TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#metal

İLKHABER-Gazetesi - metal haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, metal haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

ABD ve İngiltere'nin Rus metal yaptırımları, Çin'in küresel emtia ticaretindeki rolünü güçlendirebilir Haber

ABD ve İngiltere'nin Rus metal yaptırımları, Çin'in küresel emtia ticaretindeki rolünü güçlendirebilir

ABD ve İngiltere'nin Rus metallerine yönelik yaptırımları, Çin'in küresel emtia ticaretindeki rolünü daha da güçlendirebilir. Londra Metal Borsası'nın Rus alüminyum, bakır ve nikelini yasaklamasıyla birlikte Çin'in bu metallerin ithalatında artış yaşaması bekleniyor. Bu durum, Şangay Vadeli İşlemler Borsası'nı, bu üç metalin Rus sevkiyatlarını kabul eden dünyadaki tek büyük emtia borsası olarak konumlandırıyor. ŞANGHAY'IN ROLÜ ARTIYOR Şanghay merkezli broker Guotai Junan Futures Co. kıdemli analisti Wang Rong, yaptığı açıklamada, "Rus metallerinin Avrupa ve Amerika piyasalarındaki likiditesi daha da azalabilir ve küresel ticaret akışları da yeniden şekillenecektir" ifadelerini kullandı. Rusya'ya yönelik yaptırımların, Çin'in emtia piyasasındaki etkisini artırarak, Şanghay'ı küresel ekonomi için hayati önem taşıyan malzemelerin fiyatlarının belirlendiği bir merkez haline getirebileceği belirtiliyor. ÇİN'İN RUS METAL İTHALATI REKOR SEVİYELERE ULAŞTI Çin'in, resmi yaptırımlar olmasa bile Rus alüminyum ithalatında rekor seviyelere ulaştığı bildiriliyor. Rus alüminyum devi United Co. Rusal International PJSC, geçen yıl gelirinin yüzde 23'ünü Çin'den elde ederken, bu oranın 2022'de sadece yüzde 8 olduğu belirtiliyor. Ayrıca, Rusal'ın Ukrayna'daki savaşın tetiklediği aksaklıklar nedeniyle kilit bileşen tedarikindeki boşluğu kapatmak için Çin'deki bir alümina tesisinin yüzde 30 hissesini aldığı kaydedildi. ÇİN'İN İTHALATI ARTIYOR Guotai Junan'a göre, yeni yaptırımlar, Rus metalinin ABD ve İngiltere'nin yetki alanları dışındaki ülkelere, özellikle de Çin'e daha fazla ihraç edilmesine yol açacak. Broker bir notunda, fazladan arzın Çin'de üretilen metallerin ihracatını da teşvik edeceğini, çünkü sınırları içinde daha fazla malzeme birikeceğini belirtti. Çin, dünyanın en büyük rafine bakır ve alüminyum üreticisi olmasının yanı sıra Endonezya'daki yatırımlarıyla nikelde de önemli bir oyuncu konumunda. DOLAR DIŞI TİCARET YAPILACAK Çinli ithalatçılar, Pekin'in Moskova ile stratejik ittifakından yararlanarak önemli hammaddelerde indirim kazandılar ve genellikle ticaretin yapıldığı para birimi olan doları devre dışı bırakmak için yuan ile ödeme yaptılar. Bu da dünyanın en büyük emtia alıcısının Ukrayna'daki savaşın enflasyonist etkilerini bertaraf etmesine ve Pekin'in doları dünyanın rezerv para birimi olmaktan çıkarma arzusunu ilerletmesine yardımcı oldu.

Osmaniye'de yıkılan binaların enkazından günlük 700 kamyon moloz taşınıyor Haber

Osmaniye'de yıkılan binaların enkazından günlük 700 kamyon moloz taşınıyor

OSMANİYE (AA) - MUSTAFA ÜNAL UYSAL / MUZAFFER ÇAĞLIYANER - Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin etkilediği Osmaniye'de yıkılan binaların enkazından günlük 700 kamyon moloz taşınıyor.Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan olan depremlerde Osmaniye kent merkezi ve ilçelerde 651 bina yıkıldı. Ayrıca il genelinde acil yıkım kararı verilen 500 binanın tamamının yıkımı gerçekleştirildi.Enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiği Osmaniye'de molozlar, merkeze bağlı Nohuttepe köyü sınırları içerisinde belirlenen döküm sahasına kamyonlarla taşınıyor.Molozlardaki ahşap, demir ve diğer malzemeler, geri dönüşüme gönderilmek üzere ayrıştırılacak.- Kırma, eleme ve ayrıştırma tesisi kurulacakAyrıştırma işinin ihalesini alan firmanın sahibi ve Osmaniye Maden Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Abdullah Ulucan, AA muhabirine, yıkılan binalardan çıkan molozların döküm sahasına getirildiğini belirtti.Ulucan, enkazlardaki materyallerin geri dönüşüme kazandırılması çalışmasının sürdüğünü söyledi.Döküm sahasına kırma, eleme ve ayrıştırma tesisi kurulacağını ifade eden Ulucan, "Temizliklerini yapıyoruz. Doğaya zarar vermeyecek tesisimizle burada en küçük bir şey bile israf olmayacak. Ahşap, metal, demir ayrıştırılıp molozlar da devlet kurumlarının altyapıda kullanacağı şekilde hazırlanacak." diye konuştu.Ulucan, kaba temizlik çalışması yapılan döküm sahasındaki molozların 180 gün içerisinde geri dönüşüme kazandırılacağını kaydetti.- Değerli eşyalar kayıt altına alınacakİlerleyen süreçte yıkılacak ağır ve orta hasarlı binalar için de çalışma yapacaklarını ifade eden Ulucan, güvenlik güçleriyle yapılan çalışma kapsamında molozların içinden çıkacak değerli eşyaların kayıt altına alınacağını söyledi.Alana kamera sistemi kurulacağını belirten Ulucan, "En ufak bir şey dahi kaybolmayacak. Para, ziynet ve değerli eşyalar, vatandaşlarımızın maddi ve manevi hiçbir şeyi burada zayi olmaz." dedi.Abdullah Ulucan, döküm sahasına günde 700 kamyon moloz taşındığı bilgisini paylaşarak, şunları kaydetti:"Demiri, bakırı, ahşabı geri dönüşüme kazandırılacak. Doğrudan hurdaya gönderme, israf olmayacak. Moloz karışık şekilde buraya geliyor. Burada makineden geçtikten sonra kaba malzemeleri alınacak, daha sonra farklı bantlarda ayrıştırılacak. Kapalı sistem olacak ve çevre kirliliğine müsaade edilmeyecek. Geri dönüşeme kazandırıldığı için atık da olmayacak. En ufak toprağını bile değerlendireceğiz."

Kahramanmaraş'taki metal mutfak eşyası üreticileri sektörün tekrar ayağa kaldırılmasını istiyor Haber

Kahramanmaraş'taki metal mutfak eşyası üreticileri sektörün tekrar ayağa kaldırılmasını istiyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - BİLAL KAHYAOĞLU / MUSTAFA ÇAVUŞ - Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'taki depremlerden olumsuz etkilenen metal mutfak eşya sektöründeki bazı üreticiler yeniden üretime başladı.Dulkadiroğlu ilçesi Küçük Sanayi Sitesi'nde yer alan Bakırcılar Çarşısı'nda tencere, çaydanlık gibi küçük ev eşyaları üreten irili ufaklı tesislerin büyük bölümü depremlerde ağır hasar gördü.Alanda enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, üreticilerin küçük bir bölümü dükkanlarında ve çeşitli alanlarda çalışmalarına tekrar başladı.Kahramanmaraş Bakırcılar, Alüminyum Ürün İmalatçıları ve Dökümcüleri Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı Selamet Atlı, AA muhabirine, 1988 yılından bu yana mesleğin içinde olduğunu söyledi.Depremden önce çok güzel bir çalışma ortamlarının olduğunu anlatan Atlı, "Bizim burada bakır alüminyum, döküm ve mutfak eşyaları olarak 400 iş yeri vardı. Bu 400 iş yerinin tamamı kullanılamaz hale geldi. Bundan sonraki süreçte devletimizden, büyüklerimizden destek bekliyoruz. Bu mesleğin çok uzun geçmişi var." dedi.Kentte, bakır imalatları, mutfak eşyaları, pekmez tavaları ve kazanların üretildiğini dile getiren Atlı, Kahramanmaraş'tan birçok ülkeye ihracat da yapıldığını kaydetti.Atlı, "Türkiye'de metal mutfak eşyalarının yüzde 90'ını Kahramanmaraş karşılıyor. Kısmı olarak bazı esnafımız üretime başladı. Bu oran yüzde 5 civarında. Mutfak sektöründe genellikle kırsal kesimdeki vatandaşlarımızın kullandığı alüminyum, çelik, krom ve bakırla ilgili her şey burada yapılıyordu. Esnafa geçmiş olsun diyor, sabır diliyorum." diye konuştu.Esnaf Halil Arslan ise alüminyum sektöründe hizmet verdiklerini ancak yaşanan depremlerde iş yerinin enkaz altında kaldığını söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.