
Adana’da 9 Ağustos 2025 Cumartesi günü ölçülen sıcaklıklar, son 95 yılın en yüksek değerlerine ulaştı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yaşanan aşırı sıcakların tarım arazilerinde ciddi zararlara yol açtığını belirtti.
Başkan Doğan, özellikle narenciye başta olmak üzere birçok ekili tarım ürününde olumsuz etkilerin görüldüğünü söyledi. “Ovayı gezdiğimde limon, portakal, mandalina ve greyfurtlarda aşırı sıcak nedeniyle ürünlerimizin bir kısmının yandığını gördüm. Dört tarafı açık ve tam kapanmamış ağaçlar güneş yanığına daha fazla maruz kaldı. Özellikle 9 Ağustos’ta yanan W-Murkott cinsi mandalinalarda dökümler başlamış durumda” dedi.
Doğan, çiftçilerin zararlarının resmi olarak tespit edilmesi için Tarım İlçe Müdürlüklerine başvuracağını ve bu sıcaklık zararlarının, daha önce yaşanan soğuk zararlarının ardından çiftçiyi ek bir mağduriyetle karşı karşıya bıraktığını vurguladı.
“2025 yılı umut yılımız olmalıydı, ama maalesef çok zor bir yıl haline geldi” diyen Doğan, iklim değişikliğinin tarımsal faaliyetleri ciddi şekilde tehdit ettiğine dikkat çekti. Başkan, “Bu yıl çiftçilerimiz soğan, patates, karpuz, domates ve biberden para kazanamadı. Kıraç bölgelerde buğday ve ayçiçeği verimi düşük oldu. Çiftçimiz borçlandı, finansmana erişemiyor ve yüksek faizler nedeniyle çarkını döndüremiyor” ifadelerini kullandı.
Ziraat Odası Başkanı, Cumhurbaşkanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na seslenerek çiftçilerin desteklenmesi çağrısında bulundu: “Acilen çiftçilerimizin borçları sıfır faizle ertelenmeli, işletme kredisi kullanım imkânları artırılmalı ve kredi miktarları vakit kaybedilmeden yükseltilmelidir. Gıda güvenliği için çiftçimizin kıymeti bilinmelidir.”dedi.