
Avrupa karayolu taşımacılığında taşlar yerinden oynuyor. Özellikle öğrenciler, gençler ve düşük bütçeli gezginlerin favori ulaşım ağı olan BlaBlaCar Bus, faaliyetlerine nokta koyma kararı aldı. Şirketin resmi yönetim kanallarından yapılan açıklamaya göre, Fransa merkezli başlayan ve tüm kıtaya yayılan otobüs operasyonları 2026 yılının sonu itibarıyla tamamen sonlandırılacağı duyuruldu. Bu karar, ulaşım maliyetlerinin tren seferlerine kıyasla %60 daha uygun olduğu bir ekosistemin sonu anlamına geliyor.
OTOBÜS SEFERLERİ NEDEN DURDURULUYOR?Ulaşım sektöründe şok etkisi yaratan bu stratejik geri çekilmenin arkasında yatan temel faktör finansal sürdürülebilirlik olarak açıklandı. Şirket yönetimi tarafından yapılan resmi açıklamada, Fransa ve Avrupa genelindeki otobüs seferlerinin 2026 yılının sonu itibarıyla tamamen sonlandırılacağı duyuruldu. Bu kararın arkasındaki temel neden olarak operasyonel maliyetlerin karşılanamaması ve faaliyetlerin beklenen kâr düzeyine ulaşamaması gösterildi. Özellikle jeopolitik gerginliklerin tetiklediği akaryakıt zamları, düşük maliyetli bilet satışı yapan firmanın ekonomik manevra alanını tamamen daralttı.
AVRUPA PAZARINDA KARTLAR YENİDEN Mİ DAĞITILIYOR?Hâlihazırda İngiltere'den İspanya'ya, Almanya'dan İtalya'ya kadar 15 farklı ülkede 300'den fazla şehre hizmet veren BlaBlaCar Bus, yılda yaklaşık 6 milyon yolcuya ulaşan dev bir ağa sahip. Firmanın bu hamlesiyle birlikte, Avrupa'nın en büyük taşımacılık aktörlerinden biri olan Alman FlixBus'ın Fransa pazarında rakipsiz kalması bekleniyor. Rekabetin azalmasının bilet fiyatları üzerindeki etkisi şimdiden tartışma konusu olurken, Paris dışındaki yerel rotaların akıbeti merak ediliyor.
İŞ ORTAKLARI VE ÇALIŞANLAR İÇİN SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?Kararın ekonomik yansımaları sadece yolcuları değil, geniş bir istihdam ağını da kapsıyor. BlaBlaCar bünyesindeki doğrudan 40 pozisyonun da bu süreçte tasfiye edileceği belirtiliyor. Ayrıca sistem dahilinde operasyon yürüten 60 civarındaki alt taşımacı şirketin yaptığı yatırımlar tehlikeye girdi. Avrupa Karayolu Taşımacıları Örgütü (OTRE), kararın beklenmedik olduğunu belirterek ciddi endişelerini dile getirdi. Şirket, 2019 yılında SNCF bünyesindeki Ouibus'u devralarak başladığı bu büyük macerayı, yedi yıllık bir sürecin ardından mali tablolardaki bozulma nedeniyle noktalamış olacak.