Microsoft, İsrail ordusuna bulut ve yapay zeka hizmetlerini durdurdu

Microsoft, İsrail ordusunun Filistinlilerin telefon görüşmelerini kaydetmek için Azure platformunu kullandığının ortaya çıkmasının ardından, hizmet şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle bazı bulut ve yapay zekâ hizmetlerini askıya aldı.

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2025 11:19
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2025 11:19

ABD'li teknoloji şirketi Microsoft, İsrail ordusuna sağladığı bazı bulut ve yapay zeka hizmetlerini askıya aldığını duyurdu. Karar, The Guardian gazetesi tarafından ortaya çıkarılan bir skandalın ardından geldi.

KARARIN ARKASINDA "TOPLU SİVİL GÖZETİMİ" VAR

Süreci tetikleyen olay, geçtiğimiz Ağustos ayında The Guardian ve diğer bazı medya kuruluşlarının yayımladığı bir rapor oldu. Raporda, İsrail ordusuna bağlı 8200 numaralı birimin, Microsoft'un Azure bulut platformunu kullanarak Batı Şeria ve Gazze'de yaşayan Filistinlilerin telefon görüşmelerini toplu olarak kaydettiği ve depoladığı iddia edilmişti. Bu haberin ardından Microsoft, şirket içinde bir inceleme başlatmıştı.

MICROSOFT BAŞKANI: "HİZMET ŞARTLARINI İHLAL ETTİ"

İncelemenin ardından bir açıklama yapan Microsoft Başkanı Brad Smith, İsrail ordusunun bu eyleminin şirketin hizmet şartlarını ihlal ettiğine karar verdiklerini belirtti. Smith, "Sivillerin toplu olarak gözetlenmesini kolaylaştıracak teknolojiyi sağlamıyoruz. Müşterilerimizin gizlilik haklarına saygı duyuyor ve onları koruyoruz" diyerek kararın gerekçesini açıkladı. Microsoft, daha önce İsrail ile olan bağları nedeniyle sık sık protestolarla karşı karşıya kalmış ve bu nedenle bazı çalışanlarını işten çıkarmıştı.

SİBER GÜVENLİK İŞ BİRLİĞİ ETKİLENMEYECEK

Brad Smith, alınan bu kararın kapsamına da açıklık getirdi. Hizmetlerin kısmen durdurulması kararının, iki taraf arasındaki siber güvenlik alanındaki iş birliklerini etkilemeyeceğini belirtti.