1 milyon TL’nin arttırılarak 27 milyon 444 bin 480 TL olmasına, SGK giderlerinde yer alan 50 bin TL arttırılarak 3 milyon 109 bin 890 TL olmasına, toplamı 38 milyon 500 bin TL olan faaliyet maliyeti giderlerinde bulunan, Mal ve Hizmet Alım Giderleri 27milyon TL, cari transferlerinin 4 milyon TL ve sermaye giderlerinin 7 milyon 500 bin TL olan toplam Faaliyet Maliyetinin arttırılarak 53 milyon 938 bin 910 TL’ye çıkartılmasına karar verildi. Genel yönetim giderlerde yer alan 730 bin TL’nin arttırılarak 2 milyon 100 bin TL’ye çıkartıldı. Afet Dairesi Başkanlığı toplam bütçesi  86 milyon 593 bin 280 TL oldu.   Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığının bünyesinde bulunan Dış İlişkiler Şube Müdürlüğünün Başkanlık Makamına bağlanması kararlaştırıldı. İlgili personellerin atamalarının 31.12.2023 tarihinden önce yapılacağından Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü ayrı bir harcama birimi olarak belirlendi. Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü Harcama kalemleri ayrı ayrı ele alındı. Personel giderleri arttırılarak 7 milyon TL’ye, SGK giderleri  arttırılarak 1 milyon TL’ye, mal ve hizmet alımları arttırılarak 2 milyon 550 bin TL’ye çıkartıldı. Dış İlişkiler Şube Müdürlüğünün toplam bütçesi 11 milyon 570 bin TL’ye çıkarılmasına karar verildi.  Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığının teklif edilen bütçesinin ise 1 milyar 593 milyon 370 bin 130 TL oldu. Yedek ödenek olarak ise, 1 milyar 49 milyon 847 bin 400 TL bulunduğu aktarıldı. Harcama kalemleri ayrı ayrı incelendiğinde yedek ödenekte yer alan 1 milyar 49 milyon 847 bin 400 TL, 10 milyon TL azaltılarak 1 milyar 39 milyon 847bin 400 TL’ye düşürüldü. Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığının toplam bütçesinin 1 milyar 583 milyon 370 bin 130 TL’ye indirildi.  

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.