
Almanya’nın, Orta Doğu’da gerilimin sürdüğü süreçte İsrail’e silah ihracatına onay verdiği iddiası kamuoyunda tartışma yarattı. Federal Meclis’e verilen bir soru önergesine yanıt olarak açıklanan veriler dikkat çekti.
Alman Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, İran savaşının başladığı 28 Şubat ile 27 Mart tarihleri arasında İsrail’e toplam 6,6 milyon euro tutarında silah ihracatına onay verildi.
Söz konusu bilgiler, Sol Parti Milletvekili Ulrich Thoden’in Federal Meclis’e sunduğu soru önergesine verilen yanıtla ortaya çıktı. Thoden, hükümeti çatışmaları körüklemekle ve ekonomik çıkarları ön planda tutmakla eleştirdi.
Milletvekili Thoden, İsrail’e yönelik silah ihracatının durdurulması gerektiğini savunarak, askeri sanayi politikalarının bölgedeki çatışmaları derinleştirdiğini ileri sürdü.
Almanya’nın daha önce Gazze’ye yönelik saldırılar nedeniyle İsrail’e silah ihracatını geçici olarak kısıtladığı, ancak bu kısıtlamanın Kasım 2025’te kaldırıldığı hatırlatıldı. Kısıtlamanın kaldırılmasının ardından ilk dört ayda İsrail’e toplam 166,95 milyon euro değerinde ihracat onayı verildiği belirtildi.
Alman ihracat mevzuatında savaş ve kriz bölgelerine silah satışına genel olarak sınırlama getirildiği, ancak bazı dış politika gerekçeleriyle istisnaların uygulanabildiği ifade edildi.