11’inci Yargı Paketiyle akıl hastalığı bulunan hükümlülere yeni düzenleme geliyor

11. Yargı Paketi kapsamında, kısmi akıl hastalığı nedeniyle cezai sorumluluğu sınırlı olan hükümlüler için özel güvenlik tedbirleri uygulanacak. Böylece bu kişilerin hem cezası infaz edilecek hem de rehabilitasyon süreçleri güvenli ortamda sağlanacak.

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2025 14:58
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2025 14:58

11. Yargı Paketiyle, taksirle ya da şuuru açık halde suç işleyen kısmi akıl hastası hükümlülere yönelik önemli bir adım atıldı. Yeni düzenleme ile bu kişiler, tam akıl hastalarına uygulanan özel güvenlik tedbirlerine tabi tutulacak ve ceza infazları akıl hastalarına özgü merkezlerde gerçekleştirilecek. Amaç, toplum güvenliğini sağlarken hükümlülerin daha uygun koşullarda rehabilitasyon sürecine girmesini temin etmek.

Mevcut ceza hukuku sisteminde akıl hastaları “tam” ve “kısmi” olarak ikiye ayrılıyor. Tam akıl hastalarının şuur ve hareket serbestisi tamamen yoktur ve cezai ehliyetleri bulunmadığı için hapis cezası almıyorlar; ancak özel güvenlik tedbirleri kapsamında tutuluyorlar. Kısmi akıl hastalarının ise cezai sorumlulukları kısmi olarak kabul edilmekteydi ve bu kişiler cezasını normal infaz kurumlarında çekiyordu.

Yeni yasa ile kısmi akıl hastaları da tam akıl hastalarına benzer şekilde özel güvenlik tedbirlerine tabi olacak. Bu kapsamda cezaları, güvenlik önlemleri ve rehabilitasyonun bir arada sağlandığı merkezlerde infaz edilecek.