TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

# Mersin

İLKHABER-Gazetesi - Mersin haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mersin haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Mersin Üniversitesi'nde sosyal girişimcilik, güçlendirme ve uyum projesi (SEECO) tanıtıldı Haber

Mersin Üniversitesi'nde sosyal girişimcilik, güçlendirme ve uyum projesi (SEECO) tanıtıldı

Çukurova Kalkınma Ajansı SEECO proje ekibinden Murat Ertanıroğlu, Mersin Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) koordinatörlüğünde çevrim içi gerçekleştirilen toplantıda, projenin amacı, ana bileşenleri ve temel çıktıları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Projenin temelinin toplumsal uyuma dayandığını belirten Ertanıroğlu, "Projenin amacı sosyal girişimcilik yoluyla kadınların ve gençlerin sosyal ve ekonomik yönden güçlendirilmesine ve toplumsal uyumunun sağlanmasına katkıda bulunmak, kadınlar ve gençler için yeni istihdam alanları oluşturmaktır" dedi. Projenin ana hedeflerini sosyal girişimcilik, geçim kaynağı tesisleri ve ekosistem olarak sıralayan Ertanıroğlu, projenin temel çıktılarının ise sosyal ve ekonomik yönden güçlü kadınlar ve gençler, topluluklar arasında toplumsal uyum ve gelişmiş sosyal girişimcilik ekosistemi olduğunu kaydetti. Ertanıroğlu, "Proje kapsamında kadın ve genç girişimcilere yönelik 2 bin 266 eğitim ile bin 905 küçük, orta ve büyük ölçekli hibe verildi. Ayrıca 25 kapasite geliştirme faaliyeti gerçekleştirilirken, 70 sosyal girişimcilik tesisi kuruldu" diye konuştu. Ertanıroğlu, katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı. MEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk de üniversitede projenin duyurusunun geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacaklarını, kadın ve genç girişimcilere yönelik yapılabilecekler konusunda çalışmalar yürüteceklerini kaydetti. Toplantıya, Mersin TTO Koordinatörü Abdi Kurt, TTO Yürütme Kurulu Üyeleri ve TTO çalışanları katıldı. SEECO Projesi hakkında SEECO Projesi, Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT) kapsamında, Dünya Bankası ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla 'Girişim Hayalin Gerçek Olsun' sloganıyla yürütülüyor. Yerelde ise kurumsal uygulama kapasitesi yüksek kalkınma ajansları ile iş birliği yapılıyor. Proje, 5 kalkınma ajansının görev bölgesinde bulunan 11 ili kapsıyor. Projede yer alan kalkınma ajansları ve uygulama ortakları arasında Çukurova Kalkınma Ajansı da bulunuyor.

Akkuyu NGS'de bütün sistemler titizlikle kontrol ediliyor Haber

Akkuyu NGS'de bütün sistemler titizlikle kontrol ediliyor

Radchenko, Akkuyu NGS sahasında gazetecilere, kendileri için birinci ünitenin önemli olduğunu söyledi.Proje ekibinin bütün çabalarının bu üniteye odaklı olduğunu anlatan Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını anımsattı. Şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını bildiren Radchenko, "Ayarlama ve başlatma safhası santralin ömrü için çok önemli bir aşama. Bu aşamada bütün sistemlerin ve ekipmanların kapsamlı kontrolünü yapıyoruz." diye konuştu. Radchenko, kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğinin bilgisini vererek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sıcak ve soğuk deneme aşamasından sonra bütün sistemlerin tekrar kontrolü, yıkanması ve hidrolik testlerinin yapılması ayrıca reaktöre simülasyon yakıt çubuklarının yüklenmesi gibi işlemlerin yapılması öngörülüyor. Bizim uzmanlarımız biraz önce reaktör şaftının yanında bulunan bekletme havuzunun hidrolik testlerini tamamladı. Bu havuzda reaktörden çıkarılan kullanılmış nükleer yakıt bekletiliyor olacak. Bu denemeler ve testler bitti. Ayrıca şu an yakıt yükleme makinesinin kurulumunun çalışmaları devam ediyor. Bu makine reaktöre yakıtın yüklenmesi ve reaktörden yakıtın çıkarılması için kullanılacak." Santralin inşaat sahasındaki çalışmaların devam ettiğini belirten Radchenko, "Bütün çalışmalar santralin takvimine uygun ve planlı olarak yürütülmektedir. Bu yılın sonuna kadar biz artık birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Mersin Üniversitesi, Anamur ve Aydıncık'ta yeni bölümler için YÖK'e başvuru yaptı Haber

Mersin Üniversitesi, Anamur ve Aydıncık'ta yeni bölümler için YÖK'e başvuru yaptı

Prof. Dr. Yaşar, Anamur Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu, Anamur Meslek Yüksekokulu ve Aydıncık Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılacak yeni bölüm ve programlar hakkında bilgi verdi. Yaşar, Anamur Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu bünyesinde bir lisans bölümü, Anamur Meslek Yüksekokulu bünyesinde iki ön lisans programı ve Aydıncık Meslek Yüksekokulu bünyesinde ise bir ön lisans programı için Yükseköğretim Kurulu’na gerekli başvuruların yapıldığını ifade etti. "Anamur’a ilk kez bir lisans programı açılması için başvuruda bulunuldu" Programlarla ilgili bilgi veren Yaşar, "Anamur Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu bünyesinde 'Turizm İşletmeciliği' lisans bölümünün eğitim-öğretim faaliyetlerine başlaması planlanmakta. Bu program için 25 öğrenci alımı için gerekli başvurular YÖK’e yapıldı. Başvurunun olumlu sonuçlanması durumunda Anamur ilçesinde ilk kez bir lisans programı eğitim-öğretim faaliyetine başlayacak. Anamur Meslek Yüksekokulu bünyesinde bin 157 öğrenci ile eğitim-öğretim faaliyetlerini yürüten 8 aktif ön lisans programı bulunmakta. Açılması planlanan 'Çocuk Gelişimi' ile 'Özel Güvenlik ve Koruma' ön lisans programları için de ayrı ayrı 40 kontenjan olacak şekilde öğrenci alımı için YÖK’e gerekli başvurular yapıldı" dedi. Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği ön lisans programı açılacak Yaşar, "Aydıncık Meslek Yüksekokulumuz bünyesinde ise 'Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği' ön lisans programının eğitim-öğretim faaliyetlerine başlaması için gerekli akademik kadro süreçleri tamamlandı. 30 öğrenci kontenjanı için YÖK’e gerekli başvurular yapıldı. Aydıncık Meslek Yüksekokulu eğitim-öğretim faaliyetlerine Anamur'da devam edecek. Anamur'da bölgesel ve ulusal ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak açılması planlanan, lisans bölümü ve ön lisans programları YÖK tarafından onay verildiği takdirde 2024-2025 eğitim öğretim yılında faaliyetlerine başlayacak" diye konuştu.

Mersin'de 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali çocukları bir araya getiriyor Haber

Mersin'de 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali çocukları bir araya getiriyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla 20-23 Nisan arasında gerçekleştirilecek etkinlikler kapsamında spor, kültür, sanat ve eğlence dolu bir dizi etkinliğe imza atacak. Çocuklar, festival boyunca spora, sanata, kültüre ve eğlenceye doyacak. Tarsus, Silifke ve Anamur’un yanı sıra kent merkezinde bulunan Özgecan Aslan Barış Meydanında binlerce çocuğun buluşacağı etkinliklere 21 Nisan’da alışveriş merkezlerinde yapılacak lansmanla start verilecek. Konserler, dans gösterileri, çocuk atölyeleri ve sahne etkinliklerinin yanı sıra çocuk koşusu ve Tarsus’ta çocuk bisiklet şenliği de düzenlenecek Uluslararası Çocuk Festivali 23 Nisan'a kadar sürecek. "Çocuklara unutulmaz bir 3 gün yaşatmayı hedefliyoruz" Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger, çok arzu ettikleri festivali gerçekleştirmekten dolayı mutlu ve heyecanlı olduklarını belirtti. Mersin’in dört bir yanında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı coşkuyla kutlayacaklarını ifade eden Özdülger, "Uluslararası Çocuk Festivalimize 14 ülkeden 350 çocuğumuz gelecek. Aynı zamanda ülkemizden de özellikle deprem bölgelerinden çocuk halk dansları toplulukları gelecek" dedi. Planlanan program hakkında da bilgi veren Özdülger, danslarla, spor faaliyetleriyle ve kültürel etkinliklerle çocuklara unutulmaz bir 3 gün yaşatmayı hedeflediklerini kaydetti. "Spor ve sanat, vatandaşların en önemli tutkalıdır" Amaçlarının halkı kültür, sanat ve sporla bir araya getirmek olduğunu dile getiren Özdülger, "Spor ve sanat, vatandaşların en önemli tutkalıdır. Onları bir araya getirip sadece bir duygu üzerinden yoğunlaşmasını sağlayan, izledikleri spor karşılaşması veya sanat çalışmasıyla bir araya gelmesini sağlayan en önemli unsur. Bunu bilinciyle çalışmalarımızı şekillendiriyoruz. Hedefimiz halkımızı, sporla, sanatla ve kültür etkinlikleriyle daha fazla buluşturarak güzelliğimizi, paylaşmak ve tüm dünyaya sunmak" diye konuştu. Çocukların enerjisinin ve güzelliğinin yansıyacağı festivali pek çok etkinlikle taçlandıracaklarını vurgulayan Özdülger, Mersin’e yaraşır bir festival olacağını belirtti. İlkini gerçekleştirecekleri festivalin devamını getirmek istediklerini vurgulayan Özgülder, gerçekleştirecekleri şenliğe tüm vatandaşları davet etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.