TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#yavru

İLKHABER-Gazetesi - yavru haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, yavru haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kaplumbağaların yumurta bıraktığı Adana'daki kumsalda 353 yuvadan yavru çıkışları sürüyor Haber

Kaplumbağaların yumurta bıraktığı Adana'daki kumsalda 353 yuvadan yavru çıkışları sürüyor

ADANA (AA) - EREN BOZKURT - Adana'nın Karataş ilçesinde bulunan Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda, 17 yılda yaklaşık 250 bin yeşil deniz kaplumbağası ve carretta caretta Akdeniz'in sularıyla buluştu. Türkiye'nin uluslararası öneme sahip sulak alanlarından Çukurova Deltası'nın en geniş lagünü olan Akyatan ile Akdeniz arasında yer alan Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda bu sezon yaklaşık 350 kaplumbağa yuvası bulunuyor. Kumun altındaki yuvalarında kuluçka dönemini tamamlayan yavrular, yumurtalarından çıkarak mavi sulara ulaşıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü ekipleri ile alanda çalışma yürüten sivil toplum kuruluşu görevlileri de yumurtasından çıkamayan veya kumsaldaki engellere takılan yavrulara yardım ediyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Faruk Atmaca, AA muhabirine, dünyada bilinen yedi deniz kaplumbağası türünden iribaşlı deniz kaplumbağası (caretta caretta) ve yeşil deniz kaplumbağası türlerinin Akdeniz sahillerinde yuvalama yaptığını söyledi. Adana ve Hatay 2'şer, Mersin'de de 4 olmak üzere bölge müdürlüklerinde 8 yuvalama alanı bulunduğunu belirten Atmaca, bu alanlarda yoğun yuvalama ve yavru çıkışı gözlemlendiğine dikkati çekti. Türkiye'de bulunan 21 deniz kaplumbağası yuvalama sahilinden 2'sinin Adana'da yer aldığını anlatan Atmaca, bu alanların 2006'da yaban hayatı geliştirme sahası statüsüyle koruma altına alındığını hatırlattı. Atmaca, Yumurtalık ve Akyatan lagün sahillerinin deniz kaplumbağaları için çok önemli yuvalama alanları olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: "Akyatan'da 2006'dan itibaren deniz kaplumbağalarının yuvalama, koruma, takip ve envanter çalışmaları sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği halinde devam etmektedir. 2006'dan bu yana yaklaşık 250 bin deniz kaplumbağasının yuvadan çıkıp denize ulaşmasını sağladık. Bu veriler elimizde mevcuttur ve çalışmalarımız bu yıl da devam etmektedir. Bu yıl Akyatan'da kıyı alanlarımızda 353 yuva tespit edildi ve 3 bin 600 üzerinde yavru çıkışı gözlemlendi." Atmaca, yavru çıkışlarının devam ettiği kumsalda ekiplerin de çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Antalya'daki yaşam parkında altız aslan yavrusu da var ikiz ayı yavrusu da Haber

Antalya'daki yaşam parkında altız aslan yavrusu da var ikiz ayı yavrusu da

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇİN - Antalya'da Berkem Aslan Diyarı'nda dünyaya gelen altız aslan ve ikiz ayı yavruları sevimli hareketleriyle doğal yaşam parkının maskotu haline geldi. Manavgat ilçesinde bulunan ve barındırdığı 27 aslanın yanı sıra kaplan, ayı, maymun, sürüngenler, deniz aslanı ve foklar ile kenti ziyaret eden turistlerin ve Antalyalıların ilgi gösterdiği yaşam parkında yavru sevinci yaşanıyor. Doğal yaşam parkında bulunan "Sultan" adlı aslanın altız, ayının ise ikiz yavrusu dünyaya geldi. Bir süre gözetim altında tutulan yavrular, hastalık riskinin azalmasıyla ziyaretçilerle buluştu. - Aslan yavrulardan birine "Icardi" adı verildi Tesise gelen ziyaretçilerin sevimli hareketleriyle maskotu haline gelen 55 günlük yavruların, özellikle biberonla beslenme saatleri ilgi çekiyor. Yavru aslanlarla fotoğraf çektirmek isteyen ziyaretçiler, yavruların bulunduğu alanda uzun süre vakit geçiriyor. Aslan yavrularından birine futbolcu "Icardi"nin adı verilirken diğer yavruların ismi ise sosyal medyada yapılacak oylama sonrası belirlenecek. Meyve ve mamayla beslenen ayı yavruları da özellikle çocuk ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Doğal yaşam parkındaki "Alex" adlı albino aslan ile kafesine kurulu havuzda suyla oynayan "Riki" adlı kaplan da ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. - "Çocuklar seviyor, oynuyor, fotoğraf çektiriyor" Aslan diyarında görevli veteriner teknikeri Beyza Döne, doğal yaşam parkında aslanların yanı sıra kaplan ve ayılar ile sürüngenlerin de ilgi gördüğünü ifade etti. İlkbaharla birlikte yavru sevinçleri yaşadıklarını aktaran Döne, "Dünyada bir aslanın altı sağlıklı yavrusunun dünyaya gelmesi çok ender bir durum. Biz de çok şaşırdık ve mutlu olduk. Aslan ve ayı yavruları çok sevimli. Çocuklar seviyor, oynuyor, fotoğraf çektiriyor. Ziyaretçiler burada besleme saatine denk gelirse besleme de yapabiliyor." diye konuştu.

Antalya Hayvanat Bahçesi'ndeki bazı hayvanların doğum yapması sevindirdi Haber

Antalya Hayvanat Bahçesi'ndeki bazı hayvanların doğum yapması sevindirdi

ANTALYA (AA) - Antalya Hayvanat Bahçesi'nde zebra, kanguru, keçi, tavşan ve lemur doğum yaptı.Belediyeden yapılan açıklamaya göre, 143 türde 1485 hayvana ev sahipliği yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi ve Doğal Yaşam Parkı sakinlerinin sayısı artmaya devam ediyor. Zebra, kanguru, tavşan, keçi, koyun ve lemur yavrularını dünyaya getirdi.Ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği hayvanlar arasında yer alan "Gölge" isimli zebranın yavrusuna "Çakıl" ismi verildi.Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Şube Müdürü Veteriner Hekim Aygül Arsun, yeni doğumlarla bahara güzel bir giriş yaptıklarını bildirdi.Zebraların gebelik süresinin bir yıl olduğuna değinen Arsun, şunları kaydetti:"Biz gebelik için anneye doğal barınak ve uyum süreleri hazırladık. Anne zebra, sağlıklı bir yavru dünyaya getirdi. Durumları iyi. Özellikle bu dönemde yavrunun beslenmesine özen gösteriyoruz ve ayrı bölümde tutuyoruz. Saanen, tiftik ve cüce keçiler grubunda 25, koyun gruplarında 10 yavru dünyaya geldi. Ziyaretçilerin ilgisini çeken hayvanlardan olan 'dev velikan' cinsi tavşan ailemize 12 yavru katıldı. Kanguru ailemizde de yeni doğan sevinci yaşıyoruz. İki yavru kanguru sağlıklı şekilde doğarak anne kesesinde gelişimini sürdürüyor. Yine halka kuyruklu lemurlar da iki yavru dünyaya getirdi. Bütün hayvanlarımızın sağlık durumları iyi."

Antalya'da öldürülen kediyle emzirdiği yavruları hayvanseverler sahiplendi Haber

Antalya'da öldürülen kediyle emzirdiği yavruları hayvanseverler sahiplendi

ANTALYA (AA) - Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde öldürülen kedinin yavrusu ile emzirdiği başka bir kedinin yavrusuna hayvanseverler sahip çıktı. Gürsel Belton'un, Liman Mahallesi'nde oturduğu sitenin bahçesinde baktığı ve 2 hafta önce bir yavru dünyaya getiren kedi, başına sert bir cisimle vurularak öldürüldü. Kedinin ölmesiyle yavrusu ve emzirdiği başka bir kedinin yavrusunun hayatta kalabilmesi için hayvanseverler harekete geçti. Belton, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kedinin ölüsünü, yavrusuyla birlikte kutu içinde bırakıldıkları çöp konteynerinin yanında bulduğunu ve çok üzüldüğünü söyledi. Kedinin, başka bir kedinin bakmadığı yavruyu da emzirip sahiplendiğini anlatan Belton, "Sabah mama vermek için dairemden indiğimde kedilerin içinde olduğu kutuyu bulamadım. Sitenin çevresinde dolaşırken yavru kedinin sesini duydum. Sesi takip ettim, kutu, yandaki sitenin çöp konteynerinin yanına bırakılmıştı. Kedimin kafasında kanlar vardı. Herhalde gece birisi kafasına vurdu." diye konuştu. Belton, "Böyle emziren anneyi nasıl öldürebilirler? Böyle bir şey olabilir mi? Bunu yapan, kim bilir başka neler yapar?" diyerek gözyaşı döktü.Öldürülen kediyi 3 ay önce marketin önünde hasta halde bulup sahiplendiğini tedavi ettirdiğini ifade eden Belton, kediye kışın gece evinde baktığını kaydetti. Hayvanseverlerle sahiplendikleri kedi yavrularını besleyen Belton, şikayette bulunduğunu ve sitenin kamera kayıtlarının inceleneceğini bildirdi. Belton, olayın faili belirlenip ceza alıncaya kadar konunun takipçisi olacağını dile getirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.