KA-DER ve Seyhan Kent Konseyi’nden Oya Tekin’e özgürlük çağrısı

Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde kurulan “Oya Tekin’e Özgürlük” çadırında yapılan basın açıklamasında, KA-DER Adana Şube Başkanı Halime Ünal, Oya Tekin’in aylardır süren tutukluluğunun artık sadece hukuki değil vicdani bir mesele olduğunu belirterek, Oya Tekin’in aylardır süren tutukluluğu artık sadece hukuki değil, vicdani bir meseledir. Bir anneyi çocuklarından, bir belediye başkanını halkından bu kadar uzun süre koparmak telafisi güç yaralar açmaktadır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2026 12:55
Haber Güncellenme Tarihi: 19.03.2026 12:55

Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde haftada bir gün kurulan “Oya Tekin’e Özgürlük” çadırında basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya CHP Adana Milletvekili Bilal Bilici, CHP Adana İl Başkanı Doç.Dr. Anıl Tanburoğlu, Seyhan İlçe Başkanı Av. Berfu Salıcı, Çukurova İlçe Başkanı Av. Ümit Arif Özsoy, belediye meclis üyeleri ve mahalle muhtarlar katıldı. Açıklamayı katılanlar adına KA-DER Başkanı Halime Ünal okudu.

“OYA BAŞKAN’IN TUTUKLULUĞU ARTIK SADECE HUKUKİ DEĞİL, VİCDAN MESELESİ”

KA-DER Başkanı Halime Ünal, “Adaletin terazisi, sadece kanun maddeleriyle değil, aynı zamanda toplumun vicdanıyla da dengelenir. Bugün geldiğimiz noktada, Seyhan’ın seçilmiş iradesi Oya Başkanımız için bu terazinin dengesi maalesef bozulmuş durumdadır. Bir yerel yöneticinin, bir kadının ve her şeyden önemlisi bir annenin aylardır süren tutukluluğu; artık sadece hukuki bir süreç değil, bir hak ve vicdan meselesidir. Hukukun en temel prensibi olan "tutuksuz yargılanma", kaçma şüphesi olmayan, yeri yurdu belli olan ve halkın güvenini kazanmış bir siyasetçi için neden uygulanmıyor? Bizler KA-DER olarak; kadının siyasetteki varlığını savunurken, aynı zamanda o kadının hukuk karşısındaki temel haklarının da takipçisiyiz. Önümüzde bir bayram daha var. Ancak bu bayramın gölgesi, Oya Başkan’ın evine aylar öncesinden düştü. Dile getirmekten bile üzüntü duyuyoruz ki; bu, üç evladın annelerinden ayrı geçireceği ikinci bayram olacak. Bir çocuğun bayram sevincinin anne şefkatiyle yarım kalması, siyasetin ya da davanın konusu olamaz; bu tamamen insani bir durumdur” ifadelerini kullandı.

“OYA BAŞKAN EVLATLARINA, HALKINA DÖNMELİ”

Ünal çocuklarına ve görev yaptığı halka dönmesinin önemine de dikkat çekerek, “Bir anneyi çocuklarından, bir belediye başkanını hizmet ettiği halktan bu kadar uzun süre koparmak, telafisi güç yaralar açmaktadır. Talebimiz nettir: Hukuk ilkeleri evrenseldir ve herkese eşit uygulanmalıdır. Oya Başkan’ın aylardır süren bu haksız tutukluluk hali sona ermeli, yargılama süreci tutuksuz olarak devam etmelidir. Bir annenin çocuklarına, bir başkanın da görevine dönme vakti çoktan gelmiştir. Bizler, Oya Başkan evlatlarına kavuşana, hukuk olması gerektiği gibi işleyene ve o bayram sofrası yeniden tamamlanana kadar bu haklı mücadelenin yanında durmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Ka-der Adana Şube Başkanı Halime Ünal, Oya Tekin’e Özgürlük Çadırının” her hafta kurularak, basın açıklaması yapacaklarını da sözlerine ekledi.