
Recep Tayyip Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Türkistan’ın Türk dünyası açısından taşıdığı tarihi ve kültürel öneme dikkat çekti.
Erdoğan, “Bu kadim şehir Orhun Abidelerinden Dîvânu Lugâti't-Türk’e, Kutadgu Bilig’den Dede Korkut’a uzanan ortak hafızamızın canlı abidesidir” ifadelerini kullandı.
KKTC mesajı verdiCumhurbaşkanı Erdoğan, zirvede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin temsil edilmesinin önemine değinerek, Tufan Erhürman’ın zirvede yer almasından memnuniyet duyduğunu söyledi.
Erdoğan, Türk dünyasının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerini güçlendirmesi gerektiğini ifade etti.
“Teknolojide işbirliğini artırmalıyız”Zirvenin “Yapay Zeka ve Dijital Kalkınma” temasıyla düzenlenmesini önemli bulduğunu belirten Erdoğan, Türk devletlerinin teknoloji alanında ortak projeler geliştirmesi gerektiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geleceğin dünyasında daha fazla söz sahibi olmak için teknolojide işbirliğimizi en üst seviyeye çıkarmak durumundayız” dedi.
“Dijital uçurum kapanmalı”Yapay zekanın doğru kullanılmasının önemine işaret eden Erdoğan, dijital dönüşümde geri kalmanın bağımsızlığı tehdit eden bir unsur haline geldiğini söyledi.
Erdoğan konuşmasında, Harezmi, Farabi, İbn-i Sina, Uluğ Bey ve Ali Kuşçu gibi bilim insanlarını örnek göstererek Türk dünyasının yeni bilim insanları yetiştireceğini ifade etti.
Gelişmiş ülkeler ile az gelişmiş ülkeler arasındaki dijital uçurumun kapanmasının önemine dikkat çeken Erdoğan, dijital adalet çağrısı yaptı.
Siber güvenlik mesajıSiber güvenliğin modern dünyanın en kritik başlıklarından biri olduğunu belirten Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:
“Siber güvenlik bugünün dünyasında tıpkı kara, hava ve denizdeki güvenlik gibi hayati ve zaruridir.”
Türkiye’nin dönem başkanlığı sürecinde TDT bünyesinde siber güvenlik alanındaki işbirliğinin daha ileri taşınmasının hedeflendiğini söyledi.
Savunma sanayi ve Orta Koridor vurgusuYakın coğrafyada yaşanan krizlerin Türk dünyasının dayanışma içinde hareket etmesinin önemini ortaya koyduğunu belirten Erdoğan, Orta Koridor projelerinin stratejik önemine dikkat çekti.
Filistin, Lübnan, İran ve Ukrayna başta olmak üzere bölgesel krizlerin savunma sanayi işbirliğini zorunlu hale getirdiğini söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin yüksek teknolojiyle geliştirdiği savunma sanayi tecrübesini Türk devletleriyle paylaşmaya hazır olduğunu belirtti.
FAO adaylığı için destek istediCumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının sonunda, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Genel Direktörlük seçimi için Türkiye’nin adaylığını açıkladığını duyurdu.
Erdoğan, eski Tarım Bakanı Mehdi Eker için Türk devletlerinden destek beklediklerini ifade etti.