
İklim değişikliğinin en yoğun hissedildiği illerden Adana’da, çiftçilerin artan şikayetleri üzerine “dolu savar” cihazlarının kullanımı yasaklandı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, son yıllarda bazı üreticilerin “dolu savar cihazları çalışınca yağmur yağmıyor” şeklinde endişelerini sıkça dile getirmesi sonucu Adana Valiliği ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yasak kararı aldığını açıkladı.
“YAĞMURA ENGEL OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYORDU”Çukurova bölgesinde yağışların düzensizleşmesiyle birlikte üreticiler arasında “dolu savar cihazlarının yağışı engellediği” yönündeki iddialar son dönemde gündem olmuştu. Adana Valiliği ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu iddialar ve oluşan toplumsal algı nedeniyle cihazların kullanımına yasak getirdi.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Son yıllarda çiftçilerimizin ‘dolu savar çalıştırıldığında bulutlardan düşecek yağmur yağmıyor’ diye şikayetleri arttı. Bunun üzerine bu cihazın kullanımı yasaklandı. Ancak bu duruma ilişkin hiçbir bilimsel açıklama yok. Türkiye’nin her yerinde iklim değişikliği etkisini gösteriyor. Yağmurlar bazen afet, bazen kısa süreli olabiliyor. Yasak, çiftçiler arasında oluşan bu algı nedeniyle getirildi” ifadelerini kullandı.
Doğan, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre “dolu savar” cihazlarının yağışa etkisinin bilimsel olarak kanıtlanmadığını belirterek, “Dolu savar kullanımı kimseye zarar vermiyor ancak çiftçilerimiz arasında panik oluşturduğu için valiliğimiz bu kararı aldı. Bir süreliğine yasak uygulanacak. Meteoroloji’nin uygulamaları sayesinde yağmur, dolu veya fırtına 30 dakika önceden zaten tespit edilebiliyor. Sorun cihazda değil, iklim değişikliğinde” dedi.
DENETİMLER BAŞLADI
Adana Valiliği’nin aldığı karar doğrultusunda şehir genelinde “dolu savar” cihazlarının kullanımı tamamen durduruldu. Denetimlerin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince yürütüleceği bildirildi.