TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Altın Koza’da muhteşem final

Adana’da bu yıl 29.’su organize edilen; ‘Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde en iyiler ödüllerini aldı. Ziya Demirel imzasını taşıyan ‘Ela ile Hilmi ve Ali’ adlı film, 7 ayrı kategoride ödülleri toplayıp, festivale damgasını vurdu.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2022 18:41
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2022 18:41
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
‘Altın Koza’da muhteşem final

Emre EKİCİ

ADANA (İLKHABER) - Adana’da bu yıl 29.’su organize edilen; ‘Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde en iyiler ödüllerini aldı. Ziya Demirel imzasını taşıyan ‘Ela ile Hilmi ve Ali’ adlı film, 7 ayrı kategoride ödülleri toplayıp, festivale damgasını vurdu.

EN İYİLERİ BELİRLEDİLER

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve 12 Eylül’de başlayan; ‘29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’, muhteşem bir törenle son buldu. Türk sinemasının usta isimleri, yeni nesil sinemacılarla kırmızı halıda yürüdü; Çukurova Üniversitesi Amfisi’nde gerçekleştirilen ödül töreninde de sahnede Cahit Berkay, unutulmaz film müzikleriyle geceye renk kattı. Başkanlığını Özcan Alper’in üstlendiği; Julia Sinkevych, Nazan Kesal, Levent Özdilek, Gökhan Atılmış, Fahir Atakoğlu, Prof. Dr. Umut Tümay Arslan yer aldığı jüri, ‘Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda 8 filmden yola çıkıp, en iyileri belirledi.

YILMAZ GÜNEY ÖDÜLÜ YOK

Jüri, finalde; ‘Bana Karanlığını Anlat (Gizem Kızıl)’, ‘Bir Zamanlar Gelecek 2121 (Serpil Altın)’, ‘Çilingir Sofrası (Ali Kemal Güven)’, ‘Ela ile Hilmi ve Ali (Ziya Demirel)’, ‘Kabahat (Ümran Safter)’, ‘Mendirek (Cem Demirer)’, ‘Suna (Çiğdem Sezgin)’ ve ‘Yaban (Tareq Daoud)’ adlı filmleri mercek altına aldı. Söz konusu değerlenme sonucu 16 kategoride 20 farklı isim ödüle layık görüldü. Ancak ‘Yılmaz Güney Özel Ödülü’ne layık görülen herhangi bir eser olmadı. En iyiler de ödülünü, Meltem Cumbul ve Yetkin Dikinciler’in sunuculuğunu üstlendiği gecede aldı.

7 KATEGORİDE ÖDÜL ALDILAR

Ödül törenine damgasını vuran isim Ziya Demirel, film de yine Demirel’in imzasını taşayan ‘Ela ile Hilmi ve Ali’ filmi oldu. Film, Erden Kıral adına verilen ;‘En İyi Film Ödülü’nü alırken, Demirel de ‘En İyi Yönetmen Ödülü’ ve aynı zamanda Nazlı Elif Durlu ile birlikte ‘En İyi Senaryo Ödülü’nü de aldı. Ece Yüksel, ‘Ela ile Hilmi ve Ali’ filmi; Aslıhan Gürbüz de ‘Bana Karanlığı Anlat’ filmindeki rolüyle ‘En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü paylaştı. ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü de Ahmet Rıfat Şungar ve Barış Gönenen (Çilingir Sofrası) aldı.

ÇOK DEĞERLİ SANATÇILAR YETİŞTİ

Adana Büyükşehir Belediye ve Festival Onursal Başkanı Zeydan Karalar, törende yaptığı konuşmasında; Türkiye’de sinema denildiğinde akla Adana’nın geldiğine dikkat çekip; “Bu bereketli toprakların çok değerli sanatçılar yetiştirdiğini Türkiye’ye anlatmaya devam edeceğiz. Adana, sanatsever bir kent, çok sanatçı yetiştiren bir kent, gerçekten sinema endüstrisine olağanüstü katkı koyan ve bu katkıyı artırarak devam ettiren bir kent. Amacımız; her yıl bir öncekinden daha güzel bir festival yapmak” ifadesini kullandı.

AKLA İLK ‘ADANA’ GELİYOR

‘Altın Koza’nın bir marka olması ve Adana’nın tanıtılmasında sanatçıların önemli bir katkısı olduğunu vurgulayan Karalar, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Sanatçıları yönlendirmeye kalkmak doğru değil. Sanatçı, içinden çıktığı toplumun önderidir. Sanatçı zaten aykırı fikirli, özgür düşünceli olur. Ülkemizde sinema endüstrisi zorluklar yaşıyor ve bu durum çekilen film sayısını olumsuz etkiliyor. Daha özgür ortamlarda başvuru yapan film sayısının artacağını umuyorum. Biz dünyanın film festivalleriyle yarışmaya aday bir kentiz. Çünkü sinema deyince akla Adana, Adana deyince akla sinema gelir. Adana Yaşasın sinema, yaşasın sanat, yaşasın sanatçılar.”

ŞİDDET, BASKI VE ENGELLER

Jüri Başkanı Özcan Alper, gecede dikkat çeken bir konuşma yaptı. Pandemi döneminde film yapmanın kat be kat zorlandığını kaydeden Alper, “Film festivallerinin sürdürülebilir olması Türkiye’nin sinema kültürü açısında her zaman çok önemli. Bu festivali mümkün kılan herkese teşekkür ediyoruz. Son yıllarda Türkiye’de sanatçılar üzerinde farklı türdeki şiddet, baskı ve engellerin arttığını biliyoruz. Bu baskı sanatçıların ifade özgürlüğü üzerinde engeller, yapmadıkları filmler için cezaevine kapatılmaya kadar gidiyor” ifadesini dile getirdi.

HER DAİM KARŞISINDAYIZ

Alper, konuşmasının devamında da; “Sanatçılar üzerindeki bu baskılar her daim karşısında olduğumuzu burada bir kez daha ifade ediyoruz. Tüm bunlar karşısında sessiz kalarak değil, ses çıkartarak; yan yana ve dayanışmayla bundan sonraki festivallerde buluşacağımız inancını taşıyoruz” yorumunu yaptı. ‘Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda bu yıl ‘Yılmaz Güney Özel Ödülü’nü almaya hak kazanacak bir film olmadığını açıklayan Alper, “Bu açık acı ve de üzüntü verici bir durum” dedi.

DEDESİNE ARMAĞAN ETTİ

Ziya Demirel, senaryosunu yazıp, yönetmenliğini üstlendiği ‘Ela ile Hilmi ve Ali’ adlı filmiyle ‘En İyi Yönetmen’ ve ‘En İyi Senaryo Ödülü’nü alırken, “Çekilemeyen filmlerle ilgili bir şeyler söylemek istiyorum. Bunun stresini biz yönetmenler biliyoruz. Bir sebepten bu filmi yapamayabiliyoruz. Yapamayınca da bu filmi düşünmeye devam ediyoruz. Ben, bu ödülü çekilemeyen filmlere ve dedem ‘Komünist Tahir’ adına alıyorum” ifadesini kullandı. ‘Ela ile Hilmi ve Ali’ filmi, aynı zamanda 7 ayrı kategoride ödüle layık görüldü.

7 YIL ARAYLA İKİNCİ ÖDÜL

‘En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü Ece Yüksel ile paylaşan Aslıhan Gürbüz, “Çok anlamlı bir ödül. Kadının sesisin alındığı ve içinin boşaltıldığı bir dönemde bu hikayeye beni ortak edip, bana güvendikleri için yönetmenime teşekkür ediyorum. Deyim yerindeyse yıldızlara ulaşan bütün kadınlar adına alıyorum” derken, Ece Yüksel de; “Umarım incelikle yazılmış kadın karakterler artar. Ben ilk ödülümü ‘Altın Koza’da; ‘Umut Veren Kadın Oyuncu Ödülü’nü almıştım. 7 yıl sonra ‘En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü alıyorum. Bu çok anlamlı” dedi.

DOĞUM GÜNÜNDE ÖDÜL ALDI

Barış Gönenen, ‘Çilingir Sofrası’ adlı filmdeki rolüyle ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü, yine aynı filmde yer alan Ahmet Rıfat Şungar ile paylaştı. Gönenen, “Bu gece benim doğum günüm. Bu filmi yapma cesareti gösterdikleri için yapımcılarımıza çok teşekkür ediyorum. Herkesi LGBT’lilere yönelik sistematik nefret söylemine karşı ses çıkarmaya çağırıyoruz. Birimiz özgür değilsek, hiçbirimiz özgür değiliz” diye konuştu. Yine aynı filmle ‘SİYAD En İyi Film Ödülü’nü alan Ali Kemal Güven, “Tedirgin zamanlardan geçiyoruz. Hepimiz korkuyoruz. Böylesi bir zamanda bize umut veren bir ödül oldu” ifadesini kullandı.

İŞTE ÖDÜL ALAN FİLM VE İSİMLER

‘29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde, ‘Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda ödül alan isim ve yapıtlar da şöyle:

En İyi Film: Ela ile Hilmi ve Ali (Ziya Demirel)

Yılmaz Güney Özel Ödülü: (Ödüle layık görülen bir film olmadı)

Kadir Beyicioğlu Jüri Özel Ödülü: Kabahat (Ümran Safter)

En İyi Yönetmen Ödülü: Ziya Demirel (Ela ile Hilmi ve Ali)

En İyi Senaryo Ödülü: Ziya Demirel ve Nazlı Elif Durlu (Ela ile Hilmi ve Ali)

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Ece Yüksel (Ela ile Hilmi ve Ali) ve Aslıhan Gürbüz (Bana Karanlığını Anlat)

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Ahmet Rıfat Şungar ve Barış Gönenen (Çilingir Sofrası)

En İyi Film Müziği Ödülü: Taner Yücel (Bana Karanlığını Anlat)

En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: Engin Özkaya (Çilingir Sofrası)

En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü: Gülay Doğan (Ela ile Hilmi ve Ali)

En İyi Senaryo Ödülü: Selda Taşkın, Henrique Cartaxo (Ela ile Hilmi ve Ali)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü: Ece Demirtürk (Kabahat)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü: Alihan Kaya (Mendirek)

Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü: Mina Demirtaş (Kabahat)

Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü: Denizhan Akbaba (Ela ile Hilmi ve Ali)

SİYAD En İyi Film Ödülü: Çilingir Sofrası

Film-Yön En İyi Film Ödülü: Mendirek

ULUSAL ÖĞRENCİ FİLMLERİ YARIŞMASI

En İyi Belgesel: Kızgın Topraklar (Yönetmen İsmail Bağcı)

En İyi Canlandırma Film: Supplant (Zeynep Yıldız)

En İyi Deneysel Film: Bi’Zahmet (Engin Ökmen)

En İyi Kurmaca Film: Meryem (Yönetmen Celal Yücel Tombul)

Şafak Stüdyoları Mansiyon Ödülü: Uçurtma (Yönetmen Ahmet Devrim Güren)

Özer Kızıltan Jüri Özel Ödülü: Salto Mortale (Yönetmen Nihat Vuran)

En İyi Film Ödülü: Kennedy’nin Doğuşu (Yönetmen Gülben Arıcı)

ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI

En İyi Belgesel Film Ödülü: Köşe Başı Beklerim (Neslihan Kültür)

Jüri Özel Ödülü: Herkes Toprağa Gömülür, Ben Suya (Fettullah Çelik)

Mansiyon Ödülü: Bu Ben Değilim (Yönetmen: Jeyan Kader Gülşen, Zekiye Kaçak)

ADANA KISA FİLM YARIŞMASI

En İyi Film Ödülü: Kennedy’nin Doğuşu (Gülben Arıcı)

(ULUSLARARASI KISA FİLM YARIŞMASI)

Jüri Özel Ödülü: The Seine’s Tears Directors: Yanıs Belaid, Eliott Benard, Alıce Letailleur, Nicolas Mayeur, Étienne Moulın, Hadrien Pinot, Philippine Singer, Lisa Vicente

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.