TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#sebze

İLKHABER-Gazetesi - sebze haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, sebze haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Smoothie meyve ve sebzelerin besin değerini düşürüyor mu? Haber

Smoothie meyve ve sebzelerin besin değerini düşürüyor mu?

Nilgün Taze (İLKHABER)- North Carolina Üniversitesi beslenme bilimleri biyoişlem profesörü Mary Ann Lila, meyve suyu sıkmanın aksine, harmanlamanın meyve ve sebzelerin kabuk, tohumlar ve posa da dahil olmak üzere tüm yenilebilir kısımlarını kapsayacak şekilde blender’dan geçirmenin meyve ve sebzelerin besin değeri açısından ürünü bütün olarak yemeye çok benzeyebileceğini söyledi. Dengeli ve doyurucu bir smoothie hazırlamanın püf noktaları;  Az yağlı veya yağsız süt ya da yoğurt, kefir ve bitkisel sütler ile bir karışım yapabilir içerisine chia, keten tohumu ekleyebilirsiniz. İstediğiniz meyveleri ya da sebzeleri de ekleyerek yulaf ezmesi gibi şekersiz besleyici gıdalarda tercih edebilirsiniz.  Ek olarak evde yapılan smoothie’ler daha doğal ve sağlıklı olup dışarıda hazır paketlerde satılanlar o kadar faydalı olmayıp şeker içerebiliyorlar. Basit bir muzlu ve yoğurtlu smoothie tarifi: Malzemeler: 1 adet olgun muz 1 su bardağı yoğurt  1/2 su bardağı süt veya süt alternatifi (badem sütü, soya sütü vb.) 2 yemek kaşığı bal veya akçaağaç şurubu (isteğe bağlı) 1/2 çay kaşığı vanilya özütü (isteğe bağlı) 1 su bardağı buz Yapılışı: Olgun muzu soyun ve dilimleyin. Bir blender veya mutfak robotu kullanın. İçine dilimlenmiş muz, yoğurt, süt veya süt alternatifi, bal veya akçaağaç şurubu (varsa), vanilya özütü (varsa) ve buz ekleyin. Tüm malzemeleri blenderda iyice karıştırın. Karışım pürüzsüz ve kremamsı bir kıvama gelene kadar blenderı çalıştırın. Hazırladığınız smoothie'yi bardaklara veya kâselere dökün. Üzerine dilimlenmiş meyve veya granola gibi ekstra malzemeler ekleyebilirsiniz. Hemen servis yapın ve soğuk olarak tadını çıkarın! Bu tarif, sadece bir temel smoothie tarifidir. Dilerseniz meyveleri veya ekstra lezzetleri de ekleyerek kendi özel smoothie tarifinizi yaratabilirsiniz. Afiyet olsun!

Bayram öncesi sebze ve meyve fiyatları düşebilir Haber

Bayram öncesi sebze ve meyve fiyatları düşebilir

Adana’da bu yıl sebze ve meyvede Ramazan Bayramı öncesi zam beklenmezken, hava durumuna göre fiyatların düşebileceği belirtildi. Türkiye’nin en önemli sebze ve meyve üretim merkezlerinden Adana’da bulunan Vedat Dokalay Hal Kompleksi’nde fiyatlar pazar ve markete oranla düşük seyrediyor. Domatesin kilosu 6 ile 10, biber 17 ile 23, soğan 15 ile 20, patates 4 ile 10 lira aralığında alıcı buluyor. Ürünlerden nane ve maydanoz 1 lira 50 kuruş, göbek marul 5 lira, elma 10 lira, kivi 15 lira, portakal 7 lira, limon ise 4 ila 6 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Adana Kabzımallar Odası Fahri Başkanı Ali Batman, bayram öncesi fiyatlarda zam beklemediklerini belirtti. Batman, “Hallerde satışlar arz ve talebe göre dengelenir. Ürün az gelirse fiyatı yükselir, çok gelirse fiyatı düşer. Şu anda Türkiye’de konuşulan kuru soğan. Soğanın iyisi Karacabey 18-20 lira, firik soğan ise 13-16 lira arasında satılıyor. Patatesin ikinci kalitesi 4 lira, birinci kalitesiyse 8-10 lira, domates 6 lira ile 10 liradan satılıyor” diye konuştu. “Ürün bol olsun fiyatlar düşer” Bayram öncesi sebze ve meyveye zam gelmesini beklemediklerini anlatan Ali Batman, “Sebze ve meyveye bayram öncesi zam gelecek diye bir kural yok. Bu arz ve talebe bağlıdır. Ürün bol olursa fiyat kendiliğinden düşer. Hava şartları da fiyatları belirliyor. Hava şartları bu sene çok dengesiz seyrediyor. Bu da ürünleri etkilemektedir. Hava normalleşirse fiyatlar bayram öncesi veya bayram sonrası düşer. Yeter ki ürün bol olsun” ifadelerini kullandı. Erik hakkında da konuşan Batman, “Şu anda erik daha hale giriş yapmadı. Korsan olarak geliyor ve satılıyor dışarıda. Erikte bollandığı zaman fiyatı düşecek” dedi. “Denetim mekanizması çalışmıyor” Hal ve market fiyatları arasındaki fahiş artıştan bahseden Batman, “Denetim mekanizmasının çalışması lazım. 1580 sayılı Kanun’da hallere giriş şartı vardı. Ürünler hale girecek, halden çıkışta faturayı alacak ve faturaya göre kar marjı uygulanacak. Ancak şu anda serbest piyasa olduğu için ürünü 1 liraya alıp 20 liraya satınca bile kimse bir şey demiyor. Eski sisteme dönüp kar marjı uygulansa 1 liraya aldığı malı 1 lira 30 kuruşa satması lazım. Hal ve market arasında uçurum var. Hallerde fiyat pahalanacak diye bir olay yok. Çünkü bizim burası üretim alanı. Belki tüketim alanlarında, İstanbul ve Ankara’da bu olabilir ama bizim burada fiyatın yükselmesi mümkün değil. Arz-talebe bağlı. Ürün bol geldiği zaman fiyat kendi kendine düşer. Burası borsa görevi görüyor” şeklinde konuştu.

Mersin'de öğrencilerin yetiştirdiği sebzeler hasat edildi Haber

Mersin'de öğrencilerin yetiştirdiği sebzeler hasat edildi

MERSİN (AA) - Mersin'in Erdemli ilçesinde, meslek lisesi öğrencilerinin yetiştirdiği sebzelerin hasadı yapıldı. Erdemli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde tarım alanında eğitim alan öğrencilerin, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bahçesinde ekim ayında yetiştirmeye başladığı kış sebzeleri için hasat etkinliği düzenlendi.Öğretmen ve öğrenciler, olgunlaşan karnabahar ve lahana çeşitlerini topladı.Etkinliğe katılan protokol üyeleri de ürünlerin hasadına yardım etti.Kaymakam Aydın Tetikoğlu, gazetecilere, öğrencilerin enstitü bahçesindeki 4 dekarda sebze yetiştirdiğini söyledi.Öğrencilerin uygulamalı olarak ürün yetiştirmeyi öğrendiğini belirten Tetikoğlu, "Çocuklarımız burada hem tarımı öğreniyorlar hem de ürün yetiştiriyorlar. Onlar için çok zevkli uygulamalı bir ders. Burada aslolan öğrencilerimizin işin pratiğini uygulamalı olarak yapmaları. Öğrencilerimizin uygulama alanlarını genişletme çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca da meslek lisesi öğrencilerinin hem teorik hem de pratik eğitim aldığını dile getirerek, "Öğrencilerimiz yetiştirdikleri sebzelerin hasadını bizimle beraber yaptı. Üretime katkı sağlamanın zevkini yaşadılar." dedi.Öğrenciler de uygulamalı eğitimin önemini anlattı.

Mersin'de özel öğrenciler dikimini yaptıkları sebzeleri hasat etti Haber

Mersin'de özel öğrenciler dikimini yaptıkları sebzeleri hasat etti

MERSİN (AA) - Mersin'in Erdemli ilçesindeki meslek lisesinde eğitim gören özel öğrenciler, ekim ayında dikimini yaptıkları sebzelerin hasadını gerçekleştirdi.Erdemli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde tarım alanında eğitim gören 22 özel öğrenci, uygulamalı ders kapsamında öğretmenlerinin desteğiyle ekim ayında okulun bahçesine karnabahar, brokoli ve biber dikti.Sebzelerin olgunlaşmasının ardından öğrenciler, emek vererek diktikleri sebzeleri hasat etti.Okul müdürü Mehmet Tekin, gazetecilere, okullarında hafif zihinsel engellilerden oluşan 3 sınıfta 22 öğrencinin bulunduğunu söyledi.Öğrencilere uygulamalı ders kapsamında sebze ve meyve yetiştiriciliğiyle ilgili uygulamalı derslere katıldığını belirten Tekin, "Öğrencilerimiz ekim ayında dikmiş oldukları karnabahar, brokoli ve biberleri hasat etmeye başladılar. Ayrıca ilçedeki çiçekçilerin ihtiyacını karşılayan kaktüs ve diğer süs bitkilerini üretmektedirler." diye konuştu.Tekin, bu ürünlerin satışından elde edilen gelirle hem okula katkı sunduklarını hem de ihtiyaç sahibi öğrencilere destekte bulunulduğunu ifade etti.Tarım dersi öğretmeni Merve Ergül de özel öğrencilerin toprakla uğraşmayı sevdiğini belirterek, "Öğrencilerimiz sebzelerin dikiminden bakımına ve hasadına kadar her süreçte dahil oldukları için öğrendiklerini unutmuyorlar ve çok mutlu oluyorlar." dedi.Ergül, öğrencilerin süs bitkileri yetiştiriciliği yaptıklarını da kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.