TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılı performansı görüşüldü

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nde belediyenin 2023 yılı performans taslağı oy çokluğuyla kabul edildi. Ak Parti Grup Sözcüsü Vedat Gündoğan, 2023 yılında 350 Milyon liralık borçlanmanın olduğuna dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2022 18:34
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.2022 18:34
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Adana Büyükşehir  Belediyesi’nin 2023 yılı performansı görüşüldü

Bayram BULUT - Ahmet Akdeniz

ADANA (İLKHABER)-Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nde belediyenin 2023 yılı performans taslağı oy çokluğuyla kabul edildi. Ak Parti Grup Sözcüsü Vedat Gündoğan, 2023 yılında 350 Milyon liralık borçlanmanın olduğuna dikkat çekti.

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı 5. Birleşimine ait gündem maddelerinin yer aldığı oturum toplandı. Toplantıya Meclis 1. Başkan Vekili Mustafa Akgedik başkanlık yaptı. Açılış yoklamasının ardından gündem maddelerine geçildi. Gündemde belediyenin 2023 yılı performans taslağı okundu. Taslakta Çevre Koruma Ve Kontrol Dairesi Başkanlığının temiz ve yaşanabilir kent koşullarına sağlayarak atık yönetimini etkinleştirmek hedefini gerçekleştirmeye yönelik temizlik faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla 696 sayılı KHK kapsamında çalışan personellerin giderlerini karşılama faaliyeti 327 milyon 497 bin 422 TL'lik bütçenin 3 milyon 500 bin TL azaltılarak 323 bin 997 bin 422 TL'ye düşürülmesine yönelik olan kısmına CHP’li Meclis Üyesi Mustafa Vursavuş İtiraz etti.

Bütçenin mevcut bütçeyle devam edilmesini istedi. Mustafa Vursavuş temizlik konusunun önemli olduğunu bütçesinin arttırılması gerektiğini söyledi. Vursavuş, temizlik konusundaki bütçenin azaltılması yerine mevcut haliyle kalmasını talep etti. Mustafa Vursavuş’un aykırı teklifi meclis başkanlığınca dikkat alındı.

Ardından söz alan Ak Parti Grup Sözcüsü Vedat Gündoğan, 2023 yılı performansı konusunda görüşlerini aktardı. 2023 yılında 350 milyon borçlanmanın öngörüldüğünü dile getiren Gündoğan, “Sözde program, bir Büyükşehir Belediyesi için konulması gereken hedeflerden çok uzak ve az evvelde ifade ettiğim gibi yuvarlak cümlelerle hayal kurdurmaya yönelik olmaktan öte değil.

Tüm bu belirsizlik ve çelişkilere rağmen bütçe kalemlerinde en düşüğü yüzde 35’ten başlayarak yüzde 1003 artışa kadar yükselen kalemler mevcut. Şimdi hemen enflasyondan, artan maliyetlerden dem vuracaklar ancak, hizmet yapmıyorsunuz ki; yapılmayan bir şeyin maliyeti nasıl artar bunu da kamuoyunun takdirine bırakıyorum. 2023 yılı performans taşlığına baktığımızda 8 milyar 150milyon gelir yaklaşık 350 milyon borçlanma ön görülerek 8 milyar 500 milyon gider programı hazırlanmış.

 Bu bütçemizin öyle sayın Zeydan Karaların sürekli Mali disiplin uyguladık belediye gelirlerini artık söylemlerinden uzak bu bütçenin 6 milyar 959 milyon 145 bin 512 lirasının Merkezi idare vergi gelirlerinden beklendiğini de belirtmek istiyorum.  2023 yılı Performans ve bütçesi Adana’mıza hayırlı olsun” dedi.

 Personellerin promosyon konularına vurgu yapan Gündoğan, “Belediyemiz çalışanlarının 3 aydır beklediği promosyon sorunu ne aşamadadır. Ocak ayını beklemeye gerek yok diğer belediyeler aldı. Enflasyon oranında yine arttırırsınız. Enflasyon çok kötü memura ek zam yapılsın diyorsunuz. O zaman bu insanları neden ocak ayına kadar bekletiyorsunuz. Personelimizi bekletmeyin promosyon sorununu bir an önce çözün yoksa personelimiz borcunu ödeyemeyecek duruma gelecek. Son olarak 2023 yılı performansının tadilen düzeltilerek geçmesini öneriyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan imzalı sözleşmeli personellerimizin kadro kararı onayı verilmiştir” İfadelerini kullandı..

İyi Parti Grup Başkan Vekili Recai Mercimek de, “Büyükşehirde 32 daire başkanından bir tanesi olumlu bir şey yapmamış mı 3,5 senede. Evet eksiklikler olabilecek doğrudur. Türkiye'nin en büyük illerinden birinde yaşıyoruz. Şu anda nüfus yönünden 7 sırada kentimiz, ekonomi yönde ise 24. Sırada. Bu istatistiklerde mevcut.   Vedat Bey'in 83 yıllık havaalanının da burada kalmasını istiyoruz demesini isterdim. Çukurova Bölgesel Havalimanı yakında seferlere başlayacak. İmzası atılmış bitmiş bu havaalanını yapan müteahhit bile Adana Havalimanının buradan gitmesini söyleyebiliyor.  83 yıllık havaalanının sinerjisi ile Adana'da çekilmesi durumunda büyük bir kayıp yaratacağını söylüyoruz ve söylememiz lazım. Bu konuştuğum performansın gereği Adana sinerjisi enerjisi kayboluyor imarı kayboluyor. Adana Büyükşehir Belediyesi'nin nasıl ekonomik zorluklar içerisinde ne şartlarda Zeydan Karalar’ın devraldığını hepimiz biliyoruz. Eksileri artıya geçiriyor. Artıya geçirdikten sonra hizmetler yapılmaya başlandı. Belediyeyi devraldığımızda asfalt bütününün tonu 1,5 milyondu. Şimdi 13 milyon. Geldiğimizde akaryakıt 10 lira diyelim, şimdi 25 lira. Bu performansla mutlaka ama mutlaka hakkaniyetli hareket etmemiz lazım. Raylı sistemin Adana'da olması lazım. 83 yıllık Adana Havalimanında Adana'da kalması lazım. Adana sahipsizlik içinde yoksulluğa oynuyor” şeklinde konuştu.

CHP Grup Başkan Vekili Serdar Seyhan ise, “Elbette eksikliklere dönük eleştiriler olacak arkadaşlarımızın, onu anlayabiliyorum. Muhalefet olmanın gereği tabii ki bunu yapacaklar. Yapıcı eleştirilerden hiçbir şekilde gocunmuyoruz. Tabii ki eksikleri ortaya koyacaklar. 2023 yılının performansının eleştirileri yapıldı” dedi.. 

Konuşmaların ardından madde oylamaya sunuldu. Mustafa Vursavuş’un aykırı teklifini Millet İttifakı kabul etti. Cumhur İttifakı ise komisyondan geldiği şeklinde olan maddeye oy verdi. Yapılan oylamada madde Cumhur İttifakı’nın oy çokluğuyla komisyondan geldiği şekliyle kabul edildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.