TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana TEMSA konusunda tek yürek oldu

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2019 17:54
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2019 17:54
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Adana TEMSA konusunda tek yürek oldu

BAYRAM BULUT

ADANA (İLKHABER)-Bankalara olan kredi borçları nedeniyle yönetim tarafından üretimi durdurulan,  TEMSA Ulaşım Araçları Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin tekrar üretime başlaması için, Adana’da bulunan oda ve borsaların temsilcileriyle, büyükşehir ve ilçe belediye başkanları tek yürek oldu. 

Sabah saatlerinde Adana Sanayi Odası Sakıp Sabancı Toplantı Salonu’nda bir araya gelen aralarında büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarının da yer aldığı, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası, Adana Ticaret Borsası, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, Ceyhan Ticaret Odası, Ceyhan Ticaret Borsası, Kozan Ticaret Odası, Kozan Ticaret Borsası, Adana Organize Sanayi Bölgesi ve Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği başkanları ortak basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasının gündemi bankalara olan kredi borçları nedeniyle yönetim tarafından üretimi durdurulan, Türkiye'nin önde gelen otobüs ve midibüs üreticileri arasında yer alan TEMSA oldu.

TOPLANTI SAKIP SABANCI SALONUNDA YAPILDI

Ortak hazırlanan basın metnini Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç okudu.  Sadece Adana’nın değil tüm Türkiye’nin global anlamda en önde gelen marklarından biri olan TEMSA’nın son dönemde karşı karşıya kaldığı durum nedeniyle toplandıklarını belirten Kıvanç, açıklamayı yaptıkları toplantı salonunun isminde Sakıp Sabancı Toplantı Salonu olduğunu ifade etti. TEMSA’nın son dönemde karşı karşıya kaldığı sürecin kendilerini derinden sarstığını savunan Kıvanç, “Amerika’da ilk 4’te, Avrupa’da ilk 8’de yer alan, sadece Adana adına değil Türkiye’nin önemli bir değeri olan TEMSA’nın içine bulunduğu durum kabul edilebilir değildir. TEMSA, yılda 11 Bin 500 araç üreten, 66 ülkeye, tamamen Türk mühendislerinin tasarımı otobüslerimizi ihraç eden, elektrikli otobüste dünyada önde yer alan üreticilerden biridir.” dedi. 

ADANA’NIN DEĞİL TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ DEĞERLERİNDEN BİRİ

TEMSA’nın, Yerli otomobilin konuşulduğu dönemde, Türkiye’de otomotiv alanında sahip olunan en önemli ve milli değerlerden biri olduğuna dikkat çeken Kıvanç, “TEMSA, yine kendi AR-GE birimleri tarafından yüzde yüz yerli olarak gerçekleştirilen, yüksek teknoloji ürünü elektrikli otobüsü ile dünyada ses getirmiş ve ABD’de Silikon Vadisinde elektrikli otobüsleriyle hizmet vermeyi başarmıştır. 2018 yılında gerçekleştirdiği 125 Milyon dolar ihracatıyla Türkiye’nin en büyük 123. ihracatçı şirketi olarak ülkemizin ve bölgemizin istihdam gücünü artırmış ve cari açığın kapatılmasına da önemli katkı sağlamıştır. TEMSA, Türkiye şartlarında kendi AR-GE’si bulunan ve tamamen Türk Mühendisleri ile geliştirilen otobüsleri ile tüm dünya pazarında söz sahibi olan, sadece Adana’nın değil Türkiye’nin önemli değerlerinden biridir.” diye konuştu. 

15 BİN KİŞİ EVİNE EKMEK GÖTÜRÜYOR

TEMSA’nın 15 bin kişinin evine ekmek götürmesine vesile olduğunu anlatan Kıvanç, “TEMSA, Adana ve Türkiye’nin diğer şehirlerindeki tedarikçileriyle birlikte yaklaşık 15 bin kişinin evine ekmek götürmesine vesile olmaktadır. TEMSA içinde bulunduğu sıkıntılı süreci atlatarak bir an önce yeniden üretime devam etmesi gerekiyor. Süreçte hangi hatalar yapılmış olursa olsun, önümüzdeki dönemde, ilgili tüm tarafların, TEMSA’nın çalışması noktasında gereken özveriyi göstermesi bölgemiz ve ülkemizin ekonomik menfaatleri acısından önemli bir gerekliliktir.” ifadelerini kullandı.  

SABANCI AİLESİ DE DURUMDAN RAHATSIZ

Sabancı Ailesi’nin de durumdan rahatsız olduğunu vurgulayan Kıvanç, “Hiçbir ülke, TEMSA gibi önemli bir ismi/değeri kaybetmek istemez. Hükümetimizin TEMSA’nın yeniden faaliyete geçmesi noktasında gereken katkıyı sağlayacağına olan inancımız tamdır. Sabancı Ailesi bölgeye önemli yatırımlar yapmış, Adana’nın kalkınması noktasında da önemli katkılar sağlamıştır. TEMSA satılmış olsa da Sabancı’nın “SA”sına sahip olarak Sabancı Ailesi’nin izlerini taşımaya devam ettirmektedir. Sabancı Ailesi de hiç şüphesiz TEMSA’nın karşı karşıya kalmış olduğu bu durumdan oldukça rahatsızdır. Biz kendilerinin de istenmeyen bu durumun düzeltilmesi noktasında üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerine inanıyoruz.” şeklinde konuştu. 

TÜRKİYE’NİN DEĞERİ

TEMSA, sadece Adana’nın değil, Türkiye’nin değeri olduğunu ifade eden Zeki Kıvanç sözlerini şöyle tamamladı;

“TEMSA, sadece Adana’nın değil, Türkiye’nin değeridir. TEMSA, gerçekleştirdiği projeler, yüksek nitelikli üretimi, ihracatı ve yetişmiş insan gücüyle, süreci atlatabilecek güce, bilgiye ve deneyime sahiptir. Ülke olarak oldukça hassas bir dönemdeyiz. Zaman üretime, ihracata, istihdama, yüksek teknolojiye sahip çıkma zamanıdır. Zaman TEMSA’ya sahip çıkma zamanıdır.”

GÖRÜŞMELER YAPIYORUZ

Açıklamanın ardından basın mensuplarının soruları yanıtlandı. Bir gazetecinin sorusu üzerine Zeki Kıvanç, Ankara düzeyinde yetkililerle gerekli görüşmelerin yapıldığını söyledi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise,  TEMSA Genel Müdürü ile görüştüklerini durumun çok da kötü olmadığını anlattı. 200 milyon dolar civarında bir borcun var olduğunu ve bunların büyük bölümünün vadesinin 2020 yılında geleceğini öğrendiklerini dile getiren Karalar, “Küçük bir anlaşmazlıktan dolayı bankaların kredileri erken çağırdığını duyduk. Bence çözülemeyecek bir durum yok. Bu olaya odalar, Adana'nın dinamikleri de el attığına göre Ankara da bu işi ciddiye alıp, kısa sürede çözecektir. TEMSA, 26 milyon euroluk ihracata hazır ürüne sahip. Bugün yıllık 2 milyar dolarlık ihracat yapan Adana'da TEMSA tek başına 125 milyon dolar ihracat yapıyor ve böyle bir müessesenin durması hepimizi derinden yaralıyor. Bu konuda üzerimize düşen her şeyi yapacağız.” dedi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.