
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), hem dar gelirli aileleri ev sahibi yapmaya hem de afet bölgelerinde yaraları sarmaya yönelik çalışmalarına devam ediyor. Bugüne kadar 5 milyondan fazla vatandaşı güvenli konutlara kavuşturan TOKİ, şimdi de Türkiye tarihinin en kapsamlı sosyal konut projesi için geri sayıma başladı.
BUGÜNE KADAR 1 MİLYON 740 BİN AİLE EV SAHİBİ OLDUTOKİ, yürüttüğü sosyal konut projeleriyle bugüne dek 1 milyon 740 bin aileyi ev sahibi yaptı. Özellikle 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından bölgede 453 bin konutun inşasına başlayan idare, bugüne kadar 304 bin konutu tamamlayarak 1 milyondan fazla vatandaşı güvenli evlerine yerleştirdi. Bir yandan afet konutu inşası sürerken, diğer yandan ülke genelinde 280 bin sosyal konutun yapımı da devam ediyor.
YENİ HAMLE: YÜZYILIN KONUT PROJESİ12. Kalkınma Planı'nda yer alan 500 bin konut üretim hedefi doğrultusunda, "Yüzyılın Konut Projesi" adıyla yeni bir inşa seferberliği başlatılacak. Yıl sonunda duyurulması beklenen ve 81 ili kapsayacak olan proje, Türkiye tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi olma özelliğini taşıyor. Projede şehit yakını ve gaziler, emekliler, gençler, en az üç çocuğu olan aileler ve engelliler için özel kontenjanlar ayrılacak.
İSTANBUL'DA KİRALIK SOSYAL KONUT DÖNEMİ BAŞLIYORProjenin en dikkat çekici yeniliği ise "kiralık sosyal konut" modelinin ilk kez hayata geçirilecek olması. Özellikle İstanbul'daki fahiş kira artışlarını dengelemek ve konuta erişimi kolaylaştırmak amacıyla başlatılacak bu kampanyada, devletin ev sahibi olacağı bir sistem kurulacak. TOKİ koordinesinde inşa edilecek konutlar, tamamlandıktan sonra piyasa rayiç bedelinin altında bir bedelle kiraya verilecek. Hak sahipleri, TOKİ'nin konut satışlarında olduğu gibi kura ile belirlenecek ve kira sözleşmeleri düzenli olarak denetlenecek.