
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen 11. Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı’nda yaptığı açıklamada, Türkiye’nin enerji alanında attığı kritik adımlara değindi. Erdoğan, Akkuyu Nükleer Santrali’nden çok kısa süre içinde elektrik üretileceğini ve ABD ile yapılan anlaşmanın barışçıl nükleer enerji iş birliğini temel aldığını duyurdu.
Akkuyu’da İlk Elektrik GeliyorErdoğan, Akkuyu Nükleer Santrali’nde kısa süre içinde elektrik üretileceğini vurgulayarak, Türkiye’nin nükleer enerji alanındaki hedeflerini açıkladı. Cumhurbaşkanı, Akkuyu haricinde farklı nükleer santral projelerinin de olduğunu ve bu projelerle ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirtti.
Enerji Talebinde Artış ve Elektrikli AraçlarCumhurbaşkanı, enerji talebinin sadece nüfus artışıyla değil, aynı zamanda refah seviyesinin yükselmesiyle de bağlantılı olduğunu ifade etti. Özellikle elektrikli ve hibrit araç sayısının hızlı bir şekilde arttığını belirten Erdoğan, bu yılın ocak-eylül döneminde Türkiye’de 134 bin civarında elektrikli otomobil satıldığını açıkladı.
Fosil Yakıtlara Bağımlılık ve GüvenlikTürkiye’nin fosil yakıtları yurt dışından temin etmek zorunda olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Uluslararası piyasalardan doğalgaz almak, bakkaldan gazoz almak gibi değildir” ifadelerini kullandı. Enerji arz güvenliğini artırmak için çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini ve Türk Akımı gibi stratejik yatırımlarla bu sürecin güvence altına alındığını belirtti.
Yenilenebilir Enerji ve Tasarruf PolitikalarıCumhurbaşkanı, rüzgar, güneş ve jeotermal enerji yatırımlarını desteklediklerini ve yenilenebilir enerjinin payını yüzde 60’ın üzerine çıkardıklarını açıkladı. Erdoğan, çevreyi ve insan sağlığını korumayı önceliklendirdiklerini ve enerji verimliliğini artırmaya yönelik politikaların kararlılıkla devam ettiğini vurguladı.
ABD ile Nükleer İş BirliğiErdoğan, ABD ile imzalanan anlaşmanın barışçıl nükleer enerji iş birliğini esas aldığını söyledi. Nükleer enerjinin sadece elektrik üretimi için değil, tıp, tarım, araştırma ve endüstriyel ısı gibi farklı alanlarda da kullanılacağını belirten Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin enerji güvenliğini uzun vadede tahkim etmeye devam edeceklerini ifade etti.