
Genç yönetmen Rabia Özmen'in Esenler Film Festivali'nde ödül kazanan filmi "Prosedür", Avrupa'nın en önemli bağımsız film etkinliklerinden biri olan 31. Saraybosna Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapmaya hazırlanıyor. Bu başarı, Türkiye'deki yerel festivallerin genç sinemacılara sağladığı desteğin uluslararası alandaki yansıması olarak dikkat çekti.
"HİKÂYENİN İZLEYİCİYE AİT OLMASINI ÖNEMSİYORUM"Yönetmen Rabia Özmen, filminin çıkış noktasını, hayatın içindeki prosedürlerin, sorumlulukların ve ön yargıların insan üzerindeki etkileri olarak tanımlıyor. Başrollerini Mücahit Koçak ve Reyhan Özdilek'in paylaştığı filmle ilgili Özmen, "Ben bu filmi izleyicinin empati duygusuna talip olma niyetiyle çektim. ‘Burası sizi etkilesin' gibi bir yönlendirme yapmak istemedim. Hikâyenin izleyiciye ait olmasını önemsiyorum" diyerek sinemaya bakışını özetledi.
"BU YOLCULUK BAŞKA SİNEMACILARA DA CESARET VERİR""Prosedür" filminin dünya prömiyerini Saraybosna gibi güçlü bir hafızaya sahip bir festivalde yapacak olmasının filme ayrı bir ruh kattığını belirten Özmen, bu başarının bireysel olmanın ötesinde bir anlam taşıdığını vurguladı. Özmen, "Bir filmin festival yolculuğu sadece yönetmenine değil, başka sinemacılara da cesaret verir. Özellikle bağımsız film üreten yönetmenler için bir filmin uluslararası bir festivalde gösterilmesi ‘demek ki mümkün' duygusunu yaşatıyor. Bu da sinemada üretimin devam etmesi için çok güçlü bir motivasyon" şeklinde konuştu.
ESENLER FİLM FESTİVALİ'NE TEŞEKKÜRYönetmen Özmen, bu yolculuğun başlangıcında Esenler Film Festivali'nin kritik bir rol oynadığını da sözlerine ekledi. "Benim filmim de Esenler Film Festivali'nde 2024 yılı yapım destek ödülü alan projelerden biriydi. Bir filmin yolculuğu, işte bu tür festivallerde görünür olup izleyiciyle buluştuğunda gerçek anlamda tamamlanıyor. Bu festivaller, kısa filmlere, genç yönetmenlere ve yeni fikirlere alan açıyor. Umarım sayıları daha da artar" dedi.