
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, 2024 yılı Aralık ayında Konut Fiyat Endeksi (KFE) bir önceki aya göre %2,0 oranında artış gösterdi. Ancak yıllık bazda değerlendirildiğinde nominal olarak %29,4 artan endeks, reel olarak %10,4 oranında azaldı.
KFE DEĞERLERİ ARTIŞ GÖSTERDİKonutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan KFE, 2023=100 temel yılına göre 158,5 seviyesine ulaştı. TCMB açıklamasında, Aralık ayında konut fiyatlarının nominal olarak artış kaydetmesine rağmen, enflasyon etkisi nedeniyle reel bir düşüş yaşandığı vurgulandı.
BÜYÜKŞEHİRLERDEKİ FİYAT ARTIŞLARIİstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki değişimler incelendiğinde, Aralık ayında bir önceki aya göre sırasıyla %2,1, %2,0 ve %0,4 oranlarında artış gözlendi. Yıllık bazda ise İstanbul’da %26,3, Ankara’da %34,4 ve İzmir’de %25,2 oranında nominal artış kaydedildi.
REEL FİYATLARDA GERİLEMEYıllık nominal artışın %29,4 seviyesinde olmasına rağmen reel fiyatlardaki %10,4’lük düşüş, enflasyonun konut fiyatları üzerindeki etkisini ortaya koydu. Uzmanlar, bu durumun alım gücündeki zayıflamanın ve enflasyonist baskıların konut piyasasına olan yansımasını gösterdiğini belirtiyor.
Konut piyasasındaki fiyat hareketlerinin, hem nominal hem de reel değişimlerle birlikte takip edilmesi gerektiği ifade ediliyor.