
ABD merkezli sivil toplum örgütü İran İnsan Hakları Aktivistleri (HRA) İran'da geçtiğimiz 28 Aralık’ta hayat pahalılığına tepki olarak başlayan ve hükümet zıttı protestolara dönüşen kitlesel gösterilerin güncel bilançosunu açıkladı. HRA’nın paylaştığı verilere göre protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı en az 3 bin 308’e yükseldi.
ÖLENLERİN 22'Sİ ÇOCUKRaporda ölenlerin 3 bin 97’sini protestocular ile 22’sini çocuklar ve 23’ünü tarafsız sivillerin oluşturduğu belirtilirken ayrıca toplam 166 güvenlik gücü personeli ile hükümet destekçisi sivilin hayatını kaybettiği bildirildi. Örgüt tarafından 4 bin 382 ölüm raporu üzerindeki incelemelerin sürdüğü aktarıldı. Ayrıca 2 bin 107 kişinin ciddi şekilde yaralandığını açıklayan HRA gösteriler sırasında tutuklanan kişi sayısının ise 24 bin 266’ya ulaştığı bilgisini paylaştı.
HAMANEY ÖLÜMLERİ KABUL ETTİİran'da geçtiğimiz 28 Aralık’ta hayat pahalılığına tepki olarak başlayan gösteriler kısa sürede hükümet zıttı protestolara ve şiddet olaylarına dönüşmüştü. Tahran'da halka hitap eden İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney protestolar sırasında binlerce kişinin öldüğünü ilk kez kabul ederek "İsrail ve ABD ile bağlantılı olanlar, iki haftadan uzun süren ve İran'ı sarsan protestolar sırasında büyük hasara yol açtı ve binlerce insanı öldürdü" ifadelerini kullanmıştı.