TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Afet yönetiminde başarılı olduk

Yazının Giriş Tarihi: 20.08.2021 20:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.11.2022 15:59

Uzun bir zamandır beklenen ancak başta pandemi olmak üzere Adana ve ülkenin çeşitli yerlerinde yaşanan yangınlar, seller ve benzeri sıkıntılar nedeniyle bir türlü gerçekleştirilemeyen o toplantı dün yapıldı. Sayın Valimiz Süleyman Elban, basın mensuplarıyla bir araya geldi  ve Adana’yı konuştu. Yaşananları ve yaptıklarını anlattı.

Gerçekten de çok kötü bir sürecin başında göreve geldi Vali Elban. Tüm küreyi etkisi altına alan bir salgın herkese ne yapacağını şaşırttı bir anda. Her gün yeni tedbirler alındı. Kısıtlamalar yaşandı, geleneklerimiz rafa kalktı ve yeni bir yaşam tarzı dayandı kapımıza.

İşte bu süreci çok iyi yönetti Vali Elban. Pandemi sürecini en iyi geçiren sayılı illerden biri olduk. Pandeminin pik yaptığı dönemlerde bile çoğunlukla ülkenin en az vaka sayısı olan illeri arasındaki yerimizi koruduk.  Kısıtlamalar, tam kapanma,  yeni normal gibi bazı kavramları bu dönemde tanıdık. Aşı çıktı moraller biraz daha düzelmeye başladı ki bu kez de ülkenin dört bir yanında çıkan orman yangınları yüreğimizi yaktı.  Ormanlarımızın önemli bir bölümünü kaybettik bu yangınlarda, yeşilin yerini alan yangın karasına  ağaçların yerindeki kül yığınlarına alışamamışken Karadeniz Bölgesinde başlayan yağmurlar sonucu yaşanan seller; evleri, binaları önüne alıp yıktı götürdü. Yaşanan can kayıpları ise hepimizi derinden yaraladı.

İşte böylesine afetlerin üst üste yaşandığı bir dönemde Adana’da bulunan Vali Elban, orman yangınlarında bizzat sahada bulundu, afeti iyi yönetti, ancak bunu hiç bir zaman reklam malzemesi yapmadı.  Adanalı orman yangınlarında anız yangınları kadar bile duman solumadı. Yangınlar yerel yönetimler ve kamu kuruluşlarının ortak çabasıyla anında müdahalelerle  kısa zamanda kontrol altına alınıp söndürüldü.

Küre ısınıyor, iklim değişiyor ve bunun sonucu olarak da afetler kaçınılmaz oluyor. Konunun uzmanları  küresel ısınma sonucu yaşanan iklim değişikliği nedeniyle,  her yıl yaşanacak afetlerin bir önceki yıla gore çok daha yıkıcı olabileceği öngörüsünde birleşiyor. Kış mevsimi önümüzde. Allah korusun Adana’da yaşanacak bir sel felaketi  daha yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Şimdiden bunun önlemleri alınabilir.  Seyhan barajı doluluk oranı  oldukça düştü ama, kent merkezinin baraj seviyesinden düşük olması,  ani yağmurlarla gelebilecek  sel felaketlerinin  çok yıkıcı olmasına neden olabilir.  Daha vakit varken olası afetlere karşı önlem almak, afetle mücedele etmekten çok daha kolay ve daha az maliyetli olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.