
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan “Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, 24 Mayıs 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme, son dönemde yapılan vergi değişikliklerinin şirketler tarafından nasıl uygulanacağını netleştiriyor.
Düzenlemeyle birlikte, yatırım fonları ve ortaklıklarının vergi avantajlarından yararlanma hesaplamalarında yeni esaslar getirildi. Şirketlerin yıl içinde ortaklarına “avans” olarak dağıttığı kâr payları da artık kâr dağıtım hesaplamalarına dahil edilecek.
Özellikle Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO) için vergi muafiyetine ilişkin kurallar da yeniden düzenlendi. Buna göre, şirketin faaliyetlerinden zarar doğması halinde kâr dağıtım zorunluluğu aranmayacak. Net kârın oluştuğu durumlarda ise belirlenen oranda dağıtım yapılması yeterli olacak.
Tebliğde yer alan örneğe göre, gayrimenkul faaliyetlerinden 1 milyon lira kâr elde eden ancak diğer faaliyetlerinden zarar eden bir şirketin elinde kalan net tutarın yarısını ortaklarına dağıtması, vergi avantajını koruması için yeterli sayılacak.
Ayrıca ortak giderlerin ve amortismanların hesaplanmasında da yeni düzenlemeler yapıldı. Elektrik, kira ve yönetim giderleri faaliyetlere oranlanarak paylaştırılacak; araç ve ekipmanların yıpranma payları ise kullanım süresine göre hesaplanacak.
Düzenleme kapsamında fon ve ortaklıkların vergi muafiyetleri de iki ayrı başlıkta ele alındı. Tek seferlik işlemler ile sürekli faaliyetlerin ayrı değerlendirilmesi sağlanırken, zarar eden işlemlerin kâr hesaplamasında dikkate alınmayacağı belirtildi.
Asgari Kurumlar Vergisi uygulamasında ise yatırım teşvik belgelerine ilişkin indirimlerde 2 Ağustos 2024 tarihi sınır olarak belirlendi. Bu tarihten sonraki teşvik artışlarının asgari vergi hesaplamasında dikkate alınmayacağı ifade edildi.
Yayımı tarihi olan 24 Mayıs 2026 itibarıyla yürürlüğe giren bu tebliğ kurallarını Hazine ve Maliye Bakanı yürütecek.