
Adana’da Karadağ Kültür Eğitim ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen ve Ressam Meryem Pırlak’ın küratörlüğünü üstlendiği “Fotoğrafın Ötesinde” sergisi kapılarını açtı.
İnsan Kültür Sanat Derneği’nin galerisinde açılan sergide, göçle gelen kişilerin 1925 yılından günümüze uzanan 100 yıllık yaşam öyküleri sanatseverlerle buluştu.
SİYAH-BEYAZ FOTOĞRAFLAR VE YAŞAM KÖŞESİSergide 32 siyah-beyaz fotoğrafın yanı sıra, dönemin kültürünü yansıtan 70 ila 100 yıllık eşyalar ve objelerle oluşturulan küçük bir yaşam köşesi de yer aldı.
Sergi, göçle gelen insanların yaşadıkları acıları, umutlarını ve yaşam mücadelesini sanat aracılığıyla aktarmayı amaçlıyor.
Dernek Başkanı Fatma Gülkan, bu yıl göçün 100. yılına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
"1925 yılında yaşanan Şahoviçi Katliamında büyük acılar yaşayan, anne ya da babasız yola çıkan ve evlerinin kapısını kilitlemeden bilinmezliğe göç eden kişileri anıyoruz. Onlar hayata sıfır noktasından başladılar. Hepsi birer 'Suskun Nesil', Türkiye’de doğan çocukları ise 'Kayıp Nesil' olarak anılıyor. Biz, bu siyah-beyaz fotoğraflarla onların yaşamlarını hatırlatmak istedik. Amacımız unutmamak ve unutturmamak."
“MOR HIRKA” KİTABININ SÖYLEŞİSİ DE YAPILDISergi kapsamında, göç sürecini anlatan “Suskun Nesil” araştırması ve 14 farklı hikâyeden oluşan “Mor Hırka” adlı kitabın söyleşisi de gerçekleştirildi.
Etkinlik, geçmişin acı dolu hatıralarını yeni kuşaklara aktarmak ve ortak hafızayı diri tutmak amacıyla yoğun ilgi gördü.