
Türkiye'nin değişik vilayetlerinden bir sivil toplum kuruluşuna kurbanlıklarını emanet eden bağışçıların, dini vecibelerinin gerçekleştirilmediği yönündeki iddiaları adli makamları harekete geçirdi. Bolsev Vakfı vasıtasıyla ibadetlerini ifa etmek amacıyla ödeme yapan 10 farklı şahıs, vaat edilen kesimlerin yapılmadığını saptamaları üzerine savcılığa müracaat etti. Şikayetlerin ardından Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından konuyla ilgili geniş kapsamlı bir soruşturma süreci başlatıldı.
ON FARKLI ŞEHİRDEN MAĞDUR VATANDAŞ ADLİYE YOLLARINI TUTTUAdli mercilere ifade veren müşteki grubu, vakıf ile irtibat kurma süreçlerini detaylandırdı. Mağdurların bir bölümü sosyal ağlarda karşılaştıkları ilanlar vasıtasıyla kuruluşa ulaştıklarını kaydederken, diğer bir kesim ise basılı broşürler veya yakın çevresindeki kişilerin yönlendirmesiyle bağış yapmaya karar verdiklerini bildirdi. İbadetlerinin ifa edildiğini düşünen vatandaşlar, ödeme sonrası kendilerine verilen bilgilerin gerçeği yansıtmadığını öne sürerek şikayetçi oldu.
BAĞIŞÇILARA "KURBANINIZ KESİLDİ" ŞEKLİNDE GERÇEĞE AYKIRI BEYANLARDA BULUNULDUĞU İDDİASISoruşturma dosyasında yer alan beyanlara göre, bağış işlemini tamamlayan kişilere vakıf tarafından kısa mesaj veya telefon araması yoluyla geri bildirim sağlandığı belirtildi. İletişim sırasında kendilerine "Kurbanınız kesildi" ya da "Allah kabul etsin" şeklinde ifadeler kullanıldığını savunan mağdurlar, bu bildirimlere rağmen herhangi bir kesim faaliyetinin yürütülmediğini sonradan tespit ettiklerini dile getirdi. Söz konusu süreçte bazı bağışçılar aldatıcı bilgilerle teskin edildiklerini vurgularken, bazıları ise ödeme sonrası hiçbir muhatap bulamadıklarını ve geri dönüş alamadıklarını aktardı.
SAVCILIK SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLEN TÜM BAĞIŞ FAALİYETLERİNİ DENETİM ALTINA ALDIBolu Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen çalışmalarda, vakfın internet ortamındaki tüm finansal çağrıları ve ilanları incelemeye dahil edildi. Soruşturmanın derinleşmesiyle birlikte benzer mağduriyet yaşayan başka kişilerin de ortaya çıkabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Emniyet ve yargı birimlerinin, toplanan bağışların akıbetini ve vakıf yöneticilerinin sorumluluklarını belirlemek üzere teknik incelemelerini sürdürdüğü kaydedildi.