Hürmüz Boğazı'nda gemi krizi: ABD ve İran'dan çelişkili açıklamalar

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, enerji piyasalarındaki konumlarına vurgu yaparak Hürmüz Boğazı'nın kısa süre içinde tekrar trafiğe açılacağını ve müzakerelerin devam ettiğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2026 17:10
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2026 17:10

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, sosyal medya kanalları üzerinden yaptığı değerlendirmede, küresel enerji piyasalarını yakından ilgilendiren açıklamalarda bulundu. Amerikan enerji rezervlerinin niteliğine ve kapasitesine dikkat çeken Trump, dünyanın en büyük lojistik araçlarının Amerikan petrolünü taşımak üzere harekete geçtiğini bildirdi. Trump paylaşımında, “Dünyanın en büyüklerinden bazıları da dahil olmak üzere tamamen boş çok sayıda petrol tankeri, dünyanın en iyi ve en ‘kaliteli’ petrolünü (ve gazını) yüklemek üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne doğru yol alıyor. Elimizde, en büyük iki petrol ekonomisinin toplamından daha fazla petrol var-üstelik kalitesi de daha yüksek. Sizi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ENERJİ ARZINDA AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ VURGUSU

Washington yönetiminin enerji stratejisine dair önemli ipuçları veren Trump, ABD'nin sahip olduğu kaynakların hem hacim hem de standart bakımından rakipsiz olduğunu savundu. Dev petrol tankerlerinin rotasını Amerika'ya çevirmesini ulusal ekonominin gücüyle bağdaştıran Başkan, ülkesinin enerji üretiminde lider konumunu pekiştirdiğini ima etti. Küresel tedarik zincirindeki hareketliliğin, Amerikan iç piyasasındaki üretim artışıyla paralel ilerlediği gözleniyor.

HÜRMÜZ BOĞAZI'NIN GELECEĞİ VE ALTERNATİF ROTALAR

Orta Doğu'daki jeopolitik risklere de değinen Trump, İran'ın kontrolünde bulunan stratejik geçiş noktasına dair iyimser bir tablo çizdi. Bölgedeki kısıtlamaların kalıcı olmayacağını düşünen Trump, Amerikan medyasına verdiği mülakatta, “Hürmüz Boğazı çok uzak olmayan bir gelecekte yeniden açılacak. İnsanlar, Hürmüz'den geçmenin başka alternatifleri olduğunu gördü” diye konuştu. Trump aynı zamanda Tahran yönetimini “başarısız bir ülke” olarak niteleyerek taraflar arasındaki diplomatik temasların sürdüğünü kaydetti.

TAHRAN YÖNETİMİYLE MÜZAKERE VE ASKERİ GERİLİM

İran ile yürütülen görüşme süreçlerine dair kararlılık mesajı veren Trump, diplomatik çözümün sağlanamaması durumunda sert tedbirlerin gündeme gelebileceğinin sinyalini verdi. Müzakerelerin gidişatını değerlendirirken, “Anlaşma olmazsa yeniden harekete geçeriz” uyarısında bulunan Trump, askeri ve ekonomik baskı mekanizmalarının masada kalmaya devam ettiğini vurguladı. Öte yandan, Hürmüz Boğazı'ndaki askeri hareketliliğe dair çelişkili raporlar gelmeye devam ediyor. Axios'un Amerikalı kaynaklara dayandırdığı haberde, ABD donanma unsurlarının uzun bir aradan sonra Boğaz'dan geçtiği iddia edildi. Ancak Reuters'a konuşan İranlı bir askeri yetkili, Amerikan gemilerinin geçiş yaptığına dair iddiaları kesin bir dille yalanlayarak bölgedeki durumun kontrol altında olduğunu bildirdi.