Sorunlarına çözüm istediler

Adana Şehir Hastanesi çalışanları olan akademisyenler, uzmanlar ve asistan hekimler, hemşireler, teknikerler ve diğer sağlık personelleri hastanelerinde yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek, yetkililerden çözüm istedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2017 16:17
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2017 16:17
ilkhaber-gazetesi.com

BAYRAM BULUT

ADANA (İLKHABER)-Adana Şehir Hastanesi çalışanları olan akademisyenler, uzmanlar ve asistan hekimler, hemşireler, teknikerler ve diğer sağlık personelleri hastanelerinde yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek, yetkililerden çözüm istedi.

Adana Şehir Hastanesi içerisinde bulunan Başhekimlik binasının önünde bir araya gelen sağlık çalışanları, burada basın açıklaması yapmak istedi. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarının bulundukları alanların önünde basın açıklaması yapılamayacağına yönelik genelge olduğunu belirten polisler, basın açıklamasının hastane dışında yapılmasını istedi. Bunun üzerine Adana Tabipler Odası afişinin arkasında toplanan kalabalık gurup buradan hastane dışına kadar yürüyüş düzenledi.  Hastane dışında yolun karşı kaldırımına geçen hastane çalışanları adına burada basın açıklaması yapan Adana Tabip Odası Başkanı Doktor Ali İhsan Ökten,  18 Eylül 2017 tarihinde açılan Adana Şehir Hastanesi çalışanları olarak birçok sorunlarının bulunduğunu anlattı.

SORUNLAR İLGİLİLERE DAHA ÖNCE İLETİLMİŞ

 Bu sorunları daha öncede ilgililere bildirmelerine rağmen bir sonuç alamadıklarını savunan Ökten,  “Bizler bu hastanede çalışan akademisyen, uzman veya asistan hekimler, hemşireler, teknikerler ve diğer sağlık personeli olarak yaşadığımız sorunlar şunlardır. Eskisinden çok daha fazla çalışmamıza, emek harcamamıza rağmen döner sermaye gelirlerimiz azalmıştır. Asistan hekimler yok denilecek kadar az,  uzman hekimler ise ortalama 1/4 veya yarısı kadar döner sermaye alırken,  hemşire ve teknisyenlerin büyük kısmı döner sermaye geliri alamamıştır. Poliklinik, servis ve yoğun akımlarda sekreter sorunu kısmen çözülmüş olmakla birlikte bu konuda ki sıkıntılar hala mevcuttur. Polikliniklerin bir kısmında hekimler sekretersiz olarak hasta bakmakta hasta ile geçirecekleri zamanı bilgisayara veri girerek harcamaktadırlar. Servis ve yoğun bakımlarda hemşire eksikliği sorunu devam etmektedir. Hemşireler sayıları az olması nedeniyle yoğun bir tempoda çalışmakla birlikte, çok daha fazla nöbet tutmaktadırlar. Servis ve yoğun bakımlarda personel ve güvenlik personeli sürekli olarak değişmektedir. Sağlıklı bir sağlık hizmeti için mutlaka sabit personel olması gerekmektedir.” dedi.  

OTOPARKTA GÜVENLİK TEHDİDİ İDDİASI

Hastane otoparkında akşam saatlerinde güvenliğin olmadığını iddia eden Ökten, bu nedenle kadın hekim arkadaşlarının güvenliklerinin tehdit altında olduğunu dile getirerek, “Hastanemizin büyük olması nedeniyle güvenlik sorunu mevcut olup, özellikle akşamları otoparkta güvenlik olmaması birçok kadın hekim arkadaşımızın güvenliklerini tehdit etmektedir. Poliklinik ve servislerde bir sorun karşısında güvenlik ancak 5555 arandıktan sonra geldiği için geç kalmaktadır.  Servis ve yoğun bakımlarda sekreter olmadığından dosyalar birikmiş, faturalandırmaya gönderilemediği için bu biz sağlık çalışanlarına döner sermayenin az ödenmesi olarak geri dönmüştür. Dosyalar hekimler tarafından tam olarak doldurulmasına rağmen hastalar açısından özellikle rapor verilen hastalar veya sistemden düşmeyen hastalar sorun yaşamaktadırlar. Oysa ki bizler bu durumu yöneticilere defalarca iletmiştik. Sorunlar karşısında sorunlarımızı çözmek için ileteceğimiz bir kurumsal yapı yoktur. Başhekimlik  sorunları çözmek için ne kadar iyi niyetli olarak uğraşsa da Kamu-Özel Ortaklığı denilen bu sistemde sorunlarımız sistemle ilgili sorunlardır.  Sorunlarımızı ancak sanal bir numara olan 5555’e  anlatmak zorunda kalıyoruz.” diye konuştu.  

DÜŞÜK GÖRÜNTÜ KALİTESİ

 Radyolojik görüntülerin hekimlerin bilgisayarlarına görüntü kalitesi en az yüzde 50-60 kayıpla geldiğini ileri süren Ökten açıklamasını şöyle sürdürdü, “Adana Şehir Hastanesinde yazılım sisteminin kullanımı pratik olmayıp çok karmaşık, sistem çok yavaş, sürekli hata vermektedir. İstenen radyolojik tetkiklerin kalitesi ise kötü olup yine bu sorunlar defalarca iletilmesine rağmen çözülememektedir. Radyolojik görüntüler ise hekimlerin bilgisayarlarına görüntü kalitesi en az yüzde 50-60 kayıpla gelmektedir. Sterilizasyon ücretlerinin çok yüksek istenmesi nedeniyle zaman zaman   medikal firmalar tıbbi malzeme verememektedir. Bu da özellikle ortopedi ve beyin cerrahi gibi bazı ameliyatların yapılamaması gibi bir duruma yol açmaktadır. Burası bir eğitim hastanesi olmasına rağmen hastanemizin kütüphanesi yoktur, doktor odaları, asistan odaları veya hemşire odaları yetersizdir. Bizler Adana Şehir Hastanesinde çalışan akademisyen, uzman, asistan, hemşire, teknisyen, sekreter, personel, güvenlik, taşeron işçiler olarak sağlığın bir ekip hizmeti olduğu bilinci ile tüm bu sorunlarımızın en kısa zamanda çözümlenmesini, böylece hastalarımıza daha iyi sağlık hizmeti vereceğimizi bildiriyoruz.”

Daha sonra söz alan  Dr. İsmail Eroğlu, insani düzeyde çalışma koşulları olması dileğinde bulunarak taleplerini tek tek sıralayarak çözüm bulunmasını istedi.