
Türk-İş’e bağlı Tez-Koop-İş Sendikası Adana 1 Nolu Şubesi’nin 17’nci Olağan Genel Kurulu, Adana’da düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Çok sayıda sendika temsilcisi, davetli ve üyelerin katıldığı genel kurulda, işçi hakları, ekonomik zorluklar ve toplumsal sorunlar detaylı şekilde ele alındı. Tez-Koop-İş Adana Şube Başkanı Mustafa Oğuz, dayanışma ve mücadele çağrısı yaparken, Türk-İş 4. Bölge Başkanı Edip Gülnar da emekçilerin haklarını koruma kararlılığını vurguladı. Genel kurulda yapılan seçimle Mustafa Oğuz, yeniden başkan olarak göreve devam etti.
“Genel kurulumuz, karanlıktan çıkış için umut kaynağı”Tez-Koop-İş Sendikası Adana Şube Başkanı Mustafa Oğuz, “Genel Kurulumuz, savaşların, çok boyutlu krizlerin, sayısız hak ihlallerinin gölgesinde yapılıyor. Tüm bu olumsuzlukların yarattığı karanlıktan çıkışta, bir kez daha sendikalara tarihi bir sorumluluk düşüyor: Bu sorumluluk, her koşulda barışı, eşitliği, adaleti, demokrasiyi savunma sorumluluğudur. Tez-Koop-İş Sendikası, tarihi boyunca bu sorumluluğu onurla taşımıştır. Bizler de Sendikamız Adana Şubesi olarak tarihimize sahip çıkmaya; işçi sınıfının ilkeleri ve değerleri doğrultusunda mücadelemizi ileriye taşımaya devam etmenin onurunu yaşıyoruz” dedi.
Başkan Mustafa Oğuz, “Ukrayna, Filistin, Suriye ve son olarak İran’da, çatışma, savaş ve katliamlarda sayısız insan yaşamını yitirirken, işçi sınıfı karşıtı politikalar da yaygınlaştı. Mevcut sistem, milyarderlerin servetlerini trilyonlarca dolar artırmaya hizmet ederken insanlığın yüzde 44’ü yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi verdi. Eğitim, sağlık, sosyal koruma harcamaları on ülkenin dokuzunda azaldı. Otoriter rejimler güçlenirken demokrasilerde gerileme yaşandı. Ülkelerin yüzde 43’ünde ifade ve toplanma özgürlüğü kısıtlandı; her dört ülkeden üçünde sendikal hak ve özgürlükler gasp edildi. Bu tablo, biz işçiler için dünyanın giderek daha yaşanmaz bir hal aldığını; işçi sınıfının uluslararası düzlemde birlik ve dayanışma içinde olmasından başka bir çıkar yolunun olmadığını gösteriyor. Yaşadığımız topraklar ayrı olsa da sorunlarımızın ve taleplerimizin dünyanın öbür ucundaki sınıf kardeşlerimizle aynı olduğunu biliyoruz. Bu bilinçle, genel kurulumuzun yeryüzünün dört bir yanındaki emekçi dostlarımızla dayanışmamızı büyütmesine vesile olmasını diliyorum. İşsizlik tırmanıyor; işsizlik sigortası fonu sermayeye teşvik için kullanılmaya devam ediyor. İş cinayetleri sürüyor. Çocuk işçilik sorunu büyüyor; çocuklar tarlalarda, fabrikalarda, inşaatlarda çalışırken ölmeye devam ediyor. Üniversite mezunu gençlerimiz işsizken yıllarca bu ülkenin kalkınması için alın teri dökmüş emekliler yaşamak için çalışmaya devam etmek zorunda kalıyor” diye ifade etti.
“Özel sektör ve kamu ayrımı olmaksızın emekçiler yoksullukla boğuşuyorMustafa Oğuz, “İstihdamda toplumsal cinsiyet eşitsizliği derinleşirken kayıt dışı çalışma yaygınlığını koruyor. Yılın ilk ayından açlık sınırının altına düşen asgari ücrete mahkûm edilen milyonlar yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor. Özel sektör ve kamu fark etmeksizin emekçiler yoksulluk sınırının altında ücretlerle ay sonunu getirmeye çalışıyor. Vergi adaletsizliği sürüyor; gelir ve servet bölüşümünde adaletsizlik zirveye tırmanıyor. Depremlerde, yangınlarda, göçüklerde ölümler; kadın cinayetleri devam ediyor. Özetle Türkiye, yoksul işçilerin, yoksul emeklilerin, yoksul kadınların, yoksul gençlerin ve çocukların ülkesi haline geliyor. Ülkemiz, işçi hakları bakımından en kötü on ülke arasındaki yerini koruyor. Tüm bunlar, toplumun her kesiminde örgütlü mücadeleyi her zamankinden daha önemli kılıyor. Tez-Koop-İş Sendikası Adana Şubesi olarak tüm bunların bilinciyle bir dönemi daha geride bıraktık. Yaşadığımız olumsuzluklar karşısında sendikal dayanışmamıza olan inancımızla umudumuzu koruduk; büyüttük. Yeri geldiğinde toplu iş sözleşmesi masalarında, yeri geldiğinde alanlarda hak ve taleplerimizi savunduk. Demokratik, ekonomik ve sosyal haklarımızın kalesi olan sendikamızın bayrağını işyerlerimizde dalgalandırmaya devam ettik. Tez Koop -İş Sendikamızdan başka sığınacak limanımız, birbirimizden başka dostumuz, mücadeleden başka yolumuz zaferden başka hedefimiz yoktur” şeklinde konuştu.
Türk-İş 4. Bölge Başkanı Edip Gülnar, “İşçiyi düşünmeyeni bizde düşünmeyiz. Bu zamana kadar hep iyi niyet gösteren taraf biz olduk. Ekonominin bu kadar kötü olmasının sorumlusu biz değiliz. Alın teri ile geçinen, emekçi kardeşlerimizin haklarının alınması için mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Genel kurula katılan delegelerden birçoğu da söz alarak yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Konuşmaların ardından seçime geçildi. 111 delegenin büyük bir oyunu alan mevcut Şube Başkanı Mustafa Oğuz, yeniden Başkan seçilirken yönetim kurulu ise şu isimlerden oluştu: Savaş Arpacıoğlu, Ali Alıcı, Murat Aktaş ve Burak Atahan