
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun, politika faizini 300 baz puanlık indirimle yüzde 46'dan yüzde 43'e çekmesinin ardından iş dünyasından ilk değerlendirme geldi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, yaptığı yazılı açıklamada kararı ve piyasalara etkilerini yorumladı.
"KARAR İŞ DÜNYASININ BEKLENTİLERİYLE UYUMLU"Faiz indirim kararının iş dünyasının beklentileri doğrultusunda olduğunu belirten Avdagiç, "Derinden hissettiğimiz yüksek faizin yıpratıcı etkilerini geride bırakacağımıza inanıyoruz. Faizlerdeki gerileme, üretici ve ihracatçının rekabet gücünü tekrar kazanması ve sermaye yapısını güçlendirmesinde önemli bir işlev görecektir" dedi. Avdagiç, Türkiye’nin enflasyon ile mücadelede önemli bir eşiği geride bıraktığını ve faiz indirimlerinin devamına ilişkin güçlü bir beklenti içinde olduklarını vurguladı.
"EN ÖNEMLİSİ KOBİ'LERE KREDİ KANALLARININ AÇILMASI"İTO Başkanı Avdagiç, faiz indiriminin tek başına yeterli olmayacağının altını çizerek, kararın reel sektöre yansıması için atılması gereken adımlara dikkat çekti. Avdagiç, şunları söyledi: “Bu vesileyle yeniden vurgulamak isterim ki; faiz indirimiyle kredi genişlemesinde KOBİ’lere pozitif ayrımcılık yaratacak makro-ihtiyati tedbirler alınmalı. Böylece faiz indiriminin, diğer tedbirlerle gerçek hedefine ulaşarak, üretimde büyümeye ve ülke kalkınmasına katkı veren bir sürece dönüşeceği inancındayız."
DEZENFLASYON SÜRECİNE TAM DESTEK MESAJIAçıklamasında dezenflasyon sürecine olan desteklerini de yineleyen Avdagiç, "Fiyat istikrarının, kalıcı refahın olmazsa olmaz koşulu olduğu gerçeğinden hareketle, dezenflasyon sürecine iş dünyası olarak tam desteğimiz devam ediyor. Hükümetin, iş dünyamızın ve vatandaşlarımızın tam iş birliğiyle, tek haneli enflasyon sürecine doğru yürüyüşümüzü sürdürmeliyiz" ifadelerini kullandı.