TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alparslan; “Sağlıklı yaşam, güvenli gıdadan geçer”

Dünya Gıda Güvenliği Günü kapsamında bir açıklama yapan Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, “Bütün insanların sağlıklı bir yaşam ve gerekli olan beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla yeterli, sağlıklı, güvenilir ve besleyici gıdaya fiziksel ve ekonomik bakımdan erişebilmeleri büyük önem taşıyor. Sağlıklı bir yaşam için güvenli ve yeterli gıdaya erişim olmalı” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2023 19:49
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2023 19:49
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Alparslan; “Sağlıklı yaşam, güvenli gıdadan geçer”

Serhat ŞANLI / ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER) – Dünya Gıda Güvenliği Günü kapsamında bir açıklama yapan Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, “Bütün insanların sağlıklı bir yaşam ve gerekli olan beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla yeterli, sağlıklı, güvenilir ve besleyici gıdaya fiziksel ve ekonomik bakımdan erişebilmeleri büyük önem taşıyor. Sağlıklı bir yaşam için güvenli ve yeterli gıdaya erişim olmalı” dedi.

BM Genel Kurulu tarafından alınan karar ile birlikte 2019’dan itibaren her yıl kutlanan 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü kapsamında, güvenli gıdaya erişimin temel bir insan hakkı olduğu ve gıda güvenliğini artırmak yönünde farkındalık oluşturmak, gıda kaynaklı risklerin tespit edilip önlenmesine yönelik ihtiyaçları belirlemek ve planlama yapmaya dikkat çekiliyor..

Son yıllarda etkisi bariz bir şekilde hissedilen küresel iklim krizi ile birlikte, kullanılabilir tarım arazilerinin yok olması, tatlı suların kirlenmesi, bazı canlılar yok olması, doğadaki tahribat ve son olarak devam eden Rusya-Ukrayna savaşı, diğer taraftan ise her geçen gün artan nüfus ile birlikte artan gıda ihtiyacı, bu ihtiyaca cevap vermek için gıdada artışa ihtiyaç duyulması büyük önem taşıyor..

Güvenli gıdaya erimin önemi hakkında gazetemize konuşan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, “Güvenli gıda; üretimden tüketicinin sofrasına ulaşana dek gıdalardaki olası fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü bozulmanın öngörülmesini ve alınacak tedbirleri temel alan uygulamaların tamamını kapsamaktadır.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşmiş Milletler (UN), Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar tarafından da gündemde tutulan güvenli gıda, insan sağlığının vazgeçilmezi olmakla beraber hepimizin doğal hakkıdır. Bu sebeple gıdaların üretiminden tüketimine kadar her aşamasında gıda güvenliği sağlanması çok önemli” dedi.

Alparslan, “BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) öncülüğünde yürütülen çalışmalarda, sağlığı tehdit eden gıdalardaki bulaşın çiftlikten sofraya tüm süreçlerde gerçekleşebileceğinden, gıda güvenliğinin sağlanmasında, gıdayı üreten, işleyen, taşıyan, depolayan, satan ve tüketen herkesin ortak sorumluluğu olduğu vurgusu yapılmaktadır.

Gıda güvenliği; ekosistem ve çevre sağlığından bağımsız olarak düşünülemez ve ele alınamaz. Bugün hava kirliliği, çevre kirliliği, su kaynaklarının korunması, tarım arazilerinin ve ormanların korunması büyük ölçüde çözüm bekleyen sorunlar arasında yer almaktadır.

Ayrıca yaşanan yüksek enflasyon ortamı farklı bir boyutu ile halkımızın gıda güvencesini tehlikeye atmaktadır. Yanlış tarım politikaları, ekonomik belirsizlik ve gıda fiyatlarındaki durdurulamayan fiyat artışları artık temel gıdalara ulaşılmasını güç hale getirmiştir.” Diye konuştu.

Sağlıklı yaşam iççin güvenli gıdanın gerekliliğine dikkat çeken Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, şu açıklamalarda bulundu;

“Herkesin güvenilir, besleyici ve yeterli gıdaya ulaşma hakkı vardır ve bu tüm insanlar için geçerlidir. Bu bilinçle 7 Haziranda Dünya Gıda Güvenliği Günü’nü kutlanıyor ve dikkat çekiliyor. Ancak şuna da dikkat çekmekte fayda var.

Geçtiğimiz günlerde Dünya Bankası, Nisan ayına ilişkin gıda enflasyonu verilerini yayımladı. Açıklanan verilere göre; ülkemiz, yüzde 58 gıda enflasyonu ile dünyada ilk 10 ülke arasında yer almakta.. Yani Türkiye, Nisan ayında gıda enflasyonunda dünya sekizincisi oldu. Ayrıca Türkiye, Mart ayında da tüketici fiyatlarının en hızlı arttığı beşinci ülke olmuştu.

Her ay güncellenen Gıda Güvenliği raporundaki verilere göre tüketici fiyatlarının yıllık bazda yüzde 352 arttığı Lübnan olurken, ilk 10 sırayı tamamlayan ülkeler İran, Surinam, Mısır, Ruanda, Türkiye, Lao ve Sierra Leone olarak açıklandı. Her ne kadar maaş artışları yapılsa da alım gücünün sürekli olarak düşmesi halkımızı gıda güvencesizliğiyle karşı karşıya getirmekte..

yıkama

Merdiven altı işletmelerin engellenmemesi, bazı üreticilerin ürün kalitesini düşürmesi, maliyetler nedeniyle gıda güvenliği sistemi kurulmadan üretim yapılması nedeniyle tüketici güvenli olmayan, besin değeri düşük sağlık riski yüksek gıdaya mahkûm edilmektedir. Böyle olunca da taklit ve tağşiş listelerinde artış olması kaçınılmazdır. Tarım ve Orman Bakanlığının denetimleri etkin bir şekilde ve eskisinden çok daha sık yapması gerekmektedir.

Gıda güvenliği olmadan, gıda güvencesinden söz etmek mümkün değildir. Dünya üzerinde kimi kaynaklara göre 400 bin, kimi kaynaklara göre ise 600 bin kişinin her yıl gıda kaynaklı hastalıklardan yaşamını yitiriyor olması gıda üretiminden tüketimine kadarki süreçte gıda biliminin ışığında gıda güvenliği ilkelerinin uygulanmasının ne ölçüde gerekli olduğunu göstermektedir.

Güvenli olmayan gıdalar hem akut zehirlenmelere yol açmakta, hem de yıllara dayalı olarak kronik hastalıkların oluşmasına neden olmaktadır. Kanser ve benzeri hastalıkların tedavisi güvenli gıda üretmenin maliyetinden çok daha fazladır.

Sonuçta gıda güvenliği, ekosistem ve çevre sağlığından bağımsız olarak düşünülemez. O bakımdan gıda güvenliğinin önemi anlaşılmalı, kamu otoritesi denetleme ve düzenleme görevini yapmak üzere alt yapısını ve insan kaynağını nicel ve nitel olarak artırmalıdır. Gıda ile ilgili başta kamunun ilgili diğer kurum ve kuruluşları ile meslek örgütleri, üniversiteler, sektör temsilcileri, üretici birlik ve sivil toplum kuruluşlarıyla gıda güvenliğinin sağlanması için bir araya gelinmelidir.

Özel sektörde ve gerekse resmi kontrol mekanizmalarında görev yapan Gıda Mühendislerinin gıda güvenliğinin vazgeçilmez bir parçası olduğu göz önüne alınmalıdır. Ayrıca meslektaşlarımızın tarladan sofraya tüm süreçlerde etkin biçimde yer alması sağlanmalıdır.

biçer (1)

Gıda üretiminde mühendis varlığı gerek verimlilik, gerekse sağlıklı gıda tüketimine katkısı tartışılmazdır. Uygun üretim tekniklerinin mühendis eliyle uygulanmasının, alınan gıda güvenliği tedbirleri ile muhtemel sağlık sorunlarının önüne geçilmesi ve hammaddenin en verimli şekilde işlenmesi sayesinde sağlanacak ekonomik kazançlar da büyük önem taşımaktadır.

Zaten Gıda mühendisliği; gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadarki tüm süreçlerde sağlığa uygun, güvenli ve kaliteli üretilmesi, üretim teknolojilerinin geliştirilmesi, gıda maddelerinin depolanması, üretilen gıdaların kalite kontrollerinin yapılması, gıda alanında araştırma-geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesi konularında görev ve sorumluluklar alan önemli bir mühendislik disiplinidir.. Bu gösteriyor ki Gıda mühendisi, halkın sağlık güvencesidir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.