Sosyal medyada “Kanlı Ay” tutulması deprem endişelerini gündeme getirdi

Türkiye’de 7-8 Eylül gecesi izlenebilecek “Kanlı Ay” tutulması, sosyal medyada deprem söylentilerini yeniden gündeme taşıdı. Deprem Bilimci Serkan İçelli, ay tutulmalarının depremleri tetiklemediğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2025 11:36
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2025 11:36

Türkiye’de 7-8 Eylül gecesi izlenebilecek “Kanlı Ay” tutulması, sosyal medyada deprem söylentilerini yeniden gündeme taşıdı. Halk arasında “Kanlı Ay” olarak bilinen tam ay tutulması, pazar gecesi Türkiye’nin birçok noktasından izlenebilecek. Ay, Dünya’nın gölgesine girdiğinde kızıl renge bürünecek ve yaklaşık 1 saat 20 dakika sürecek görsel bir şölen sunacak.

Halk arasında “Kanlı Ay” olarak bilinen tam ay tutulması, pazar gecesi Türkiye’nin birçok noktasından izlenebilecek. Ay, Dünya’nın gölgesine girdiğinde kızıl renge bürünecek ve yaklaşık 1 saat 20 dakika sürecek görsel bir şölen sunacak. Ancak sosyal medyada ve bazı astrolog paylaşımlarında tutulmanın büyük depremleri tetikleyebileceği iddiaları ortaya atıldı.

Deprem Bilimci Serkan İçelli, “Gökteki olaylar yerdeki tektonizmayı etkilemez. Ay ve gezegenlerin dizilişlerinin depremle ilgisi yok. Bunlar sadece kelime oyunu ve bilimsel bir temeli yok” dedi. İçelli, ay ve güneş tutulmalarının denizlerde gelgit oluşturabileceğini ancak karasal tektonizma üzerinde etkisi bulunmadığını belirtti.

Bilim insanı, bu tür iddiaların dezenformasyon olduğunu vurgulayarak, “Halkı endişeye sürükleyen paylaşımlara itibar etmeyin” uyarısında bulundu.