TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Adana Metrosu tamamlanacak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adana metrosunun tüm ihtiyaçlarını kendilerinin karşılayarak tamamlayacaklarını ve Şakir Paşa Havalimanı’nın kapatılmayacağını söyledi. Erdoğan, Adanalı ihtiyaç sahibi vatandaşlara toplam 14 milyar liranın üzerinde kaynak aktarıldığını aktardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Adana’ya son 21 yılda 126 milyar liralık kamu yatırımı yaptıklarını kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2023 17:42
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2023 17:42
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
“Adana Metrosu tamamlanacak”

Bayram BULUT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adana metrosunun tüm ihtiyaçlarını kendilerinin karşılayarak tamamlayacaklarını ve Şakir Paşa Havalimanı’nın kapatılmayacağını söyledi. Erdoğan, Adanalı ihtiyaç sahibi vatandaşlara toplam 14 milyar liranın üzerinde kaynak aktarıldığını aktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adana’da yaptığı konuşmada kentte yaptıkları yatırım ve projeleri tek tek anlattı. Cumhur İttifakı’nın İstasyon Meydanı’nda düzenlediği mitingde Adana konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Adana’ya son 21 yılda 126 milyar liralık kamu yatırımı yaptıklarını kaydetti.

ADANA’YA 2. DEVLET ÜNİVERSİTESİ KURDUK

Eğitimde 10 bin 691 yeni derslik inşa ettiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adana’ya ikinci devlet üniversitesini kurduklarını vurguladı. Adana’ya 6 bin 935 kişi kapasiteli yükseköğrenim yurt binaları açtıklarını, 45 spor tesisi kazandırdıklarını, 33 bin seyirci kapasiteli stadyum yaptıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz yaptık. Bu sene de maşallah Adana Demirspor iyi gidiyor. Şu anda kafaya oynuyor. Bu da bir şeyi gösteriyor, demek ki fiziki imkânları olunca bak hava değişiyor” dedi.

14 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE KAYNAK AKTARILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Mensucat Fabrikası’nın Adana Müze Kompleksi’ne dönüştürüldüğünü ve geçen hafta açıldığını hatırlattı. Adanalı ihtiyaç sahibi vatandaşlara toplam 14 milyar liranın üzerinde kaynak aktarıldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sağlıkta 3 bin 400 yataklı, 25 hastaneyle birlikte 70 sağlık tesisi yaptıklarını, Adana’yı şehir hastanesiyle buluşturarak şehre sınıf atlattıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hastanenin depremde çok büyük hizmetler verdiğine dikkati çekti.

3 SAĞLIK TESİSİNİN YAPIMI SÜRÜYOR

Yatak kapasitesi 100 olan Yüreğir Devlet Hastanesi ile 3 sağlık tesisinin yapımının sürdüğünü aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TOKİ vasıtasıyla 15 bin 552 konutu hak sahiplerine teslim ettik. 5 bin 392 konutun yapımına devam ediyoruz. Şimdi de İlk Evim’le 6 bin 356 konut yapacak, İlk İş Yerim’le 500 esnafımıza iş yeri inşa edecek, İlk Arsam’la 35 bin altyapısı hazır arsa vereceğiz. Şehrimizde riskli yapı olarak belirlediğimiz 9 bin bağımsız bölümün dönüşümünü gerçekleştirdik. Şambayadı bölgesini şehrimizin yeni konut rezerv alanı olarak belirledik. Ulaştırmada 249 kilometreden devraldığımız bölünmüş yol mesafesini 431 kilometreye çıkardık. Adana’nın şehir içi ulaşımı için büyük öneme sahip 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü geçtiğimiz günlerde hizmete açtık. Nasıl beğendiniz mi, güzel olmuş mu? Kimsenin insafına bırakacak değiliz. İnşası süren yolların bir kısmını bu yıl bir kısmını da önümüzdeki yıllarda tamamlıyoruz” ifadelerini kullandı.

ŞAKİRPAŞA HAVA LİMANI KAPATILMAYACAK

Adana’yı Doğu Akdeniz’in en büyük lojistik üssü yapmakta kararlı olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adana-Mersin demiryolunu yenileyerek, ilave hat yaparak seyahat süresini yarıya düşürdüklerini, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı tren hattını da 2025 yılında hizmete alacaklarını belirtti. Adana’yı kimsenin insafına bırakmayacaklarını, diğer ulaşım sorunlarını çözdükleri gibi yoldan, metroya tüm ihtiyaçlarını da yine kendilerinin karşılayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgesel havalimanımız açıldıktan sonra Şakir Paşa’nın, kapatılacağını söylüyorlar. Bizim için Adanalı ne derse odur, Adanalı ne derse, biz onu yaparız. Adana’yı Doğu Akdeniz’in en büyük lojistik üssü yapmakta kararlıyız. Burada yapacağımız limanla ülkemizin uluslararası taşımacılıktaki payını katlayarak, artıracağız. Adanalı kazanacak, Türkiye kazanacak” diye konuştu.

ADANA’YA 11 BARAJ

Adana’ya 11 baraj, 38 sulama tesisi, 9 arazi toplulaştırma, 59 taşkın koruma tesisi, 1 gölet ve 28 hidroelektrik santral inşa ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Adana’da 1,2 milyon dekar zirai araziyi sulamaya açarak çiftçilerimize yıllık 3,5 milyar lira tutarında zirai gelir artışı sağladık. Şu anda inşaat çalışmaları devam eden 10 sulama tesisiyle de 667 bin dekar mümbit araziyi daha sulamaya açacağız” dedi.

ADANALILARLA DERTLEŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adanalı çiftçilere 6,5 milyar liralık tarımsal destek verdiklerini, şehirde 2 yeni organize sanayi bölgesi, 3 endüstri bölgesi, bir teknokent, 12 araştırma geliştirme merkezi, 8 tasarım merkezi kurduklarını söyledi. Enerjide 200 bin abonesi olan şehri ve 10 ilçesini doğal gaza kavuşturduklarını, gelecek dönemde Aladağ, Feke, Karataş, Saimbeyli ve Tufanbeyli’ye de doğal gaz getireceklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Söz doğal gaza gelmişken, sizlerle ekonomide yaşanan sıkıntılar konusunda biraz dertleşmek istiyorum. Ülkemizi büyütürken, geliştirirken, güçlendirirken en çok saldırıya uğradığımız alanlardan biri ekonomi. Biz, ‘küresel finans krizi ülkemizi teğet geçecek’ dediğimizde birileri felaket tellallığı yapıyordu. Ardından Gezi olayları ile başlayan sürecin her aşamasında ekonomimiz de hedef alındı. Sokakları karıştırdılar. Terör örgütlerini ve darbecileri kullanarak istediklerini elde edemeyince, bu sefer doğrudan aşımıza, ekmeğimize, boğazımızdaki lokmaya kan doğramaya kalktılar. Hatırlarsanız, dünyada eşi benzeri görülmemiş şekilde, sosyal medyada mahvetme naraları atıldı. Muhalefet tarafından yine aynı dönemde ‘Türkiye’ye yatırım yapmayın çağrısı’ yapıldı. Türk ekonomisini kötülemek için Batılı kanallara şikâyet dâhil, her türlü ihaneti sergilediler. Biz milli güvenliğimize yönelik saldırılara cevabımızı nasıl kendi savunma sanayimizi kurarak, sınır ötesi harekâtlarımızı yaparak cevap verdiysek, ekonomimize yönelik tuzakları da kendi ekonomik politikalarımızı hayata geçirerek göğüsledik. Elbette sıkıntılar çektik ama hamdolsun hepsi çökertildi” şeklinde konuştu.

FIRSATA DÖNÜŞTÜRMEYİ BAŞARDIK

Salgın gibi küresel bir felaket dönemini ülke için fırsata dönüştürmeyi başardıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, kur hareketleri üzerinden yaşanan dalgalanmaları milletin her kesiminin refahını ülke kaynaklarından elde edilen gelirlerle yükselterek, dizginlediklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Karadeniz gazı, bu gayretlerimizin en önemli sonuçlarından biridir. Şimdi buna Gabar’da bulduğumuz petrolü de ekledik. Güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir kaynaklarda Avrupa’da ilk sıraya çıktık. Savunma sanayi ürünlerimize harcadığımız kaynak ve vakit artık kazanç olarak geri dönmeye başladı. Organize sanayi bölgelerimizdeki fabrikalarımız, endüstri bölgelerimiz ülkemizin her köşesine yayılan üretim tesislerimiz harıl harıl çalışıyor. Bu şekilde ülkemiz hem dışa bağımlılıktan kurtuluyor hem de çok ciddi gelir kaynağı elde ediyoruz. Peki bu şekilde elde ettiğimiz milyarlarca doları ne yapacağız? Biliyorsunuz, hükümetlerimizin ilk dönemlerinde tüm gücümüzü ülkemizin altyapı eksiklerinin tamamlanmasına verdik. Okul yaptık, hastane yaptık, konut yaptık, baraj yaptık, yol yaptık, köprü yaptık, tünel yaptık, velhasıl, hamdolsun altyapımızı önemli ölçüde tamamladık. Artık elimizdeki kaynakları milletimizin refahını yükseltmek için biraz daha kullanma imkânına sahibiz” ifadelerini kullandı.

AİLE VE GENÇLİK BANKASI KURACAĞIZ

Gelecek dönemde yapılması planlanan çalışmalara yönelik video film gösterildikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı;

 “İşte bunlar sadece yüzlerce, binlerce projeden bazıları. Hâlihazırdaki tabloya göre, önümüzdeki dönemde 100 milyar doları bulacak bir kaynağı bu şekilde milletimizin emrine vereceğiz. Bununla çalışana, emekliye, kadına, gence, engelliye, üreticiye, velhasıl ülkemizdeki her kesime destek olabileceğiz.  Doğal gaz ve petrol gelirlerimizin bir kısmıyla Aile ve Gençlik Bankası kuracağız. Bizimki artık kaynağımız ortada. Bu banka vasıtasıyla ev hanımlarımızın emekliliğine, primlerinin üçte birini ödeyerek katkı sağlayacağız. Gençlerimizin eğitimden istihdama, kendi işini kurmadan evliliğine kadar attıkları her adımda yanlarında yer alacağız. Evlenecek gençlerimize 150 bin lira faizsiz, ilk 2 yılı ödemesiz, 4 yıllık kredi vererek düğünlerindeki ilk hediyelerini biz takmış olacağız. Her hanede en az bir çalışan olmasını sağlayacağız. Her bir hanemizin asgari bir gelir seviyesinin altında kalmamasını temin edeceğiz. Kadını ve genciyle aile yapımızı güçlendirecek, daha pek çok adım atacağız. Bunun için 14 Mayıs’ta Türkiye Yüzyılı’na sıkı sahip çıkmamız gerekiyor. Sizlerden bir kez daha duymak istiyorum. Tercihimizi doğrudan yana yapıyor muyuz?”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.