
12. Yargı Paketi, hukuk yargılamalarında etkinliği artırmayı ve uzun süren davaların hızlanmasını amaçlayan düzenlemelerle gündemde. Af ve infaz düzenlemesi iddiaları kamuoyunda merak edilirken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, paketin öncelikle yargı sürecini iyileştirmeye odaklandığını belirtti.
12. YARGI PAKETİ TBMM’YE GELDİ Mİ?Adalet Bakanlığı, 12. Yargı Paketi için teknik çalışmaları tamamladı. Paket, AK Parti Grup Başkanlığı tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulacak ve yılın ilk çeyreğinde Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.
BAKAN TUNÇ’TAN SON AÇIKLAMALARBakan Tunç, kanun yolunu ilgilendiren düzenlemelere dikkat çekerek, bozma sonrası dosyaların öncelikli incelenmesi ve görev yönünden kararların bozulmasının önüne geçilmesini amaçladıklarını söyledi. Ayrıca 18 yaş altı suç işleyen çocuklarla ilgili araştırma komisyonu kurulduğunu belirtti.
“12. Yargı Paketi, infaz düzenlemesi ya da genel af içermiyor. Paket, hukuk yargılamalarının etkinliğini artırmak ve yargıda gecikmeleri önlemek için düzenlemeler içeriyor” diyen Tunç, noter yardımcılığı sistemi, arabuluculuk ve çekişmesiz yargı işlemlerine yönelik önemli yenilikler olacağını açıkladı.
12. YARGI PAKETİ İÇERİĞİ NELER?Uzun süren davaların hızlandırılması
Duruşmaların sadeleştirilmesi
Arabuluculuk sisteminin etkinleştirilmesi
Noter yardımcılığı sistemi ve çekişmesiz yargı işlemleri
Kanun yoluyla ilgili reform ve bozma sonrası dosyaların öncelikli incelenmesi
AF VE İNFAZ DÜZENLEMESİ VAR MI?Bakan Tunç, yeni paketle genel af veya infaz düzenlemesi olmayacağını net biçimde açıkladı. 10. ve 11. Yargı Paketleri, ceza adalet sistemine yönelik düzenlemeler içerirken, 12. Yargı Paketi tamamen hukuk yargılamalarının hızlanmasına odaklanıyor.