Türkiye, Antarktika’da kalıcı bilim üssü kuracak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Antarktika’da kalıcı Türk Bilim Üssü kurulacağını açıkladı. Kacır, “Barışçıl bilimsel faaliyetlere ve çok taraflı iş birliğine katkımız sürecek” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2025 15:23
Haber Güncellenme Tarihi: 29.06.2025 15:23

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Antarktika Antlaşması 47. Danışma Toplantıları kapsamında Milano Başkonsolosluğu’nda Danışman Ülkeler heyet başkanlarını ağırladı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kacır, Türkiye’nin Antarktika’ya yönelik yol haritasını paylaştı.

200’DEN FAZLA ARAŞTIRMACI SEFERLERE KATILDI

Kacır, Türkiye’nin 30 yıldır taraf olduğu Antarktika Antlaşması çerçevesinde danışman üye ülke olmayı hedeflediklerini vurgulayarak, “2017’den bu yana Antarktika’ya 9, Arktik’e ise 4 Ulusal Bilim Seferi düzenledik. 200’den fazla araştırmacımız bu seferlerde görev aldı” bilgisini verdi.

“ÇEVRESEL SORUMLULUK ÖN PLANDA OLACAK”

Türkiye’nin bilimsel yatırımlarını artırmaya devam edeceğini kaydeden Bakan Kacır, şu ifadeleri kullandı:

“Antarktika’da kalıcı Türk Bilim Üssü kuracağız. Barışçıl bilimsel faaliyetlere, çevresel sorumluluğa ve çok taraflı iş birliğine azami katkı sunmayı sürdüreceğiz. Türkiye'nin kutuplardaki geleceğini güçlendirecek adımları kararlılıkla atacağız.”