TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akay: Seyhan en tehlikeli alan

Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, “Seyhan  alüvyonlu  bir zemin üzerine kurulu ve bina envanteri de en eski yerleşim yeri. Depremin bize rastlamaması Allah’ın bir lütfu diyebilirim. Çünkü en tehlikeli alan bizim alanımız” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2023 19:22
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2023 19:22
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Akay: Seyhan en tehlikeli alan

İbrahim Sağ- Ahmet Akdeniz

ADANA (İLKHABER)-Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, “Seyhan  alüvyonlu  bir zemin üzerine kurulu ve bina envanteri de en eski yerleşim yeri. Depremin bize rastlamaması Allah’ın bir lütfu diyebilirim. Çünkü en tehlikeli alan bizim alanımız” dedi.

Seyhan Belediye Meclisi’nin Mart ayı ilk oturumu gerçekleşti. Oturma Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay başkanlık yaptı. Açılış ve gündem yoklamasının ardından gündem dışı konuşmalar yapıldı. Meclisin gündeminde 6 Şubatta meydana gelen depremler yer aldı. Depremde hayatlarını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bululup, dualar okundu. Burada meclisin açılış konuşmasını yapan Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, depremin yıkıma uğrattığı kentlerin her birinin birbirinden daha kötü durumda olduğunu ve büyük acıların yaşandığını anlattı.

Belediye olarak deprem hazırlığı yaptıkları fakat depremin büyüklüğü nedeniyle sadece Çukurova İlçesi’ne bile yetişemediklerini belirten Başkan Akay, “Bir arama kurtarma ekibi oluşturduk. AFAD’da bunlar akredite oldular. 25 personelimiz bu anlamda hazırlıklıydı. Çeşitli malzemeleri Altıkat Köprüsü altında topladık. Battaniyeler, çadırlar, jeneratörlerimiz hazırdı. Bir aracımız jeneratörüyle, bilgisayarıyla, telefonuyla, internetiyle hazır edildi. Ama öyle bir deprem yaşadık ki biz sadece Çukurova’ya dahi yetmedik” ifadelerini kullandı..

Bu felaketlere devletin, kamunun, tüm kurumların, sivil toplum örgütlerinin ve vatandaşların hazırlıklı olması gerektiğini işaret eden Akay, bu depremin herkese çok şey öğrettiğini kaydetti. Seyhan Belediyesi’nin başta aşevi mutfakları, dikimevi, temizlik ürünleri atölyesi olmak üzere tüm üretim alanlarının bu süreçte afet bölgesi için aralıksız hizmet verdiğini dile getiren  Akay, deprem fırsatçılarına da dikkati çekerek, “Anadolu’nun dört bir tarafından insanlar yardım gönderirken, bir tarafta da bazı insanlar adeta fırsattan yararlanmak için 7 bin liralık çadır birden 12 bin liraya çıktı. Battaniye iki misli fiyata satıldı, sonra o iki misli fiyatta da bulunmadı. Bütün bunlar bir şeyi daha gösterdi bize, sıkıntı zamanlarında eğer kendi üretimlerimiz olmazsa sen derece sıkıntı içerisinde olacağız” şeklinde konuştu.

Başkan Akay insanların deprem nedeniyle bozulan psikolojilerini düzelme zamanı olduğunu söyledi. Önümüzdeki süreçte depremin neden olduğu mağduriyetlerin giderilmesi konusunda çalışacaklarını ifade eden Akay,   “Çünkü yardımlar azaldı, bu saatten sonra daha koordineli yardım mecburiyetlerimiz var ve unutmamamız lazım bunu. Bir başka boyut da deprem bölgesindeki insanların psikolojik durumları. Şimdi insanların, çocukların psikolojisini düzeltme zamanı. Bu da elbirliğiyle, topyekun çalışmayla yapılacak bir şey. Seyhan  alüvyonlu  bir zemin üzerine kurulu ve bina envanteri de en eski yerleşim yeri. Depremin bize rastlamaması Allah’ın bir lütfu diyebilirim. Çünkü en tehlikeli alan bizim alanımız. Bunları da bilmemiz lazım. Yarın bizlerin de başına gelebilir. Herkesin başına gelebilir. Bu nedenle bugünden itibaren aslında olabilecekler şeylerde neler yapabileceğimizi bir noktada düşünmemiz lazım.  Hem tehlike anında hem de tehlike sonrasında ne yapılacağı konusunda herkesin hazır olması lazım” diye konuştu.  

Akay’ın konuşmasının ardından söz alan CHP Grup Sözcüsü Güngör Geçer, İyi Parti Grup Sözcüsü Sultan Zeynep Erciyes, AK Parti Grup Sözcüsü Ali Coşkun, MHP Grup Sözcüsü Şehmus Uçar’da depremlerle ilgili söz aldı.  CHP Grup Sözcüsü Güngör Geçer, zamanın birlik, bütünlük ve beraberlik içerisinde hareket etme zamanı olduğunu anlattı. Birliktelik çağrısı yapan Geçer, “Sözün bittiği yerdeyiz. Artık konuşma zamanı değil, birlik, beraberlik bütünlük içerisinde hareket etme zamanı. Bütün toplum, bütün sivil toplum örgütleri devletimizle, milletimizle el ele verip bu enkazın altından ülkemizi hep birlikte çıkaracağız. Bunun için birlik olmalıyız, birlikte olmalıyız. Aynı yerde, aynı anda olmalıyız. Ben de depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.İnşallah bu acıları bir daha yaşamayız. Bu, inşallah ülkemize ders olur. Bilim ve teknolojinin gereklerini bundan sonra hep birlikte, ülke olarak ne gerekiyorsa hep birlikte yaparız. Daha bilinçli bir toplum olmanın zamanıdır, yeridir. Bu süreç içerisinde yardım faaliyetlerine katılan, yardımda bulunan bütün vatandaşlarımıza, kurum ve kuruluşlara, sivil toplum örgütlerine, siyasi partilere, bütün belediyelere ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Herkesin emeğine, yüreğine sağlık”  dedi.

 İyi Parti Grup Sözcüsü Sultan Zeynep Erciyes, “Bütün Türkiye’mizin başı sağ olsun, geçmiş olsun diyorum. Bütün acıları yaşayan ailelerimize sabırlar diliyorum. Hastalarımıza şifalar diliyorum ama artık sözün bittiği yerdeyiz. Bundan sonra umarım bütün Türkiye el ele verip gerçekten yapılması gerekenleri yapar. Seyhan için de aynı şey söz konusu. Bundan sonra bizim çalışmamız gerekir” ifadelerini kullandı.

 AK Parti Grup Sözcüsü Ali Coşkun ise, insanlık tarihinin görüp görebileceği en büyük felaketin yaşanıldığını işaret ederek, “Ülke olarak, insanlık olarak başımız sağ olsun. İnsanlık tarihinin görüp görebileceği felaketi ne yazık ki ülkemizde, coğrafyamızda yaşadık. Hem yaralarımızı sarmamız hem de bundan sonrası için ders çıkartmamız. Bizler seçilmiş insanlarız ve belediye meclis üyeleriyiz. Bundan sonra Seyhan özelinden başlayıp tüm Türkiye’ye örnek olacak hamleler yapmamız gerekiyor. Tekrardan başımız sağ olsun, Allah mekanlarını cennet eylesin. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

 Depremleri yüzyılın felaketi olarak nitelendiren MHP Grup Sözcüsü Şehmus Uçar, “Yüzyılların felaketi diyebileceğimiz bir felaketle karşı karşıya kaldık. 44 bin vatandaşımızı kaybettik. Yüz binlerce insanımız da yaralandı. Gün birlik olma günü, gün yaraları birlikte sarma günü. Dolayısıyla depremde hayatlarını kaybeden tüm vatandaşlarımıza, buradaki meclis üyesi arkadaşlarımızın yakınlarına Allah’tan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Tüm Türkiye’ye geçmiş olsun” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.