Küçücük omuzlardaki hayatın ağır yükü

Günümüzde çocuk işçiliği, insani gelişim açısından ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkeler her ne kadar projeler hazırlasa da, Dünya’da her 5 çocuktan biri çalışmak zorunda bırakılıyor. Ayrıca bu çocukların sağlıklı bir çevreden ve temel özgürlüklerden mahrum kaldığını, sosyal, kültürel, fiziksel, duygusal ve eğitsel gelişime zarar veren koşullarda çalıştırıldığını görmekteyiz.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2017 14:45
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2017 14:45
ilkhaber-gazetesi.com

 

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Günümüzde çocuk işçiliği, insani gelişim açısından ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkeler her ne kadar projeler hazırlasa da, Dünya’da her 5 çocuktan biri çalışmak zorunda bırakılıyor. Ayrıca bu çocukların sağlıklı bir çevreden ve temel özgürlüklerden mahrum kaldığını, sosyal, kültürel, fiziksel, duygusal ve eğitsel gelişime zarar veren koşullarda çalıştırıldığını görmekteyiz.

Hemen hemen her köşe başında, çöp konteynırı karıştıran, mendil satan, trafik ışıklarında dilenen, tarlada çalıştırılan işçileri görmek mümkün. O küçücük omuzlara yüklenen, hayatın ağır yükünü taşımaya çalışan minik yavrular, yaptığı işlerde dahi tabiatında olan oyundan vaz geçemiyor. Çünkü onlar çalışmak değil, oyun çağındadırlar.

Adana’da da atık malzeme toplayan 5 ve 7 yaşlarındaki 2 kız çocuğunun, verdikleri mola sırasında el arabası içinde oynayıp, gülmeleri, oyun oynamaları ile karşılaştık. Ayrıca ailesine ufak da olsa katkı sağlamak için simit satan 6 yaşlarında bir erkek çocuğu karşımıza çıktı.

Çek çek diye tabir edilen el arabası ile çöplerin arasından atık kâğıt toplayan 2 kız çocuğu, mola verdikleri ağaç gölgesinde bir dinlenip ardından oyun oynadı. Ayaklarında ayakkabı olmayan, elleri yüzleri kirlenen minikler, oynarken yüzlerindeki mutluluk eksik olmadı.

Diğer yandan 6 yaşlarında adının Ali olduğunu söyleyen çocuk, başında plastik bir kap içerisinde sattığı simitler ile sıcağa aldırış etmeden aile bütçesine katkı sağlamaya çalışıyordu.