Mazlum Abdi–Ahmed Şara görüşmesi sonuçsuz kaldı

Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD, SDG ile Şam yönetimi arasında yapılan ateşkes ve entegrasyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlandığını açıkladı. Sahada çatışmaların sürdüğü belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2026 23:20
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2026 23:20

Suriye'de dengeleri değiştirmesi beklenen ve 18 Ocak Pazar günü duyurulan "entegrasyon ve ateşkes" süreci, daha 24 saat geçmeden tıkanma noktasına geldi. Fırat’ın doğusundaki SDG kontrolündeki bölgelerin Şam yönetimine devredilmesini öngören 14 maddelik anlaşmanın hayata geçirilmesi amacıyla bugün başkent Şam'da üst düzey bir görüşme gerçekleştirildi. Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile terör örgütü SDG/PYD'nin sözde genel komutanı Mazlum Abdi'nin yüz yüze geldiği toplantıdan olumsuz sonuç çıktı.

"ŞARA'NIN KARARLARI SAHADA YOK"

Görüşmenin içeriğine ve sonucuna dair ilk açıklama terör örgütü cephesinden geldi. PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin Başkanlık Konseyi Üyesi Foza Yusuf, Mazlum Abdi ile Ahmed Şara arasındaki görüşmenin olumsuz sonuçlandığını resmen ilan etti. Sahadaki durumun masadaki imzalarla örtüşmediğini savunan Yusuf, "Her yerde çatışmalar var. Ahmed Şara’nın dün aldığı kararların hiçbiri sahada uygulanmadı" ifadelerini kullandı.

"ASLA KABUL ETMEYECEĞİZ"

Şam yönetiminin tavrını sert bir dille eleştiren Yusuf, sürecin bir anlaşmadan ziyade örgütün tasfiyesine dönüştüğünü itiraf etti. Rejimin kendilerine şartşız şartsız teslim olmayı dayattığını belirten Yusuf, "Bize tam bir teslimiyet dayatılıyor. Biz de bunu asla kabul etmeyeceğiz" diyerek iplerin koptuğunu işaret etti.

14 MADDELİK PLAN RAFA MI KALKTI?

Hatırlanacağı üzere, haftalarca süren şiddetli çatışmaların ardından taraflar dün masaya oturmuş ve 14 maddelik bir yol haritası üzerinde mutabık kalmıştı. Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara tarafından kamuoyuna duyurulan bu anlaşma, Fırat Nehri'nin doğusundaki bölgelerin merkezi hükümete devredilmesini ve örgütün silahlı yapısının Suriye ordusuna entegrasyonunu içeriyordu.

Terör örgütü elebaşı Mazlum Abdi ise daha önce yaptığı açıklamada, "İç savaşın önünü almak için çekilme kararı aldık, kazanımlarımızı sonuna kadar koruyacağız" iddiasında bulunmuştu. Ancak Şam'daki son zirveden çıkan "olumsuz" karar, bölgedeki belirsizliği yeniden tırmandırdı. Taraflardan henüz ortak ve resmi bir açıklama yapılmazken, gözler sahadaki çatışmaların seyrine çevrildi.