
Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mutluhan Taş ile doktora öğrencisi Berrak Kılıç, Arnavutluk’ta düzenlenen uluslararası bir kongrede, Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Onursal Başkanı, fotoğraf sanatının Türkiye’deki gelişimine öncülük eden isimlerden Dr. Haluk Uygur’un Türk fotoğrafı ve Adana’nın estetik kimliğinin oluşumu üzerindeki etkilerini konu alan bir bildiri sundu.
Sanat yaşamı boyunca hem fotoğraf sanatının teorik temellerine katkıda bulunan hem de Adana’yı ulusal ve uluslararası sanat platformlarında görünür kılan Dr. Uygur’un, kentin kültürel dönüşümüne ve estetik bilincine yön veren çalışmaları bildiride kapsamlı biçimde ele alındı. Bildirinin makale olarak da yayımlanacağı ve kentlerin gelişiminde sanatın rolüne örnek olarak gösterileceği belirtildi.
Dr. Haluk Uygur, konuya ilişkin ilkhaber-gazetesi.com’a yaptığı değerlendirmesinde, kendisi ve fotoğraf sanatçısı arkadaşlarının Adana’yı dünyaya tanıtarak hem kente hem de kendilerine önemli bir katkı sağladıklarını söyledi.
Uygur, “Bu çalışma, Adana’yı dünyaya taşıyarak bizi de dünyalı yapma çabamızda önemli bir adım” dedi.
“Uluslararası unvanlar yerine kent odaklı sanat”Çalışmalarından dolayı Prof. Dr. Mutluhan Taş ve Berrak Kılıç’a teşekkür eden Uygur, sanat anlayışındaki değişimi şu sözlerle anlattı:
“Fotoğrafa başladığım ilk yıllarda çok sayıda ulusal ve uluslararası ödül aldım. Fransa, İsviçre, Romanya, Yunanistan, İran ve KKTC’de sergiler açtım. Ancak zamanla fark ettim ki bunların bana ya da kentime kalıcı bir katkısı olmuyor. Sergiler sona erdiğinde kimse hatırlamıyor. Paris’teki sergi salonundan çıktığımda kimsenin beni tanımadığını anladım.”
Uygur, bu farkındalık sonrası sanat anlayışında bir dönüm noktası yaşadığını belirterek, Uluslararası Fotoğraf Sanatçıları Federasyonu’nun verdiği unvanları da terk ettiğini ifade etti.
Dr. Uygur, “Artık herkes kendi kentinin fotoğrafçısı olmalı. Sanat, sadece duvarda asılı bir nesne değil, toplumda ortak bir düşünme alanı ve ilerleme yaratmanın aracı olmalı” diye konuştu.
“Sanat Adana için, Adana’dan dünyaya”Dr. Uygur, bu düşünceyle birlikte Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği çatısı altında çalışmalarını Adana ve bölgesine odakladıklarını, bu sayede kentin sanatsal kimliğine önemli katkılar sunduklarını dile getirdi.
Uygur, şunları kaydetti:
“Kentimiz bizi daha çok tanıdı, önümüzü açtı. Ortaya çıkan projeler kitaplara ve kalıcı eserlere dönüştü. ‘Sanat Adana için, Adana’dan dünyaya’ sloganı artık kentimizin şiarı haline geldi. Amacımız, kentimizi evrene taşıyabildiğimiz kadar taşımak. Bu zor bir yol ama bir o kadar da kalıcı.”