
Batman’ın Hasankeyf ilçesine bağlı Kayıklı köyü, sınırlı imkânlarına rağmen eğitime verdiği önemle dikkat çekiyor. Bir dönem güvenlik gerekçesiyle boşaltılan ve bugün yalnızca 30 hanenin yaşadığı köyden, son 20 yılda onlarca doktor, yüzlerce öğretmen ve çok sayıda meslek sahibi birey yetişti.
GÜVENLİK NEDENİYLE BOŞALTILDI, EĞİTİMLE AYAKTA KALDIGeçmişte Siirt merkeze bağlı olan Kayıklı köyü, Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı’nın yapımının ardından 2017 yılında Batman’ın Hasankeyf ilçesine bağlandı. Dicle Nehri kıyısında yer alan köy, 1993 yılında güvenlik gerekçesiyle boşaltıldı. O dönem 130 hane ve yaklaşık 550 nüfusa sahip olan köy, yoğun göç verdi.
SALLARLA OKULA, YATILI OKULLARLA GELECEĞEUlaşımın son derece zor olduğu dönemde köylüler, Dicle Nehri’ni kendi imkânlarıyla yaptıkları sallarla geçerek çocuklarını Siirt ve çevre illerdeki yatılı okullara göndermek zorunda kaldı. Köyde tarım imkânlarının sınırlı olması ve temel geçim kaynaklarının fıstık ile sarımsaktan ibaret olması, eğitimi tek çıkış yolu hâline getirdi.
İMKÂNSIZLIKTAN BAŞARIYABirleştirilmiş sınıflarda eğitim alan öğrenciler, daha sonra devletin sunduğu yatılı eğitim imkânlarından yararlanarak öğrenimlerini sürdürdü. Zorlu şartlar, çocukların motivasyonunu artırdı. Son 20 yılda köyden: 53 doktor, Yaklaşık 100 sağlık çalışanı, 20 avukat, 150 öğretmen ve çok sayıda mühendis yetişti.
Kayıklı köyü muhtarı Müslüm Bulat, köyde eğitimin her zaman öncelik olduğunu belirterek, “Öğrencilerimiz eskiden yatılı okuyordu. Doktor, öğretmen, avukat çıkan çocuklarımızla gurur duyuyoruz. Şimdiki çocuklar da ağabeylerini ve ablalarını örnek alacak” dedi. Bulat, geçen yıl üniversite sınavını kazanan iki öğrencinin tıp fakültesine yerleştiğini de söyledi.
“EĞİTİME ULAŞMAK BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİYDİ”Batman’da görev yapan Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Yıldırım, köyde birleştirilmiş sınıfta okuduğunu belirterek, ulaşımın zorluğu nedeniyle eğitimin köy halkı için çok kıymetli olduğunu söyledi. Yıldırım, yatılı okullarda sağlanan çalışma ortamının başarıda büyük rol oynadığını ifade etti.
YOKLUK İÇİNDE OKUYAN BİR NESİLSiirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selim Mamiş ise, sekiz çocuklu bir ailede büyüdüğünü ve iki aileyle birlikte iki odalı bir evde yaşadıklarını anlatarak, “İmkânsızlıklar okumaya engel değildir. Biz bunu yaşayarak gördük” dedi.
MİLLİ EĞİTİM: “KAYIKLI ÖRNEK BİR KÖY”Batman İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Ciğer de Kayıklı köyünün eğitime verdiği önemle örnek olduğunu belirterek, “50’yi aşkın doktor, 150’ye yakın öğretmen yetiştiren bu köy, zor şartların nasıl aşılabileceğini gösteren çok kıymetli bir örnektir” ifadelerini kullandı.