TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana’nın 2023 yılı bütçesi kabul edildi

Adana Büyükşehir Belediyesi 2023 yılı bütçesi görüşüldü. 8 milyar 500 milyonluk bütçe oy birliğiyle kabul edildi.

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2022 19:17
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2022 19:17
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Adana’nın 2023 yılı bütçesi kabul edildi

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Adana Büyükşehir Belediyesi 2023 yılı bütçesi görüşüldü. 8 milyar 500 milyonluk bütçe oy birliğiyle kabul edildi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar Başkanlığı’nda toplanan oturum açılış yoklamasıyla başladı. Ardından gündem dışı konuşmalar yapıldı. Gündem dışı söz alan MHP Grup Başkan Vekili Cemal Demirdağ, yapılan çalışmalar için teşekkür edip, yapılması gereken ama yapılmayan birçok konuyu eleştirdi. Demirdağ, Bütçeye olumlu oy vereceklerini belirtti.

Ak Parti Grup Sözcüsü Vedat Gündoğan ise 2023 yılı hizmet ve yatırım bütçesi hakkında söz alarak, 2023 yılı hizmet ve yatırım bütçesi Belediyemizin Strateji ve performans hedeflerinde vaat edilen amaç ve hedeflere ulaşma amacı olduğunu söyledi.  Adana Büyükşehir Belediyesinin 2023 yılı hizmet ve yatırım bütçesi için tahmini gelirin 8 milyar 150 milyon, gider olarak 8 milyar 500 milyon olarak planlandığını belirten Gündoğan,” Bu paranın 7 milyarı Merkezi Bütçeden vergiden toplanan yüzde 6’lık kısmından Adana’mıza gelecek paradır. Yüzde olarak yaklaşık yüzde 80’dir. Gider Bütçesinde yaklaşık 350 milyon borçlanma öngörülmüş Kalan 1.100 milyarı ise belediyemizin öz kaynak gelirleri üzerinden planlanmıştır” dedi.

5 yıl içerisinde yapılacak denilen projelerin yapılmadığını savunan Gündoğan, “Adana Büyükşehir Belediyesinin 2023 yılı hizmet ve yatım bütçesine bakarken Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zeydan Karalar’ın seçim sürecinde, yani göreve talip olurken 5 yıl içerisinde yapacağız dediği tek bir projenin olmaması bizi şaşırtmamış ama her Adanalı hemşerimiz gibi bizleri de hayal kırıklığına uğratmıştı” ifadelerini kullanarak eleştirilerde bulundu. Gündoğan, bütçenin Adana’ya hayırlı olmasını temenni etti.

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Recai Mercimek ise, Vedat Gündoğan’ın konuşmalarını eleştirerek, belediyenin hiç mi yaptığı işin olmadığını sordu. Enflasyonla ilgili yapılan çalışmaları etkilediğini vurgulayan Mercimek, “Hiç mi asfalt dökülmemiş, köprü yapılmamış. Gündoğan ve Demirdağ’dan Şakirpaşa Hava Limanı ile ilgili konuşmalarını beklerdim ama yapmadılar. Belediyenin nasıl devralındığını biliyoruz. Belediyemizi BB kredi notu alarak önemli bir yere getirmişler. Adana’ya yapılan alt geçit çok güzel oldu. Tabi ki daha çok yapılmasına ihtiyaç var. Bütçeyi hazırlayan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bütçeye olumlu oy vereceğimizi söylüyoruz” diye konuştu.

CHP Grup Başkan Vekili Serdar Seyhan’da yapılan konuşmalar ve eleştirilere dikkat çekti. Cemal Demirdağ’ın konuşmalarına yer yer hak verdiğini ancak, 2023 Adana bütçesi görüşülürken geçmişte yapılan hizmetleri konuşmasını eleştiren Seyhan, “Adana’da devasa, mega projeler göremiyoruz diyorlar. Önemli olan gerçekçi olan ve finansman olarak yapılabilecek projeler performansa konulur. Önemli olan kağıt üzerinde olması değildir. Koyarsınız devasa projeleri ancak, ne zaman yapılacağı finansman olarak belli olmayan projeler olur bunlar. AK Parti Sözcüsü ise, performansta konuştuklarının benzerini burada konuştu. Ben belediyeyi veya başkanı savunacak şekilde konuşmuyorum. Ben partim adına konuşuyorum. Merkezi idareden gelen gelirlerden bahsediyorsunuz. Her belediye bunu alıyor zaten. Vedat Bey’in bir cümlesine katılıyorum. Bütçe ayrılırken bazı harcama kalemlerinin daha dikkate alınmasını söyledi” şeklinde konuştu.

Ak Parti Grup Başkan Vekili Ozan Gülaçtı ise, İYİ Parti ve CHP grup başkanlarının konuşmalarına yanıt vererek, “Konularında uzman arkadaşlarımızın da yapmış olduklar bu çalışmadan ötürü teşekkür ediyorum. Burada biz Adana7ya hizmet yapılması için Adana Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesini oluşturuyoruz. Bir takım projelerin olmasını istemek bizlerinde hakkı. Bunları koymakta bizim görevimiz değil. Serdar Bey dedi ki hangi projeyi koyacaksınız da bir yılda bitecek. 4. Yıla geldik. İlk yıldan bu bütçeye konulup ilerlenebilirdi. Recai Bey dedi ki hiç mi yapılan asfaltları görmüyorsunuz, el insaf diyoruz. Bir belediye asfalt dökmeyle, ilaçlamayla övünülüyorsa zaten biz maçı bitirmişiz. Biz Adana’ya büyük projeler yapın diyoruz. Bu dediğiniz övündüğünüz şeyi ilçe belediyeleri yapıyor. Gelirler ilk geldiğimizde 4 milyar borcun 4 katıldı. Şuanda borç aynı 4 milyar devam. Rakam aynı değişmemiş. Ama bütçemizin borç yarısı oldu. Bu borçlarda hemen ödenecek borçlar değil, uzun vadeli ve çoğu da metrodan gelen borçlar. Artık proje yapılmasının önünde engel yok. Bunu saldırı olarak algılıyorsunuz ama bu saldırı değil. Bir şeyler yapmanızı istiyoruz sadece. Getirin destek verelim. Biz Adana’ya hizmet istiyoruz. Bütçemiz hayırlı olsun” dedi.

Son olarak ise Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar söz alarak, Cumhur İttifakı’nın muhalefet yapmayı bilmediklerini söyledi.  Karalar, “Gelirinin 4 katı borç vardı diyor. Sen niye 4 sene bekledin diyorlar. Niye beklediğimi kendisi söylüyor. Cevap vermeme gerek yok. Sen bu belediyeyi batırmasaydın da bende beklemeseydim. 351 icra dosyasıyla uğraştık. Bu icra dosyalarını 10’un altına düşüren bir yönetimiz biz. Bizi elbet eleştireceksiniz. Ben resmi hukuki rakamları söylüyorum. 4 milyar 554 milyon olan borcunu 2020 yılında ki yapılandırmayla  borçlar 10 yıla yayıldı. 4 milyar 754 milyona çıktı borcumuz. Şimdi 4 milyar 100 milyon civarındayız. Bizim taahhütümüz odur ki 4 milyarın altına düşüreceğiz. Hayali konuşuyorsunuz. Muhalefeti doğru yapmıyorsunuz” diye konuştu.

Belediyenin gelirleri hakkında bilgiler veren Karalar, “Sen niye hava atıyorsunuz bu parayı devlet veriyor diyorlar. Bunu her belediyeye veriliyor. Belediyenin asıl büyük gelirleri maliyeden gelen paydır. Belediyenin 3 temel gelirleri var. Biri İller Bankası’ndan gelen pay. Bu para sadece ve sadece çalışanın netine yetiyor zaman zaman. Vergi ve SGK ödeme şansımız yok. O kadar para gelmiyor. İkinci büyük gelirler yerel gelirlerdir. Bunlar ekmek geliri, ulaşım geliri, tabela geliri, kiraya verdiğiniz yerler gibi benzer gelirlerdir. Ulaşımda her ay 35 milyon zarar ediyoruz. Ekmekte 16, 17 milyona çıkmıştı zararımız. Ekmek fiyatını yükselttik zararımız biraz daha düştü. Yerel gelirlerden de hayır yok. Çünkü yerel gelirlerden 2 katı zarar ediyorsunuz. Esas gelir maliyeden gelen paydır. Maliyeden gelen pay toplam vergilerin yüzde 60’ını kentten alırsınız, yüzde 40’ını ise havuzdan alırsınız” şeklinde konuştu.

Karalar kentte yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Büyükşehir Belediyesinin önü açıldığını anlatan Karalar, daha fazla hizmet eden, borca bulaşmayan bir belediye olarak hizmet edeceklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından bütçe oylamaya sunuldu.  Belediyenin 2023 yılı Mali Bütçesi 8 milyar 500 milyon oldu. Gider dağılımı ise, Genel Sekreterlik 3 Milyon 639 bin 393 TL, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Genel Kamu Hizmetleri 104 milyon 445 bin 522 TL, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Kamu Düzeni 210 milyon 511 bin 808 TL, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı 108 milyon 930 bin 877 TL, Hukuk Müşavirliği 18 milyon 499 bin 65 TL, Çevre Koruma Daire Başkanlığı 546 milyon 852 bin 207 TL, Fen İşleri Daire Başkanlığı 355 milyon 529 bin 792 TL, Mali Hizmetler Daire Başkanlığı 846 milyon 509 bin 47 TL, İtfaiye Daire Başkanlığı 213 milyon 280 bin 166 TL, Makine İkmal Bakın ve Onarım Daire Başkanlığı 1 milyar 46 milyon  449 bin 599, Sağlık ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı 93 Milyon 760 bin TL, Ulaşım Daire Başkanlığı 724 milyon 249 bin 925 TL, Zabıta Daire Başkanlığı 109 Milyon 558 bin 833 TL, Emlak ve İstimlak Daire Başkanlığı 185 milyon 562 bin 233 TL, Gençlik ve Spor Dairesi Başkanlığı 113 milyon 90 bin 633 TL, Yol Yapım ve Onarım Dairesi Başkanlığı 1 milyar 703 milyon 274 bin 155 TL, Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı 176 milyon 391 TL, Park Bahçeler Dairesi Başkanlığı 655 milyon 79 bin 799 TL, Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı 26 milyar 589 bin 316 TL, Muhtarlıklar Dairesi Başkanlığı 29 milyon 881 bin 959 TL şeklinde oldu.

 Belediyenin gelirleri de,  vergi gelirleri 120 milyon TL, teşebbüs ve mülkiyet gelirleri 766 milyon TL, alınan bağış ve yardımlar 18 milyon TL, diğer gelirler 7 milyar 86 milyon TL, sermaye gelirleri 160 milyon TL olarak tahmin edildi.

Oybirliğiyle kabul edilen 2023 yılı bütçesinin ardından söz alan  Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, herkese teşekkür etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.