Ahilik kültürü, çok özel kültürümüz

Adana Valisi Demirtaş, Ahilik Haftası kapsamında bazı odaları ve esnafı ziyaret etti, çeşitli hediyeler dağıttı

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2017 13:16
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2017 13:16
ilkhaber-gazetesi.com

 ADANA(İLKHABER)  - Adana'da bu yıl 10.uncusu düzenlenen Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı Kutlamaları kapsamında, Vali Mahmut Demirtaş başkanlığındaki İl Kutlama Komitesi Keresteciler ve Mobilyacılar Sitesi'nde hizmet veren esnaf ve sanatkarlar ile kahvaltıda buluştu, işyerlerini ziyaret edip, hediyeler dağıtarak alkış aldı.

 

Adana merkez Yüreğir ilçesinde yer alan Keresteciler ve Mobilyacılar Sitesi'nde, İl Ticaret Müdürlüğü tarafından Kebapçı Adil de gerçekleştirilen kahvaltılı etkinliğe Vali Mahmut Demirtaş, Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, İl Ticaret Müdürü Adnan Ekiz, Birlik Yönetim Kurulu Üyeleri, Adana Berberler Esnaf Odası Başkanı İlhami Uygunsözlü, Marangoz ve Mobilyacılar Esnaf Odası Başkanı Yalçın Avcı ile Oto Elektrikçiler Esnaf Odası Başkanı İbrahim Uraslı, Adana Sütçüler ve Yoğurtçular Esnaf Odası Başkanı Memduh Özalp, Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Rabia Ülkü Uçar, Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Mahmut Alptekin ile İl Tertip Komitesi Üyeleri ile Adana'da Yılın Ahisi Berber Esnafı Mehmet Şimşek ve çok sayıda marangoz - mobilyacı esnafı katıldı.

 

Açış konuşması için kürsüye davet edilen Birlik Başkanı Nihat Sözütek, 10.Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı Kutlamaları'nda kendilerini yalnız bırakmayan başta Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz, Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Bayram Kadir Tüylü, Kütür ve Turizm Şube Müdürü Yusuf Delikoca, ATO Ticaret İl Müdürü Ömür Talu, ADASO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Güldiker ile tüm komite üyelerine ayrı ayrı teşekkür etti.

 

Sözütek, ayrıca sabahın erken saatinde düzenlenen kahvaltılı toplantıya işlerini güçlerini bırakarak katılan marangoz ve mobilyacı esnafına da ayrıca teşekkür ederken, "İyiki varsınız, ama bayanların azlığı dikkat çekici. Aslında bayanlarımız her sektöre el atmalı. Ben bayanlarımızın mobilya sektöründe de güzel işler yapacaklarını inanıyorum. Ahi Evran felsefesi, Osmanlı döneminden günümüze kesintisiz gelmiştir. Pabucu dama atıldı denilir, bu hatalı üretim yapan esnafın meslekte tükenişi anlamına gelir. Hepimiz iyi ahlaklı, dürüst ve işimizi severek yapmalı, kimseyi aldatmamalıyız. Adana mobilya sektöründe çok güzel işler yapıyor. Sayın Oda Başkanımız Yalçın Avcı da öncülük yapıyor sizlere. Bu sektörün çok daha ileriye gideceğine inanıyor, saygılar sunuyorum"dedi.

 

Adana Valisi Mahmut Demirtaş da, toplantıya katılan protokol ve esnafları saygıyla, sevgiyle, muhabbetle selamladığını ifade ederek,"Ahilik kültürünün tanıtılması,esnaf ve sanatkar örgütlerinin yaşatılması,gelecek nesillere aktarılması, çalışma ve faaliyetlerinin değerlendirilmesi amacıyla bu haftayı Ahilik haftası olarak kutluyoruz. Günümüzün yükselen değerlerinin en önemli kısmının özünde ahiliğin temel ilkeleri yatmaktadır. Tüketici hakları, kooperatifçilik, çeşitli mesleki kuruluşların varlığı gibi kavramları batıya aktaran birikim Ahilik kültürüdür. Ahilik, sanatın,ticaretin ve mesleğin olgun kişilik ve güzel ahlak ve doğruluk ile yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimiz ve yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şekli olarak, toplumsal kimliğimiz açısından da daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür. Enaz kendisi kadar başkalarının da hak ve hukukunu koruyan bir insan modeli ortaya koyan Ahiliği tam bu noktada her zamankinden daha çok anlamaya ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Ahilik Anadolu'da yüzyıllardan beri emek ve göznuru ile yapılan el sanatları ve zanaat dalları icrasında, ekonomik ve ticari faaliyetlerin yürütülmesinde iyi ahlak, doğruluk, yardımseverlik ve kardeşlik gibi toplumsal değerleri de içermektedir. Bizim tarihimiz gerçekten bir hazinedir. O çizgide, Hacı Bektaşı Veli, Mevlana, Yunus Emre'nin insanlığa sağladığı değerler, bugün dünya barışına çok önemli katkılar sağlamaktadır. Biz millet olarak bu değerlerimizin ulusal boyuttan çıkarıp, uluslararası boyutlara taşımamız gerekir. Çünkü, Ahilik yalnızca Türk insanının değil bütün dünya toplumlarının örnek alması gereken bir insanlık ve ahlak sistemidir. Ticarette karşılıklı sevgi ve saygı çerçevesinde haksız rekabeti ortadan kaldırarak helal kazanç sağlamak için mücadelede bir yardımlaşma ve dayanışma hissiyatıdır. Bugünü ile vicdanlara hitap eden Ahilik geleneği, meslek erbabı esnaflarımız ve zanaatkarlarımız aracılığıyla geçmişten geleceğe ışık tutmaya devam edecektir. Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı rahmetle,sevgi ve saygıyla anıyor, başta esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Ahilik Haftasını kutluyorum"diyerek alkış aldı.

 

Vali Demirtaş, kahvaltıya katılan esnaflar ile bir süre sohbet ettikten sonra, törene katılan protokol ile sitede bulunan esnafları ziyaret ederek, Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı'nı kutlayıp, işlerinde kolaylık ve bol kazançlar dileğinde bulunurken, Ticaret İl Müdürlüğü'nün hediyesi olan kahve takımı hediye ettiler.  Esnaflar da, Vali Demirtaş ve başkanlara, ziyaretlerinden dolayı teşekkür ettiler.

 

10.Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı Kutlamaları kapsamında akşam da kadın esnaflara yemek verilecek.