Fidancılık sektörü hareketlendi

Baharın gelmesiyle birlikte fidancılık sektöründe hareketli dönem başladı. Renga renk çiçeklerle dolan fidanlıklar görenleri adeta büyülüyor. Çiçek fidanlarının fiyatları 2 liradan başlayıp 1000 liraya kadar çıkıyor. Herkesin beğeneceği çiçeklerin fidanlarının yanı sıra, meyve ve sebze fideleri de buralarda satılıyor. Portakal, dut, limon, domates, biber ve daha bir çok ürünün fidanlarını da bulunduran fidanlıklara gelen eli boş dönmüyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2019 16:05
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2019 16:05
ilkhaber-gazetesi.com

Bayram BULUT/ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER) - Baharın gelmesiyle birlikte fidancılık sektöründe hareketli dönem başladı. Renga renk çiçeklerle dolan fidanlıklar görenleri adeta büyülüyor.

Bahar ayının simgesi olan renga renk çiçeklerin fidelerinin satışı sürüyor. Bu çiçeklerle dolu fidanlıklar cenneten bir köşe gibi görenleri adeta büyülüyor. Vatandaşların yoğun talep gösterdiği çiçek fidanlıklarda değim yerindeyse binbir çeşit çiçek fidanına ev sahipliği yapılıyor. Fidanlıkların renga renk görüntüsünü gören vatandaşlar, çiçekleri almayacak olsa dahi çiçeklere bakmak için mutlaka fidanlığın içerisine giriyor.

2 LİRADAN FİYATLAR BAŞLIYOR

Çiçek fidanlarının fiyatları 2 liradan başlayıp 1000 liraya kadar çıkıyor. Herkesin beğeneceği çiçeklerin fidanlarının yanı sıra, meyve ve sebze fideleri de buralarda satılıyor. Portakal, dut, limon, domates, biber ve daha bir çok ürünün fidanlarını da bulunduran fidanlıklara gelen eli boş dönmüyor. Balkonunu çiçeklerle süslemek isteyenler, evlerinin bahçelerine çiçek ekmek isteyenlerin son dönemde yoğun ilgi gösterdiği fidanlıklara ilgi özellikle bahar ödeninde iyiden iyiye artıyor.

SORULARIMIZI YANITLADILAR

Adana Hilton SA karşısında bulunan fidanlıkları sizler için dolaşarak konunun birinci derece muhattaplarından çiçekler ile ilgili bilgiler aldık. Fidanlık Yöneticisi Ahmet Odabaşı sorularımızı yanıtladı. Renga renk çiçeklerle dolu olan fidanlıklarının içerisinde kaç çeşit çiçek türü bulunduğunu sorduğumuz Odabaşı, çiçek türlerini saymakla bitiremedi. "Bin bir çeşit çiçek türümüz bulunuyor" diyerek yanıt veren Odabaşı, "1001 çeşit çiçek türümüz var. Bahar ayı başlayalı kısa bir süre oldu. Çiçeklerimizi bakımını yaparak satışa sunuyoruz. Herkesin tercihi farklı çiçek türleri olabiliyor." dedi.

EN ÇOK SATAN ÇİÇEKLER

En çok satılan çiçekler ve fiyatları hakkında bilgiler veren Odabaşı, "En çok satılan çiçeklerden bir tanesi şuanda gül. 11 çeşit gülümüz mevcut. Bu güllerimiz 11 çeşit renkte güllerimiz. Kokulu günler bunlar. Sattığımız çiçeklerimizin fiyatı 2 liradan başlayıp yaklaşık 1000 Liraya kadar çıkıyor. Ortalama fiyat 5 ila 10 arasında değişiyor. Bahar aylarında bu zamanlarda satışlarımız çok yoğun oluyor. Aralık ayı hariç diğer aylarda çiçek ekimi yapılıyor. Lakin  toprakta olan çiçekler ekiliyor. Eylül ve ekim ayında tohum atma başlar Ocak- Şubat ayında tohumlar çiçeklenir ve satışa sunulur. Bu çiçeklerde geçerli."şeklinde konuştu.

FİDANLARIN DURUMU FARKLI

Çiçeklerin yanı sıra fidanlarda durumun biraz daha farklı olduğunu söyleyen Odabaşı, fidanların tüp dedikleri poşetlerde ekili olduğunu anlattı.  Odabaşı sözlerini şöyle sürdürdü;

"Ama fidanlarda ise bu böyle değil. Tüp dediğimiz küçük toprak poşetlerde olan fidanları alanlar istediği zaman alıp ekebilir. Ama sökümler sadece ekim ayı zamanında başlıyor."

ÇİÇEKLERİN FARKLI ÖZELLİKLERİ VAR

Odabaşı, çiçeklerin farklı özelliklere sahip olduğunu anımsattı. Çiçeklerin özellikleri hakkında örnekler veren Odabaşı, "Çiçek çeşitlerinin hepsi farklı farklı özelliğe sahiptir. Bunlardan bir tanesine örnek verecek olursak. Orman gülünü ele alalım. Orman gülü akşam güneşini sever. Sabah ozan tabakasının verdiği zararlı ışınlar nedeniyle fazla beslenmiyor. Akşam güneşinde ise daha güzel besleniyor ve daha güzel oluyor." ifadelerini kullandı.

ORMAN GÜLÜ

Karadeniz bölgesine ait çiçeklerden olan orman gülü çiçeğinin her bölgeye uyumlu olduğuna dikkat çeken Odabaşı, "Orman Gülü Karadeniz Bölgesine ait bir çiçektir. Ama her bölgeye uyumludur ve yetişir. Orman Gülü’nün her rengi bulunmaktadır. İkinci bir örnek olarak kamelya çiçeğini verelim. Kamelya çiçeği de aynı orman gülü sadece ve sadece akşam güneşini sever. Karadeniz’de denizel iklim var. Aynı şekilde de Akdeniz’de de denizel iklim var. Orman gülü bura çok küçük şekilde büyütmek problem olabilir. Bu nedenle bizler Orman Gülü’nü büyük şekilde getiriyoruz." şeklinde konuştu.

BALKONLARINDA BAKIYORLAR

Çiçek ve fidan almaya gelen vatandaşlar ise, evlerinin balkonları ve evlerinin önündeki bahçelere çiçekleri ve fidanları almak istediklerini ve gelip araştırma yaptıklarını söylediler. İstedikleri çiçekleri aldıklarını anımsatan vatandaşlar ise şunları söyledi;

"İlk bahar ayları çiçek ekme mevsimi olduğu için bizler fidanlıklara geliyoruz. Önce çiçekleri araştırıyoruz. Çiçekler hakkında bilgiler alıyoruz. Sonra kararımızı verip çiçekleri alıyoruz.

ÇİÇEKLERLE UĞRAŞARAK SİTRES ATIYORUZ

Gerçekten fidanlıklar bahar ayında renga renkler. Bu kadar güzel fidanlıkların önünden bile geçerken içeri girip çiçeklere baktığımız oluyor. Çiçekleri kim sevmezki, alıp ekiyoruz. bir parçamız gibi onlara bakıyoruz ve yetiştiriyoruz. Çiçeklerle uğraşarak sitres atıyoruz. Şehrin gürültüsünde saksıda bile olsa toprakla çiçekle uğraşmak mutluluk veriyor bizlere. Herkese çiçek bakmayı, büyükmeyi tavsiye ederiz.

BU MUTLULUĞU HERKES TATSIN

Sadece çiçekte almıyoruz. Domates biber ve benzeri bir çok fidelerden alıyoruz. Portakal, dut yeni dünya ve benzeri bir çok fidanları alıp bahçelerimize ekip, meyvelerini vermelerini bekliyoruz. İnsanın kendi ektiği fidanların büyüyerek meyve sebze vermesinin nedenli mutluluk verici bir şey olduğunu herkesin tatması gerekli."