
ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Fox News kanalına verdiği mülakatta, İran ile yürütülen diplomatik temaslara ve olası askeri hareketliliklere dair önemli açıklamalarda bulundu. Trump, Tahran yönetiminin nükleer programı özelinde kendileriyle iletişim halinde olduğunu doğrularken, sürecin nihai bir sonuca ulaşıp ulaşmayacağı konusunda temkinli ve karamsar bir tablo çizdi.
MÜTTEFİKLERLE BİLGİ PAYLAŞIMINA MESAFELİ YAKLAŞIMİran'a yönelik olası planların Orta Doğu'daki müttefik ülkelerle paylaşılması konusunda çekinceleri olduğunu belirten Trump, stratejik gizliliğe vurgu yaptı. Söz konusu hazırlıklarla ilgili gelişmeleri bölge müttefiklerine aktarmanın riskli olabileceğini savunan Trump, bu durumu "medya ile paylaşmaktan daha kötü olabileceği" şeklindeki çarpıcı bir ifadeyle dile getirdi.
"EN SON İŞE YARAMAMIŞTI"Müzakere sürecinin işleyişine dair değerlendirmelerde bulunan ABD Başkanı, İran'ın diyaloğa açık olduğunu teyit etti ancak geçmiş tecrübelere atıfta bulundu. Trump, konuyla ilgili olarak, "Ama bakın, plan şu ki (İran) bizimle konuşuyor. Bir şeyler yapıp yapamayacağımıza bakacağız, aksi takdirde neler olacağını göreceğiz" dedi.
Bölgedeki müttefiklerin İran'ın her zaman müzakereye açık olduğu yönündeki söylemleri hatırlatılan Trump, geçmişteki başarısız girişimleri örnek göstererek şunları kaydetti: "Bu doğru ama müzakere ediyorlar, dolayısıyla ne olacağını göreceğiz. En son müzakere ettiklerinde nükleerlerini devre dışı bırakmak zorunda kaldık, işe yaramadı."
BÖLGEYE YAKLAŞAN BÜYÜK FİLODiplomatik belirsizliğin yanı sıra askeri bir gövde gösterisi sinyali de veren Trump, İran'a doğru hareket halinde olan deniz gücünün kapasitesine dikkat çekti. ABD'nin bölgeye "büyük bir filo" sevk ettiğini paylaşan Trump, bu gücün büyüklüğünü, "Venezuela'da sahip olduğumuzdan daha da büyük" sözleriyle tarif etti.
GERİLİMİ TIRMANDIRAN SÜREÇİki ülke arasındaki tansiyon, İran'da ekonomik nedenlerle başlayan ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği protestolarla tırmanmıştı. Göstericilerin idam edileceği iddiaları üzerine Washington yönetimi sert tepki göstermiş, Trump Tahran'ı ciddi ifadelerle uyarmıştı. Artan gerilim sonrası ABD donanması bölgeye yönlendirilirken, ABD ve İsrail basınında yer alan son haberlerde, dünyayı tedirgin eden olası bir saldırının bugün gerçekleşebileceği iddiaları gündeme gelmişti.