Adnan AVUKA
Bir insanın en tabi hakkı mutluluktur. Mutluluk çok büyük anlam taşır ve önemli bir kavramdır. Kimi sevdiğine kavuşması, kimi piyangodan vuran korkunç ikramiye, kimi aile içindeki bir olaydan dolayı büyük bir mutluluk yaşar.
Ama ben neden mutluyum bunu biliyor musunuz? Tabiî ki yeni nesiller yani gençlerimiz bunu bilmiyorlar ama 50 yaşında ve yukarı olan ağabeylerimiz, büyüklerimiz çok iyi biliyorlar. Daha 15 yıl kadar önce başta Mardin ve ilçe köylerimiz olmak üzere insanlarımızın insanca su içebileceği suyumuz bile yoktu. Özellikle ilimizde hizmet veren başta valilerimiz ve kamu, kurum dairelerinde görev yapanlar bunu çok iyi biliyorlardır. Susuzluk yüzünden şehrin kirliliği yüzünden akrep ve yılanlar cirit atarken, bizde öğrencilik çağımızdaki günlerinde mahallelerdeki akrepleri uzun ateş maşası ile yakalayıp boğumlarını kesip aldıktan sonra Sağlık Müdürlüğü’ne giderek para karşılığında satardık. Bildiğimiz kadarıyla bu akrep zehirlerinden ilaç elde ederlerdi. Ama şimdi ise her şey güzel, her şey dört dörtlük, şehirde ve köylerimizde suyumuz da var. Bu nimeti bize bağışlayanlara binlerce teşekkür ediyorum.
ASIL KONUYA GEÇMEK İSTİYORUM
Değerli okuyucularımız gazetecilik mesleğimde hiç taraf tutmadım. Tek düşüncem ve isteğim bu güzelim ve dünya gündeminde olan tarihi şehrimiz Mardin’i dünyaya tanıtmaktır. Merak eden bir kimse ise “Adnan Avuka fotoğraf sergileri” çalışmalarımı internetten görebilirler. Benim güzelim Mardin için kim hizmet ederse Allah ondan razı olsun.
VALİME VE EKİBİNE
SONSUZ TEŞEKKÜR
Ben asıl konuya geçmek istiyorum. Eski bir belediyeciyim ve belediyede çalıştığım 25 yıl 24 günden sonra emekliğimi isteyerek ayrıldım. 1973 yılında geçtiğim kamuda layıkıyla çalıştım ve belediyeciliğin ne olduğunu çok iyi biliyorum. Ama şuanda belediyecilik hizmetlerini görünce emin olun ki kendi kendime lanetler yağdırıyorum. Gazeteci olmam nedeniyle defalarca en ücra köylere giderek haberler yaptım, o dönem köy yolları taşlı, çukurluydu. Bırakın araba geçmesini insanların bile bu yoldan geçmesi mümkün değildi. Bugün ise Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yaman’ın yönetimindeki kayyum ekibi ile o dağlık yamaçlarına benzeyen yollar bugün bir başka. Yağı dök tekrar topla cinsinden. Emin olunuz ki ben Avrupa’nın bir çok ülkesine gittim gördüm, gezdim. Bu ülkelerde böyle yolları bile yok. Vatandaşlarımız Mardin ve mahalle köyleri bu güzelim yollara kavuşmanın sevincini yaşıyor, mutlulukla etrafına bakıyor. Geçenlerde bizim gazetemizin patronu Sayın Halil Arslan beni arayarak şöyle dedi: Adnan bey senden ricam Midyat ilçesine git ve yapılan bu asfaltlanan köy yollarının fotoğraflarını çekip lütfen haber yap. Gittim ve fotoğraflarını çektim. Böyle bir şey olamaz. O kadar güzel yollar yapılmış ki doğrusu sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Yaman ve ekibine bir kez daha binlerce teşekkür ediyorum . 15 yıl öncesi bu yollar neydi, şimdi nasıl oldu? Bunları gören bilir. Büyükşehir ve bazı ilçelerimiz kayyuma geçtikten sonra neler oldu, neler yapıldı? Doğrusu görmek gerekir. Bakın Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Yaman, halka belirttiği ve kendi ağzından söyleyişini sizlere aktarıyorum:
“Sevgili hemşerilerimiz. Hedefimiz medeniyetler şehri Mardin’i geçmişi kadar büyük görkemli bir geleceğe hazırlayarak, herkesin yaşamak ve görmek isteği örnek bir şehir olmasını sağlamaktır. Biz katılımcı ve şeffaf bir yönetim anlayışıyla adalet ve dürüstlükten ödün vermeden kaynakları planlı, programlı, etkili ve verimli kullanarak tarihi ve kültürel dokusuyla kimlik kazanmış bu şehirde sizin için çalışıyoruz. Vatandaş memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak istiyoruz.
Bir Şehirden daha fazlası” diyerek ifade ettiğimiz bu kadim şehirde Mardinli hemşerilerimizin daha huzurlu, daha güvenli, daha temiz, daha modern ve daha konforlu hayat sürmeleri için gayret ediyoruz. Farklı dillerin, dinlerin, kültürlerin ve medeniyetlerin hayat bulduğu Mardin’imizi daha yaşanabilir bir şehir haline getirmek için çalışıyoruz.”
Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Yaman bir yıl içinde neler yaptığını kısaca özetlersek, şunları sıralayabiliriz:
Yıllardır esrarkeşçilere ve kötü niyetlilere mesken olan eski “KAMOR” bahçeleri şuanda modern ve Doğu ve Güneydoğu’nun en güzel bir kompleksi yapılıyor
Yıllardır Mardin’e galip de okuyan ve ülkenin geleceği insanlar olarak görülen bu öğrenci kardeşlerimizin en önemli sorunlarından birisi olarak bilinen “Giysi Yıkama Merkezi” öğrencilerin can yeleği oldu. Öğrenci elbisesini getirip temizler, ütüler ve alıp gider.
Evinde hasta olan çaresiz vatandaşlarımız ambulanslar ile taşınarak gerekli her türlü tıbbı müdahale yapılıyor. Mardin’de büyük bir mutluluk, büyük bir eksikliği gidermiş oldu. Bazı durumlarda ise vatandaş evinde tedavi ediliyor.
Dışardan gelip de Mardin’i görenler şöyle derlerdi: Yahu Allah aşkına bu kadar güzel bir şehirde bir ağaç bile dikilmemiş. Ama şimdi bir yıl içinde yüz binlerce fidan dikilerek Mardin’in yeşillendirilmesi için adete seferberlik ilan edildi ve büyük çalışmalar yapıldı ve halen de yapılıyor.
Mezarlıkların daha temiz ve modern olması amacıyla şehir kabristanında tam 124 tane mezarlık onarıldı ve bakımı yapıldı.
Gençlik alanında gençlere yapılan çalışmalar, sosyal ve kültürel alanlarında yapılan hizmetler Büyükşehir Belediyesi ve devletin bu gençlerin yanlarında olduğunu görmek için sosyal yaşam evi kazandırılması, binlerce öğrenciye yapılan sağlık taraması, hayatlarında hiç sinema yüzü görmeyen köy öğrenci çocukları sinemaya götürülerek sinema ile tanıştırılması, bir yıl önce yeni kurulan ‘ mardinmasa’ vatandaşların isteklerini yerine getiriyor olması güzelliklerden sadece bir kaçı. Dahası var. Çalışan kadınlarımızın çocukları için açılan kreş, birçok yolun yapılması ve bunun yanı sıra çocuk parkları, halı sahalar, hayvan hastanesi temeli atılması, gençlik merkezlerinin açılması ve gençlerin emrinde olması önemli çalışmalar. Ve en önemlisi ise 2017’de insanlar için medeniyet denilen yollara bakıldığında Mardin genelinde 650 Km sathi kaplama ve 350 km bütünlü sıcak karışım asfaltlama yapılmasıdır. Sadece Midyat ilçesindeki köy mahallelere toplam 171 Km yapılmıştır. Midyat ilçesinde 2015 yılında 25,5 km, 2016 yılında ise 18,5 km sathi kaplama yol yapılmıştır.
HİZMETLERİ İNKAR
ETMEK NANKÖRLÜKTÜR
Büyükşehir belediyesinin bir yıl içinde yaptığı hizmetleri saymaya kalksak gazetemizin tüm sayfaları yetmeyecek. Ben sadece kısa bir gözlemimi yazdım. Peki Mardin Artuklu Belediyesinin hizmetleri yazmamak ise nankörlüktür. Artuklu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Şakir Öner Öztürk, ülkemizin en önemli sorunlarından birisi olan terör, 15 Temmuz hain Fetö olayları için Öztürk şöyle seslenmişti: “Bizi ayrıştırmaya çalışanlara karşı daha sıkı kenetlenerek birlik olacağız.” diye çok büyük anlam içeren bir mesaj yayınlamıştı. Artuklu Belediyesi 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikler ve özellikle vatandaşlar tarafından tutulan Demokrasi nöbeti günler boyunca ekipler vatandaşlarla birlikte meydanlarda duruldu.
Artuklu Belediyesi yaz okullarının açılması, ilk okul çağındaki çocukları yanlarına alan Artuklu Belediyesi il ve ilçeleri gezdirerek Artuklu’yu keşfettiler, il ve ilçelere bağlı olan birçok okul boyatıldı, onarıldı. Kaliteli hizmet için danışma masasını kurarak vatandaşlara daha kaliteli ve daha hızlı bir hizmet sunabilmek için 24 saat anlayışıyla hizmet verildi. İnsanlarımızın dini ne olursa olsun ibadethaneleri gül suyu ile yıkandı. Bunların başında camiler, kiliseler, manastırlar ve diğer ibadethaneler geliyor. Artuklu Belediyesi ARMAK kapsamında açılan kurslara kadınlarımız büyük ilgi göstererek bu meslek öğrendiler.
Artuklu Belediyesi Mardin halk sağlığı başkanlığı ile sağlık daire başkanlığı ortaklaşa kadınlarımızın hastalıklarına karşı erken teşhis konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılarak kadınlar daha da bilinçlendirildi.
Mardin ve ilçe köylerinde 10 binden fazla engeli vatandaşımız için yapılan çalışmaları unutmak mümkün değildir. Artuklu Belediyesi Kaymakamı ve Kayyum Belediye Başkanı Öztürk, hizmetleriyle ilgili olarak tek kelime şöyle dedi:
Bizler ne yapsak azdır.