L'Espresso dergisi Batı Şeria'daki o kareyi kapağına taşıdı: İsrailli yerleşimcinin Filistinli kadınla alay ettiği anlar gündemde

İtalyan gazeteci Pietro Masturzo'nun Batı Şeria'daki zeytin hasadı sırasında kaydettiği ve bir İsrailli yerleşimcinin Filistinli kadını aşağıladığı anları yansıtan fotoğraf, uluslararası kamuoyunda geniş yankı buldu.

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2026 12:52
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2026 12:52

Batı Şeria topraklarında Ekim 2025 tarihinde gerçekleştirilen zeytin toplama faaliyetleri esnasında kaydedilen bir kare, küresel çapta büyük bir tartışmanın fitilini ateşledi. İtalyan gazeteci Pietro Masturzo tarafından El Halil'in batısında ölümsüzleştirilen bu an, L'Espresso dergisinin son sayısında kapak konusu olarak seçilmesiyle birlikte yeniden dünya gündeminin merkezine yerleşti. Fotoğrafta, askeri kıyafetler içindeki silahlı bir İsraillinin, Filistinli bir kadına yönelik tavırları ve yüz ifadesi dikkat çekiyor.

"FİLİSTİNLİLERE KENDİ HAYVANLARIYMIŞ GİBİ HİTAP ETTİ"

Fotoğrafı çeken Masturzo, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, 12 Ekim 2025 tarihinde yaşanan olayların arka planını detaylarıyla paylaştı. Hasat döneminin ilk gününde tanıklık ettiği sahneleri aktaran gazeteci, silahlı yerleşimci gruplarının askerler eşliğinde bölgeye gelerek yerel halkın tarımsal faaliyetlerini engellediğini belirtti. Masturzo, o anlara dair şu ifadeleri kullandı: "Hasadın tam başlangıcında, silahlı bir grup İsrailli yerleşimci (bazıları söz konusu yerleşimci gibi ordu üniforması giyiyordu) askerler eşliğinde geldi ve Filistinlilerin kendi zeytinlerini toplamasına engel oldu. Fotoğraftaki yerleşimcinin yüz ifadesi, aynı hareketi tekrar ederek Filistinli kadının sürüsünü toplamak için çıkardığı sesi taklit etmesi, Filistinlilere kendi hayvanlarıymış gibi hitap etmesi sırasında oluşmuştur."

İSRAİL MAKAMLARI GÖRÜNTÜNÜN MANİPÜLATİF OLDUĞUNU SAVUNDU

İtalya merkezli L'Espresso dergisinin söz konusu fotoğrafı "İstismar" başlığıyla yayımlaması ve içeriğinde "Siyonistler İsrail'i etnik temizlik ve katliamlarla şekillendiriyor" ifadesine yer vermesi, İsrail cephesinde tepkiyle karşılandı. Fotoğrafın yayımlanmasının ardından İsrailli kaynaklar önce görüntünün yapay zeka tarafından üretilmiş olabileceği iddiasını ortaya attı. Ancak Masturzo'nun olay gününe ait video kayıtlarını paylaşması üzerine bu iddialar yerini "antisemitizm" suçlamalarına bıraktı.

ROMA BÜYÜKELÇİSİ PELED GÖRÜNTÜNÜN GERÇEKLİĞİ ÇARPITTIĞINI ÖNE SÜRDÜ

İsrail'in Roma Büyükelçisi Jonathan Peled, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada derginin tutumunu eleştirdi. Görüntünün kullanımıyla ilgili manipülasyon yapıldığını savunan Peled, paylaşımında şu iddialarda bulundu: "Bu görüntü, İsrail'in bir arada yaşamak zorunda olduğu karmaşık gerçekliği çarpıtıyor, stereotipleri ve nefreti körüklüyor." Tartışmaların odağındaki fotoğraf, bölgedeki yerleşimci şiddeti ve mülkiyet hakları konusundaki uluslararası tartışmaları yeniden alevlendirdi.