
Adana Eczacı Odası (ADEO) tarafından 14 Mayıs Eczacılık Haftası kapsamında düzenlenen “Adana Eczacılık Buluşması”, Seyhan 100. Yıl Çırçır Sanat Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Programa Adana Valisi Mustafa Yavuz, Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı M. İrfan Demirci, Adana İl Sağlık Müdürü Halil Nacar, AK Parti İl Başkanı Tamer Dağlı, TEB Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Oğuzhan Sürme, Güney Ecza Koop Başkanı Ecz. Tarkan Bir ve yönetimi, geçmiş dönem TEB ve ADEO başkanları, akademisyenler, ilaç sanayisi temsilcileri ile çok sayıda eczacı katıldı. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
bilimsel eczacılığın temellerinin 14 Mayıs 1839 tarihinde Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’de açılan eczacılık sınıfıyla atıldığını belirten ADEO Başkanı Ecz. Ezgi Elekarışmaz, “Mesleğimizin toplum sağlığının korunmasında ve geliştirilmesinde temel yapı taşlarından olduğunu biliyor ve bu sorumlulukla mesleğimize dün olduğu gibi bugün de sahip çıkıyoruz. Eczacılığın tarihsel köklerine baktığımızda, Çukurova’nın ne kadar önemli bir mirasa sahip olduğunu bir kez daha görüyoruz. Hepimizin bildiği gibi bu topraklar tarih boyunca, bilime olduğu kadar edebiyata, halk kültürüne ve toplumsal dayanışma geleneğine de yön vermiştir. Biz eczacılar, birinci basamak sağlık kuruluşu olan eczanelerimizde, hastanelerde, kamu kurumlarında, sanayide ve üniversitelerde mesleğimizi icra etmekte, toplum sağlığı için görev yapmaktayız. Bu tür buluşmalarda meslektaşlarımızla bir araya gelmek dayanışmamızı güçlendirirken, mesleğimize yeni vizyonlar kazandırmamızı ve geleceğe daha güçlü adımlarla ilerlememizi sağlayacaktır. Duayen meslektaşlarımız hafızamız, genç meslektaşlarımız gücümüz ve ufkumuzdur. Mesleğimizin yarınını inşa etmek için geçmişimizden güç almak ve geleceğimiz olan gençlerle dayanışma içinde, birlikte üretmek ve ortak sorunlarımıza beraberce çözüm bulmak hepimizin sorumluluğudur. Bu anlamda bu etkinliğimize destek veren katılan herkese şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
VALİ YAVUZ, “KORUYUCU SAĞLIĞI VE TOPLUM SAĞLIĞINI ÖNEMSİYORUZ”Adana Valisi Mustafa Yavuz, ise konuşmasında koruyucu sağlığı ve toplum sağlığını kıymetli bulup, önemsediğini, eczacıların illerde, ilçelerde, mahallelerde toplum sağlığını koruma noktasındaki en büyük görevi ifa eden meslek gurubu olduğunu belirterek, “Tüm eczacılarımızın 14 Mayıs Eczacılık Haftasını kutluyorum. Bizler asrın salgını niteliğinde bir pandemiyi yaşadık. Devletimizin tüm kurumlarıyla pandeminin etkilerinin azaltılması ve mücadele edilmesi çalışmalarını yürütürken eczacılarımızı her daim yanımızda gördük. Diğer taraftan insanlar artık yanlarında ilaç gezdirir oldu. İlaç kullanmanın bir bilimsel karşılığı vardır. Doktorlarımızın yazdığı ilaçlar rastgele kullanılmamalıdır. Akılcı ilaç kullanma ve bilinçlendirme noktasında siz eczacılara büyük görev düşmektedir. Ben buradan halkımıza yardımcı olan her eczacımıza, çalışanlarına minnettar olduğumu belirtmek istiyorum. Bilimsel toplantınızın fayda sağlayacağına inancım tamdır. Katılan, destek olan her bireye teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından standlar gezildi. Konularında uzman konuşmacılar katılımcılara slayt sunumlar yaparak deneyimlerini paylaştı.
ECZACILIKTA GELECEK ADEO PANELİNDE MASAYA YATIRILDIBuluşmada ayrıca “İlaç ve Eczacılıkta Geleceğe Bakış” paneli gerçekleştirildi. ADEO’nun önceki dönem başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ moderatörlüğündeki panelde TEB Başkanı M. İrfan Demirci, TEB Akademi Başkanı Prof. Dr. S. Kutay Demirkan ve Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Genel Sekreteri Dr. Ümit Dereli konuşmacı olarak yer aldı.
Panelde ilaç fiyatlandırma politikalarının yeni geliştirilen ilaçların erişilebilirliğini olumsuz etkilediği, klinik eczacılık kontenjanlarının artırılması gerektiği ve hastanelerde daha fazla klinik eczacının istihdam edilmesinin önem taşıdığı ifade edildi. Ayrıca mesleki sorunların çözümünde eczacıların oda ve birlik çatısı altındaki dayanışmasının güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
Farklı oturum, panel ve söyleşilere ev sahipliği yapan etkinliğin sonunda ADEO Başkanı Ezgi Elekarışmaz, organizasyonda emeği geçen yönetim kurulu üyeleri, proje ekibi ve oda çalışanlarına teşekkür etti.