
"Terörsüz Türkiye" hedefi doğrultusunda yürütülen çözüm sürecinde en kritik günlerden biri yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, DEM Parti İmralı Heyeti'ni bugün Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Saat 15.00'te başlayan ve yaklaşık bir saat süren zirveye, DEM Parti'den Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile hükümet kanadından MİT Başkanı İbrahim Kalın ve AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala katıldı.
DEM PARTİ: "KARŞILIKLI İRADE DEVAM EDİYOR"Görüşmenin sona ermesinin ardından DEM Parti tarafından yapılan yazılı açıklamada, sürecin işlediğine dair olumlu bir mesaj verildi. Açıklamada, "Heyetimiz, sürecin geldiği yeni aşama ve bundan sonra yapılacaklar konusunda görüş ve önerilerini aktardı. Görüşmede, sürecin ilerlemesi konusunda karşılıklı iradenin devam ettiği vurgulandı" denildi.
Görüşme öncesi açıklama yapan Pervin Buldan ise görüşmeyi "Tarihi bir görüşme bizim açımızdan. Süreç yeni bir aşamaya giriyor" sözleriyle nitelemişti.
HEYET YARIN ADALET BAKANI İLE GÖRÜŞECEKSiyasi diyalog trafiği devam edecek. Kritik Beştepe görüşmesinin ardından DEM Parti heyetinin bir sonraki durağı Adalet Bakanlığı olacak. Heyet, yarın saat 13.30'da Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile bir araya gelecek.
GÖZLER SİLAH BIRAKMA SÜRECİNDE: MİT TAKİP EDECEKPKK'nın silah bırakma sürecine ilişkin ilk adımın önümüzdeki hafta başlaması planlanıyor. Süreç, Kuzey Irak’ta — özellikle Erbil ve Süleymaniye çevresinde — kademeli olarak yürütülecek.
Silah bırakma faaliyetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından adım adım takip edilecek ve raporlanacak. Planlamaya göre sürecin sonbahara kadar tamamlanması bekleniyor.
GAZETECİLER VE STK’LAR KUZEY IRAK’A DAVET EDİLDİDEM Parti, silah bırakma sürecini kamuoyuna açık şekilde yürütmeyi planlıyor. Bu kapsamda yaklaşık 30 gazeteci ve sivil toplum temsilcisi Kuzey Irak’a davet edildi. Faaliyetin yerinin güvenlik gerekçesiyle son ana kadar açıklanmayacağı, ancak basının süreci takip etmesine olanak sağlanacağı bildirildi.
GÖRÜŞME ÖNCESİ İMRALI'DAN "TARİHİ" MESAJI GELMİŞTİCumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılan görüşmenin zemini, bir gün önce İmralı'da atılmıştı. DEM Parti heyeti, dün İmralı Adası'na giderek terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile 2,5 saat süren bir görüşme gerçekleştirmişti.
Görüşme sonrası yapılan açıklamada Öcalan'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılacak görüşmeye büyük önem verdiğini ve bu görüşmeyi "tarihi nitelikte" olarak tanımladığı belirtilmişti. Öcalan'ın ayrıca, süreçte TBMM'de bir komisyon kurulmasının da barış yönünde büyük rol oynayacağını vurguladığı aktarılmıştı.