Yağmur değil, hazırlıksızlık afete Dönüşüyor

Afet yönetimi uzmanı Özer Gövce, Türkiye’de giderek etkisini artıran uzun süreli ve yoğun yağışların şehirlerde ciddi riskler yarattığını belirterek, sorunun doğa olaylarından çok yetersiz altyapı ve planlama eksikliğinden kaynaklandığını öne sürdü. Gövce, iklim değişikliğine uyumlu, veri temelli ve proaktif şehir planlaması yapılmadığı sürece risklerin kaçınılmaz olacağı uyarısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2026 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2026 11:45

Afet yönetimi alanında uzman isimlerden olan Özer Gövce, son dönemde Türkiye genelinde etkisini artıran uzun süreli ve aralıksız yağışlara ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Özellikle deprem sonrası yeniden yapılanma sürecindeki kentlerde mevcut altyapı ve planlama anlayışının yetersiz kaldığını öne süren Gövce, artan yağışların şehirler ve tarım alanları üzerinde ciddi baskı oluşturduğunu ifade etti.

Son yıllarda değişen yağış rejimine işaret eden Gövce, kısa sürede yoğunlaşan sağanakların ve uzun süreli yağışların yeni bir norm haline geldiğini vurguladı.

Bu durumun şehirlerde altyapı sorunlarını derinleştirdiğini belirten Gövce, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarının yetersiz kaldığını, ulaşımda aksamalar yaşandığını ve dere taşkınları ile heyelan riskinin önemli ölçüde arttığını söyledi.

Sorunların çözümü için bütüncül bir yaklaşım gerektiğine dikkat çeken Gövce, özellikle Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) tabanlı planlamanın önemine değindi.

Afet yönetiminde reaktif değil proaktif bir modelin benimsenmesi gerektiğini belirten Gövce, yağış öncesinde risk haritalarının hazırlanması, yağış anında anlık veri takibinin yapılması ve yağış sonrasında kapsamlı hasar analizlerinin gerçekleştirilmesinin kritik rol oynadığını ifade etti.

Kentlerin iklim değişikliğine uyumlu şekilde yeniden planlanması gerektiğini bildiren Gövce, suyun yalnızca uzaklaştırılması gereken bir unsur olarak değil, doğru yönetilmesi gereken stratejik bir kaynak olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

Bu kapsamda yağmur sularının toplanarak yeniden kullanılması ve akıllı drenaj sistemlerinin yaygınlaştırılmasının önemine dikkat çeken Gövce, “Yağışları afet olarak tanımlamak doğru değil. Asıl sorun, bu doğa olayına karşı hazırlıksız yakalanmamızdır. Eğer şehirlerimizi bilimsel veriler ışığında, iklim gerçekliğine uygun biçimde planlamazsak, altyapıya gerekli hassasiyeti göstermezsek benzer tabloyu yaşamaya devam ederiz. Unutulmamalıdır ki mesele yağmurun kendisi değil, bizim ona ne kadar hazır olduğumuzdur” dedi.