TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akgedik: Adana’da turizm bütün olarak ele alınmalı

Adana küçük Millet Meclisi, "Adana’da Spor Turizmi" başlığı altında bir araya geldi

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2019 20:17
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2019 20:17
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Akgedik: Adana’da turizm  bütün olarak ele alınmalı

Bayram BULUT

Özel Haber

ADANA (İLKHABER) - Adana küçük Millet Meclisi Temmuz ayı toplantısını  "Adana’da Spor Turizmi" başlığı altında gerçekleştirdi.

Seyhan Belediyesi’ne ait Seyhan Yaşar Kemal Kültür Merkezi Nikah Salonu’nda gerçekleşen toplantının moderatörlüğünü Vadat Talaş yaptı. Adana milletvekilleri ve belediye başkanlarının davet edilmelerine rağmen katılmadığı toplantıya sadece Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik katıldı. Toplantıda Adana için turizm konusu enine boyuna ele alındı. Spor turizmine bağlı olarak deniz, yayla turizmleri konusu da toplantının içerisinde ki konular olarak konuşuldu.

Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik, sadece spor turizmi ile bu işin yürümeyeceğini kaydetti. Olaya bir bütün olarak bakılması gerektiğini vurgulayan Başkan Mustafa Akgedik,  “Tesislerin 365 gün yaşaması lazım. Siz kış ayını doldurmazsanız yaz ayındaki etkinliklerle siz o işletmeyi ayakta tutamazsınız. Antalya’nın bu konuda ki avantajı turizm alt yapısı olması. Bizim Adana’da bu yok. Antalya’da yaz aylarında bu potansiyel kullanılıyor, kış aylarında ise kongre turizmine girerek, spor turizmi ile birlikte ayağa kalkıyor. Bizim Adana’da bunu yapmamız lazım. Yani bizim burada denizi mutlaka kullanmamız lazım.” dedi.  

SPOR TURİZMİNİN ÖNEMİ

Katılımcılarında görüşlerini aktardığı toplantının açılış konuşmasını Moderatör Vedat Talaş yaptı. Spor turizminin önemine dikkat çeken Talaş, “İyi bir belediye başkanı olmak istiyorsanız, bulunduğunuz yerin sosyolojik yapısını, jeolojik yapısını iklimini bilerek çok iyi projeler sunmanız gerekir. Belediye başkanlarının artık istihdama yönelik projelere imza atmaları gerekiyor. Şimdi şu akla gelebilir. Büyükşehir Belediyesi’nin borcu olduğu için  yatırım yapılamadığı söyleniyor. Onu da kabul ediyoruz. Her şey para değil. Para olmadan da işler yapılabilir. Bunlardan en önemlisi Adana için Spor Turizmi bunlardan bir tanesi. Sosyal medyada her zaman bir şöyle bir soru dolanır. Yaşadığınız kenti 3 kelimeyle anlatın diye. Adana için kebap, şalgam ve sıcak olur. Sıcak ve spor turizmi nasıl olur diye bilirsiniz. Aralık ocak şubat aylarında şikayet ettiğimiz sıcak bulunmaz bir nimet olur.”dedi.

3 BİN TAKIM

 Spor turizmi yapan Antalya’dan örnekler veren Talaş, Antalya’da aralık, ocak, şubat ayında kamp yapan takım sayısının 3 bin olduğunu dile getirdi. Bu takımlar 4 milyar lira kentte para bıraktıkların vurgulayan Talaş, “Spor turizminin özelliği genelde kafilelerle yapılır. Normal bir insanın yaptığı harcamaların 3-4 katı bir harcama yapılır. Sponsorlar aracılığıyla yapılır. Türkiye’de toplamda tüm liglerde 300 takım var. Futboldu ilk sezon bittiğinde büyük bir kafile ile kampa giderler.  50 -100 kişilik bir kafile düşünün. Tek bir adres var Antalya. Yurt dışı takımları var birde kampa giren. Antalya’da aralık, ocak, şubat ayında kamp yapan takım sayısı 3 bin.  Bu takımlar kamp yaptı çıktı gitti 4 milyar lira para bıraktı. Takımların tek kamp yapacağı yer Antalya. Yurt dışındaki takımlarda buna dahil. Antalya’nın alternatifi olabilecek havası güzel olan yer Adana. Bu turizmi Adana’ya getirdiğimizde Adana’nın 10 binlerce insanına iş imkanı sağlarız. Çok sayıda şirketine iş imkanı sağlarız.” şeklinde konuştu.  

ULUSLAR ARASI ŞARTLARDA BİZE BİR ANTREMAN SAHASI VERİN

Belediyelerin bu işe ön ayak olması gerektiğinden bahseden Talaş, “Takımlar diyor ki biz oraya geldiğimiz zaman bize uluslar arası şartlarda bize bir antreman sahası verin. Buda şuan için çok zor bir şey değil. Çok aman aman yapılmayacak bir şey değil. Adana Büyükşehir belediye Başkanı çıkacak cevap bir bürokrat görevlendirecek. Gidecek otelcilerin yakasına yapışacak herkes kapasitesine göre 2 tane antrenman sahası kuracak hepsi bu. Başka yapılacak hiçbir şey yok. 2009 yılında Antalya’da kamp yapan takım sayısı 170 idi. Bu sayı giderek arttı. Oteller bunu gördükçe saha yapmaya başladılar. Belediye başkanları gelecek seçimleri de gelecek nesilleri de düşünsün. Belediye çöpçüdür mantığını zihnimizden silelim. Ufku geniş olsun belediye başkanlarımızın. Bu olursa her şey çözülür. Söylediğimiz projelerden belediyenin cebinden parada çıkmayacaktır. Sadece tanıtım yapın.” diye konuştu.

BELEDİYE BAŞKANLARINA TAVSİYELER 

Talaş, belediye başkanlarına tavsiyelerde bulunarak, “Bizim derdimiz Adana buradan belediye başkanlarına tavsiyelerde bulunuyoruz. İnanın bu gün yatırımlar başlasın 10 yıl sonra Adana Avrupa’nın göz bebeği olur. Olur çünkü başka alternatifi yok. Bunu sadece bir belediye başkanı yapabilir mi? Tabi ki bunun resmi koşullarını bilmiyorum. Buna valilik makamı da dahil olur. Milletvekilleri de dahil olur. Adana için bir proje varsa herkes elini taşın altına koyacak. İnsanların tek başına yapamayacağı projeleri bir belediye yapabilir. Bakın burada sadece Aladağ Belediye Başkanı var. Başka kimse yok. Adana için bir söz söylenen yere belediye başkanı ekibiyle gitmeli. Bundan sonra bu projeleri dosyalayacağız ve belediyelere sunacağız.” dedi.

KIŞIN ÇOK GÜZEL SPOR YAPILABİLİNİR

Köprü Yardımlaşma Derneği Başkanı Bekir Fevzi Yıldırım ise,kışın yapılacak spor konusuna dikkat çekerek, “Adanamız sadece yazın değil kışın çok güzel spor yapılabilinecek, kışın Adanamız eğitim konusunda çok iyi değerlendirilebilinecek bir şehir. Adana’da hiçbir zaman kışın evimizden işimize gitmediğimiz olmadı. Kışın en ağır zamanlarında bile . O zaman Adana kışın çok iyi değerlendirilebilir.” diye konuştu.

BİLARDA SPORU

Bilardo Sporcusu Gazi Mehmet Özcan ise, bilardo sporu hakkında görüşlerini şöyle paylaştı;

“Kendisinin bilardo sporcusu olduğunu söyledi. Genelde bilardo sporu nerede olursa olsun hep geride kalmıştır. Bunun sebebi çünkü kahve kültürüne dayalı olduğu bilindiği için. Ama şuanda bilardo federasyonunun olduğunu bilmeyenler var. Bilardo sadece spordan ibaret bir spor değil. Özellikle bilardo bir kişinin motivasyonunu, azmini ve çalışkan bir ruha sahip olan bir birey yetiştirme sporudur. O yüzden belediyeler bu konuda çok duyarsız ve yetersiz. Bu konuya belediyeler el atmalı. Bu gençlerinde geleceğini düşünüyorum. Bilardoyu kahve kültürü olarak değil de spor olarak görürsek özellikle internetin başından gençleri kaldırırsak kendi yetenekleri gören bir nesil yetiştire biliriz.”

KIŞIN ANTALYA’DA OTEL FİYATLARI DÜŞÜK

Adana Gençlik Spor, Doğa ve İzcilik Kulübü Başkanı Ayhan Binboğa, Antalya’daki otel fiyatları ile Adana’da ki otel fiyatları arasında fark olduğunu belirterek, “Ekim, Kasım, Aralık, Ocak’ta Federasyonların toplantıları olur. Antalya’da yaz sezonu bittiği için çalışanların ücretlerini ödemek için günlüğü 400 lira olan otelin fiyatı 100 liraya kadar düşer. Federasyona seçildiğimizde dedik ki 400’e yakın federasyon üyesi başkanı Adana’da toplayıp toplantı yapalım. Kışın ortasında otellerden aldığımız fiyat yaz ayının fiyatıyla hep eşit seviyedeydi. Adana’da yaz kış fiyatlar aynı olduğu için bu toplantıyı yapamamıştık. Antalya bu anlamda bir tık bizden önde. Aynı zamanda ben kendim Dağcılık İl Temsilciliği de yaptığım için Adana’da özellikle, Pozantı, Karaisalı, Kızıldağ, Aladağ kuşağındaki rotaları belirlemek istedik. Kente dağcı gruplar geldiği zaman ve ya doğa yürüyüşünü seven insanlar bir araya geldiği zaman yerleri bizlere soruyorlar.

DAĞCI GRUPLAR GELİYOR

Dağcı bir grup geldiğinde bize bir defa Küp Şelalerini sormuştu. Orayı görmek istiyorlardı. O konuda gidebildiler. Biraz başarı sağlandı. Belki başkanıma da gidiyordur yoluyla ilgili sorun. Zaten doğa turizmine gelenler her şeyin beton yığını haline gelmesini istemiyorlar. Kışın bizim saha yapacak yerlerimiz var ilçelerimizde. Futbol konusunda söylenenlere imza mı atıyorum. Ben daha çok doğa turizmi diyorum. Portakal Çiçeği Festivali’nde bile bizim bildiğimiz grupların arasında 10’arlı 15’erli doğa sporları grupları vardı. Bize bir günlük iki günlük rotalar soruyorlar. Ya da nerelere gidebiliriz diyorlar. Kendilerine gerekli bilgileri veriyoruz. Ama birçok yerden habersiz olduklarını görüyoruz. Su sporları Adana’da son iki yılda bir iki festival yapıldı. Ama çok elit bir tabakaya hitap etti. Dünyaca ünlü yarış motorları geldi ve yarışma yapıldı. Bu spor kulüplerine yayılabilinir. Atlı Okçuluk festivalleri, turnuvaları Aladağ’da da yapılabilir.” ifadelerini kullandı.

SAHİPSİZ ADANA

1940 Adana Demirspor Taraftarlar Derneği Başkanı Zülfikar Çelik, Adana’nın sahipsizliğine dikkat çekti. Toplantıda ele alınan konunun yıllardır gündeme gelmediğini kaydeden Çelik, “Yıllardır gündeme gelmeyen bir konuyu gündeme getirdi. Biz taraftarlar olarak sahipsiz Adana diye tezahüratlar yaptık. Basında Adana sahipsiz değildir diye yazılar yazıldı. Ama işte burada da görüyoruz ki Adana sahipsiz. Bir ilin ve ya ilçenin kalkınmasında ki en büyük etken belediye başkanlarıdır öncelikle. Bugün Türkiye’nin en ücra köşesine bile giderseniz gidin spor yapılan yerler var. Spor turizmi denildiğinde sporun her dalı geçerlidir. Bizim burada öncelikle Adana Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe belediyelerinin geçmişte unutulmuş bir Adana’yı kucaklamaları gerekiyor. Belediyelere ait kimse yok. Gençlik Spor İl Müdürünün de burada olmasını isterdim. Sadece Aladağ Belediye Başkanımız duyarlılık gösterip gelmiş kendisine teşekkür ediyorum. Yanımızda Seyhan Belediyesi var bir yetkilisi burada olabilirdi.” diye konuştu.  

İLÇELERDE SAHALARIMIZ VAR

Adana’da ilçelerde sahaların bulunduğuna dikkat çeken Çelik, sözlerini şöyle tamamladı;

“Güzel bir proje, güzel bir düşünce. Bizler Bolu’ya kamplara gittiğimizde Adana Demirspor Bolu’da kamp yapıyor, Kızılcahamam’da maça gidiyor. 70 kilometrelik bir mesafe. Otellerimizin Adana’da olması işte gelecek takımlarımızın burada ağırlanması lazım. 3 büyüklerin gittiği otellerin bile nizami sahaları yok. Çok küçük ölçekte bir sahaları var. Orada sadece günlük taktik idmanları yapılır. Maçlara da 50-60 kilometre ötedeki sahalara gidilir. Karataş’ta futbol sahası var. Yumurtalık’ta futbol sahası var, Ceyhan’da futbol sahası var, İmamoğlu’nda futbol sahası var, Kozan’da futbol sahası var, Karaisalı’da ve Salbaş’ta bile futbol sahası var. Gelen kulüpler gidip buralarda idmanlarını, maçlarını yapabilirler. O yüzden burada herkesin, her Adanalının böyle bir projeye sahip çıkması gerekiyor.”

ANTALYA ÇOK ÇOK İYİ İMKANLARA SAHİP DEĞİLDİ

Geçmiş dönem Seyhan İlçe Gençlik Kolları İlçe Yöneticisi Rıdvan Akyüz’de yaptığı konuşmada, “Adanamız için önemli bir düşünce. Bunu yerine getirmek zor değil. Azim istek olduktan sonra çok kolaydır. Antalya çok çok iyi imkanlara sahip değildi. Ben oradaki hemen hemen büyük otelleri ziyaret etme imkanı buldum. Spor turizmi sayesinde oradaki oteller kendilerini geliştirdi.  Hava koşullarının çok önemli bir yere sahip Adana’nın da bundan geri kalan bir yerinin olmadığını düşünüyorum. Aladağ kayak turizmi için çok güzel bir yere sahip ilçemiz. Dışarıdan gelmese bile sadece yerli turistin gelmesi Adana’ya önemli bir değer katacaktır.” ifadelerini  kullandı.

SPORCU YETİŞTİRİN

Çukurova Belediyesi’nde Başkan Danışmanı Bünyamin Kıraç, insanların belediye başkanlarından bir şey istemeyi bilmediklerini savunarak, “Biz belediye başkanlarından istediğimizi alamıyorsak bu bizim suçumuz.  Belediye başkanlarımıza otobüs için, minibüs için, kumanya için gidiyoruz. Başkan bir şey istemiyoruz. Çukurova Belediyesi’nde satranç turnuvalarını başka yerlerde yapıyorlardı. Dedim ki bunu biz üstlenelim. Hatta size bir yerde verelim hatta sporcu yetiştirin. Şuanda biz onlara ev sahipliği yapıyoruz. Belediye başkanımızda tenisçi olduğu için yılın sporcusunu teniz alanında Adana’dan çıkartacağız. Biz aslında siyasetçiden, seçtiğimizden bir şeyler istemediğimiz için oda bizden korkmuyor. Biz gidiyoruz sıradan şeyler istiyoruz.” dedi.

ALTYAPILAR VARDI

Eski dönemlerde her mahallede bir futbol takımı alt yapısının olduğunu işaret eden Kıraç, “Daha önce bütün mahallelerde bir futbol takımı vardı, bir alt yapı vardı. Ben bir öneri olarak bunların tekrar canlandırılmasını istiyorum. Belediye başkanı seçilmiştir. Bir daha ki sefere nasıl seçilirimin peşindedir. Kim bana ne kadar oy verirse ben o kadar çok severim der. Ama biz bu arada isteklerimizi yoğunlaştırıp güçlü gidelim. Bu raya davet edildiğimde dedim ki bu salona kimse sığmaz. Birçok insan görüyorum ki futbolu konuşuyor. Kimse açlığı, sefaleti, yoksulluğu konuşmuyor. Konuşanlar neden burada yoklar. Demek ki bunlar yapılanların doğru olmadığını görüyorlar onun için yoklar. Önce inandırmak lazım. Bunun içinde bizimde inanmamız lazım. Belediye başkanlarına hep iş için geliyorlar. Oysaki bunarı yapsa işsizliğinde önüne geçecek. Antalya dediği gibi bir turizm yeri olduğu için Adana  gerisinde kaldı. Adana’da sadece Suriyeliler var başka kimse yok.” şeklinde konuştu.  

ÇOK GÜZEL BİR DENİZİMİZ VAR

Son konuşmacı olan Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik ise, söylenenlerin güzel olduğunu ancak sadece spor turizmi ile bu işin yürümeyeceğini kaydetti. Olaya bir bütün olarak bakılması gerektiğini vurgulayan Başkan Mustafa Akgedik, sözlerini şöyle sürdürdü;

 “Tesislerin 365 gün yaşaması lazım. Siz kış ayını doldurmazsanız yaz ayındaki etkinliklerle siz o işletmeyi ayakta tutamazsınız. Antalya’nın u konuda ki avantajı turizm alt yapısı olması. Bizim Adana’da bu yok. Bunun potansiyeli var. Bunda 5-10 yıl önce mantar gibi oteller dikiliyordu. Adana’da kumar serbest olacakmış bunun için otel yapılıyor diye. Adana’da şehir otellerinde çok ciddi bir eksiklik vardı. Şuanda bile ancak o kapasiteye yeterli bir otel var. Bazı günlerde otelle de yetersiz kalıyor. Spor turizmini biz diğer spor dalları ile birlikte düşündüğümüzde Antalya’da dünyanın en önemli sahil turizminin olduğu yerdir. Antalya’da yaz aylarında bu potansiyel kullanılıyor, kış aylarında ise kongre turizmine girerek, spor turizmi ile birlikte ayağa kalkıyor. Bizim Adana’da bunu yapmamız lazım. Yani bizim burada denizi mutlaka kullanmamız lazım. Hakikaten çok güzel bir denizimiz var. Yumurtalık sahilleri, Karataş Sahilleri var. Biz bunları harekete geçirmez isek, tek başına spor turizmi ile başarıyı sağlayamayız.

BERABER DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ

Biz 3 aylık, 4 aylık spor turizmi ile o işletmeleri ayakta tutamayız. Beraber düşünmek zorundayız. Aladağ’da bir proje hazırlığımız var. Kültür Bakanlığı ile Orman Bakanlığı ile konuşuyoruz. İçerisinde spor salonlarının olduğu, etkinlik alanlarının olduğu, ekstrem sporlarının olduğu bir proje hazırladık. Bolu’ya giden sporcuları buraya çekmek yerine kar görmek isteyenleri buraya çekmeyi düşünüyoruz. O şekilde doldurmaya çalışıyoruz. İsviçre tabiat turizminin merkezidir. İsviçre tabiat turizmi ile birlikte potansiyeli yüksektir. Bu nedenle spor turizmini yükseltebiliyor. Adana Türkiye’nin en avantajlı yerlerinden birisi 0 rakımından 3 bin rakımına kadar yükselir. 2 Bin rakımına kadar insanlar yaşar. İstediğiniz her iklimi Adana’da bulabilirsiniz. Şuanda yorgan ile yatarlarda var, sıcaktan klima açanlarda var. Yüksek kesimlerine gittiğiniz zaman kar görebilirsiniz. Bunu iyi değerlendirmek lazım. Yani hangi iklimde, hangi rakımda ne lazımsa Adana bunların hepsini bulunduran bir yer konumunda mükemmel bir yer. Yani yarım saat, bir saatlik mesafe ile bunların hepsine ulaşılabiliniyor. Diğer spor dallarının da harekete geçirilmesi önemli. Bolu örneği önemli. Her yaz bütün bölgeden oraya kampa gidiliyor. Bizim Aladağ oradan güzel. Biz bunun ile ilgili bir çalışma yaptık. Yaz kampları yapmaya başladık. İnşallah ilerleyen zamanda Aladağ’ı bu anlamda bir merkez haline getirmek istiyoruz. Ama bunun en önemli olanı turizm alt yapısının geliştirilmesi.”

İŞLEVİNİ KAYBETMİŞ ORMAN VASFINDA ARAZİLER VAR

Saha için arazi aramanın da gerekli olmadığını dile getiren Başkan Akgedik; “Antreman sahaları ile ilgilide çok fazla arazi aramaya gerek yok. Orman kanununa göre orman arazileri 3 kuruma verilir. Temel eğitim, sağlık ve spor. Bu anlamda gidip de bir yerden arazi satın almaya gerek yok. Bu alanlarda da gidip sahalar yapılabilinir.  Gelecek için turizm en önemli gelir kaynağı diyebiliriz. Bacasız fabrika diyoruz. Antalya örneği var. Aynı iklim aynı, deniz var. Biz bu potansiyeli deniz turizmi, tabiat turizmi, kongre turizmi ve spor turizmini birlikte düşünmemiz lazım. Tek başına spor turizminde bu iş çok maliyetli olacak, birde ayakta tutmamız çok mümkün değil. Hep beraber turizmi düşünmemiz lazım. Güneş potansiyelimiz kış aylında turizm için bir değerdir.  Bütün belediyeler, valilik, bakanlık bir arada olacak bu iş için. Adana’da sahil turizminin gelişmesi bizim için bir istihdam alanı. Aladağ’dan gelecek gençler belki Yumurtalık’ta çalışacak, Karataş da çalışacak. Onun için biz farklı düşüneceğiz ve birlik beraberliği sağlarsak bu işin içerisinden çıkarız.” diye konuştu.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.