Belediyelerin öğrenci yurdu açma yetkisi kaldırıldı

Meclis’te kabul edilen yeni düzenlemeyle belediyelerin öğrenci yurdu açma ve ruhsatlandırma yetkisi sona erdi. Yetki, Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı'na devredildi.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2025 11:28
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2025 11:28

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilen “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile belediyelerin öğrenci yurdu açma ve işletme yetkisi resmen kaldırıldı. Yeni yasa, yurt açma ve ruhsat verme yetkilerini merkezi idareye devrederken, belediyelerin bu alandaki faaliyetleri tamamen durduruldu.

Yetki Bakanlıklara Geçti

Yeni düzenlemeye göre, ortaokul ve lise düzeyindeki yurtların açılması ve ruhsatlandırılması yetkisi Milli Eğitim Bakanlığı’na; yükseköğrenim düzeyindeki öğrenci yurtlarıyla ilgili tüm işlemler ise Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devredildi.

Ayrıca her iki bakanlığın, bu yetkilerini valilikler aracılığıyla da kullanabileceği hükme bağlandı. Böylece belediyelerin doğrudan ya da dolaylı olarak yurt açma ve işletme faaliyetleri izne tabi hale getirildi.

Valiliklere Devir Seçeneği

Düzenlemeyle birlikte valiliklerin yetki alanı da genişletildi. Milli Eğitim ve Gençlik ve Spor Bakanlıkları, yurt açma ve ruhsatlandırma işlerini il valiliklerine devredebilecek.